Diakonie ČCE – hospic CITADELA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Kostelec nad Černými lesy příspěvková organizace zřízena Městem Kostelec nad Černými lesy Kontakty: tel: webové.
Ústavní péče pro seniory. Ústavní péče Forma péče je pobytová krátkodobý pobyt dlouhodobý pobyt.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář „Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál?“ Poslanecká sněmovna parlamentu ČR.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?
Pražská linka důvěryPražská linka důvěry
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Výroční zpráva Spolku Konipaska za rok 2015
Úřad práce České republiky
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
31 Základní typy zdravotnických systémů
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Služby následné péče.
Charakteristika primární péče
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Etický rozměr péče o klienta trpícího demencí
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
ETIKA Etické problémy umírání a smrti 1.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Setkání PZS v oblasti paliativní péče
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Život bez střeva , Praha.
CHARITA OSTRAVA HOSPICOVÉ SLUŽBY CHARITA OSTRAVA
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Možnosti řešení LTC.
Transkript prezentace:

Diakonie ČCE – hospic CITADELA 15 let zkušeností s paliativní péčí v hospici CITADELA Konference PALIATIVNÍ PÉČE U PACIETŮ S DEMENCÍ 15. 11. 2018 www.diakonie.cz

Diakonie ČCE – hospic CITADELA

Historie Diakonie ČCE – hospic CITADELA 2001 - položení základního kamene hospice CITADELA 2003 - výstavba hospice s 28 lůžky náklady stavby - 68 milionů Kč finanční podpora MZČR, obce, církve, dárci domácí i zahraniční v pořadí 7. kamenný hospic v ČR 2004 - zahájení provozu hospice CITADELA nestátní zdravotnické zařízení s paliativními lůžky a lůžky odlehčovací služby celkový počet lůžek 36 2007 - rozšíření pobytových sociálních služeb sociálně zdravotní lůžka - budova bývalé LDN - 42 lůžek 2012 - transformace pobytových sociálních služeb změna sociálně zdravotních lůžek - důvod - finanční udržitelnost domov se zvláštním režimem domov pro seniory 2015 - registrace 6 sociálně zdravotních lůžek prozatím se nepodařilo zařadit do sítě sociálních služeb ZK 2016 - zřízení ambulance paliativní medicíny snaha o podporu domácí hospicové péče Hospic a DZR jako školící středisko školní pracoviště odborné praxe - obory všeobecná sestra, sociální pracovník odborné stáže - studenti medicíny, pracovníci v sociálních službách, lékaři pro obor PP

Přehled poskytovaných služeb HOSPIC CITADELA 42 lůžek krajská působnost Specializovaná paliativní péče Lůžkový hospic a ambulance PM nestátní zdrav. zař. Nevyléčitelně nemocní Umírající Doprovázející osoby Sociálně zdravotní lůžka § 52 ZSS sociální služba Nemocní po ukončení nemocniční péče, kteří nemají zajištěnu domácí péči nebo pobytovou sociální službu Odlehčovací služby § 44 ZSS Osoby závislé na péči druhé osoby Pečující, kteří potřebují odpočinek na dobu určitou DŮM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 42 lůžek působnost ORP Val. Meziříčí Domov se zvláštním režimem § 50 ZSS sociální služba Osoby nad 50 let věku, závislé na péči, s poruchou paměti a orientace, demencí

Co je hospic CITADELA Hospic CITADELA je nestátní zdravotnické zařízení, které poskytuje specializovanou paliativní péči hospicového typu. Posláním hospice je umožnit důstojné umírání lidem v pokročilém stadiu nevyléčitelného onemocnění. Péče je určena nemocným a umírajícím, u kterých již není možná léčba nemoci, která by vedla k uzdravení, ale je možné mírnit důsledky onemocnění. Usilujeme o tišení bolesti fyzické, duchovní, psychické a sociální. Nabízíme službu doprovázení umírajícím a jejich blízkým tak, aby nikdo v posledních chvílích života nezůstal sám.

Statistika I. www.diakonie.cz

Statistika II.

Statistika III.

Statistika IV.

Statistika V. – vývoj v délce hospitalizace

Statistika VI. – domov se zvláštním režimem

Aktuální otázky – hospic CITADELA Legislativní zakotvení hospice v zákoně o zdravotních službách Zájem o paliativní péči specializovaná paliativní péče v hospici se stala běžnou součástí zdravotní péče každoroční nárůst pacientů Krátká doba hospitalizace – více než 40% pacientů méně než 10 dní pozdní přijetí pro zajištění komplexní paliativní péče vysoká náročnost pro personál – vč. administrativní náročnosti problémy v oblasti komunikace a psychosociální podpory osob blízkých Spolupráce se zdravotnickými zařízeními potřeba opakované edukace o charakteru a významu paliativní péče dobrá praxe – spolupráce s paliativním týmem nemocnice spolupráce s domácími hospici Finanční zajištění paliativní péče v lůžkovém hospici zdravotní složka je hrazena z veřejného zdravotního pojištění platby za lůžkoden ze strany ZP nepokrývají skutečné náklady – stále musíme shánět dárce a donátory nedořešena zůstává úhrada sociální složky péče

Aktuální otázky paliativní péče v sociálních službách (DZR) Problematika z pohledu klientů klienti ve vysokém stupni závislosti na péči fáze demence a ne/schopnost rozhodovat polymorbidita omezení způsobilosti k právním úkonům – otázka informovaného souhlasu spolupráce s rodinou a opatrovníky Problematika z pohledu poskytované zdravotní péče v sociálních službách v pobytových zařízeních poskytována ošetřovatelská péče (sestry) lékař externista – nejčastěji praktický lékař , psychiatr v našem domově - výjimka – vlastní lékař poskytující zvláštní ambulantní péči praxe – při zhoršení zdravotního stavu – hospitalizace Základní otázka či dilema, kterým se zabýváme jak zajistit důstojné umírání a smrt v pobytové sociální službě, která nahrazuje domácí prostředí - při dodržení všech aspektů – zdravotních, právních a etických

Motto „Ideálem je, aby člověk umíral usmířen, bez bolesti fyzické, psychické, sociální a duchovní a s vděčností za život, který mu byl dán.“ Jaro Křivohlavý

Děkuji za pozornost Mgr. Květoslava Othová www.citadela.cz