VÝKLAD základní útvar výkladového postupu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návod na postup k neuměleckým textům u ústní maturitní zkoušky z ČJL
Advertisements

1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace:
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Textová média v DV AR 2013/2014.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Odborný styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2014/2015
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.8.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Funkční styly.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
PSY 475 V ĚDECKÁ KOMUNIKACE Hana Macháčková Lenka Dědková Věra Kontríková Jan Šerek.
Úvod do studia.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Písemná práce z CJL.
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Styl řečnický Marcela Jurková.
odborný styl a jeho charakteristika
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Zavádění procesního řízení systému údržby do závodu 04 ve společnosti Preciosa, a. s. Turnov Eva Zikmundová.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05.
Ekonomika veřejného sektoru
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – výklad Název sady:Funkční styly pro 2. ročník, obor Opravář.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Analýza neuměleckého textu (5-7 minut) I. porozumění textu; charakter komunikační situace určit, kde je možné daný text najít určit předpokládaného adresáta.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_18_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Úvod do psychologie Úvod do psychologie - cíle podnítit zájem Osvojení vědeckého způsobu uvažování (zdravý rozum x vědecká metoda) Jazyk vědy.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
FUNKČNÍ STYLY Mgr. Michal Oblouk.
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Ekonomika veřejného sektoru
OBHAJOBA MATURITNÍ PRÁCE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Prezentace a obhajoba zadaného tématu
* Školení zaměstnanců Sem zadejte téma *
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Funkční styl odborný.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky.
* Školení zaměstnanců Sem zadejte téma *
1.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

VÝKLAD základní útvar výkladového postupu nejčastěji se s ním setkáme v učebnicích, odborných časopisech a publikacích vysvětluje vznik, podstatu, fungování a vývoj procesů v přírodě a ve společnosti kompozice: úvod (seznamuje s tématem), stať (vlastní výklad- rozebírá dané téma), závěr (shrnutí, odkazy, přílohy)

REFERÁT slohový útvar náležící k odbornému stylu, najdeme jej jak v populárně-naučném, tak vědeckém stylu forma písemná (odborné časopisy) i mluvená ( konference) Informuje o něčem novém či podrobněji popisuje stav nebo historii odborného výzkumu. Autor se kromě základních otázek kdo?kdy?kde?co?jak? může více věnovat tématům, které jej zaujaly a jež pokládá za důležité a užitečné.

INDUKCE, DEDUKCE Postupy, jichž používáme ve výkladovém stylu: Indukce – je založena na analýze, autor postupuje od jednotlivých poznatků k obecnému závěru Dedukce – postupuje od obecné definice ke konkrétním poznatkům

Úkoly a odkazy Připravte si referát, který přednesete před třídou Témata na výběr: Film, či kniha, která mě zaujala Sportovní či kulturní událost, které jsem se zúčastnil/a