Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková
Advertisements

Téma: Velká francouzská
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
Klasicistní malířství
Marie Terezie Mgr. Štěpán Rubíček.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
MARIE TEREZIE RODINA HANI a ANI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_9 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_454.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ____________________________________________________________________________.
VY_52_INOVACE_PRV.3.35 _Lidské tělo_pracovní list
Marie Antoinetta (1755 – 1793) Anna Suchánková.
ČLOVĚK 2 Mgr. Alena Ščuková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_2901_typy.reklamy Téma: Typy reklamy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Andrea Vařílková Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky,o.p.s. Brno 2011.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_3104_divadlo Téma: Divadlo Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pablo Picasso Busta Ženy s kloboukem Dora „kubismus”
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Svoboda vede lid na barikády
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
- Národní shromáždění se mění na Národní konvent:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZASEDACÍ POŘÁDEK Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Člověk a společnost, Dějepis
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Louis Armstrong AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Císařství Napoleona I..
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Jak lidé využívají přírodu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
České země za 1. světové války II
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Výtvarné umění starověkého Egypta
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Riskuj.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_0404_Marie.Antoinetta Téma: Marie Antoinetta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 10.1. 2013 Datum ověření: 11.1. 2013

Anotace Prezentace je zaměřená na práci s textem, který popisuje skicu Marie Antoinetta jde na popraviště. Nejprve se žáci seznámí s osobou francouzské královny Marie Antoinetty a poté si pozorně přečtou celý text. Ten je pak rozdělený na dvě části. K první části jsou připravené otázky, kde žáci prokážou, že se v textu dokážou orientovat a vyhledat informace. Jsou zde i otázky týkající se znalosti cizích slov, čímž si žáci mohou obohatit slovní zásobu. Druhá část přímo popisuje skicu Jacquese-Louise Davida a žáci se pokusí podle popisu sami načrtnout obrázek. Na závěr porovnají své dílo s originálem. Materiál tak rozvíjí čtenářskou gramotnost a fantazii žáků. Prezentace obsahuje řešení a dobrovolný domácí úkol. Je určena pro 8. ročník, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Novověk od konce 18. století do r. 1914, téma Velká francouzská revoluce, její průběh a význam pro Francii i evropské dějiny.

Marie Antoinetta rakouská arcivévodkyně dcera Marie Terezie v necelých 20ti letech se vdala za francouzského krále Ludvíka XVI. žila rozmařilý život, ačkoli prostý lid Francie hladověl ve Francii byla velmi neoblíbená

v roce 1789 vypukla v Paříži revoluce, která byla jí i jejímu muži osudná po nezdařilém útěku královské rodiny byla celá rodina uvězněna v Templu královna Marie Antoinetta byla popravena gilotinou devět měsíců po svém manželovi 16. října 1793

Bývalá královna, „občanka Kapetová“, v Templu Poprava Marie Antoinetty

Marie Antoinetta jde na popraviště „ Na rohu ulice Rue Saint-Honoré, vedle Cafè de la Règne, stojí muž s tužkou a listem papíru v ruce. Je to Louis David, jeden z největších umělců své doby. Třebaže je servilní nátury a zbabělého srdce, má tento člověk nedostižně bystré oko a neomylnou ruku. Jedním tahem zachytil jedinečným způsobem na ten prostý list papíru tvář k smrti odsouzené královny: je to skica velkolepá a děsivá zároveň, vyzařující nevýslovně živoucí energii. Vidíme zestárlou ženu, prostou někdejší krásy, avšak stále stejně důstojnou: má ústa hrdě sevřená výkřikem uvězněným uvnitř hrdla, ve tváři má nepřítomný a jakoby vzdálený výraz. Sedí na té ohavné káře, ruce spoutané za zády, stejně vzpřímená a neohrožená, jako by seděla na trůnu. Každý črt neproniknutelného výrazu její tváře odráží opovržení, vztyčený trup potvrzuje neochvějnou rozhodnost. Rezignace, jež se proměnila ve výzvu, utrpení, jež se stalo vzdorem, propůjčují sklíčené postavě novou až mrazivou důstojnost. Dokonce ani nenávist nemůže popřít vznešenost, s níž Marie Antoinetta na této skice ve svém velkolepém držení těla hrdě ignoruje potupu jízdy na hnusném voze.“ (Stefan Zweig)

Znovu si přečti první část textu: „ Na rohu ulice Rue Saint-Honoré, vedle Cafè de la Règne, stojí muž s tužkou a listem papíru v ruce. Je to Louis David, jeden z největších umělců své doby. Třebaže je servilní nátury a zbabělého srdce, má tento člověk nedostižně bystré oko a neomylnou ruku. Jedním tahem zachytil jedinečným způsobem na ten prostý list papíru tvář k smrti odsouzené královny: je to skica velkolepá a děsivá zároveň, vyzařující nevýslovně živoucí energii…..“ Kdo a kde zachytil známou skicu Marie Antoinetty jedoucí na vlastní popravu? malíř Jacquese-Louis David, na rohu ulice Rue Saint-Honoré, vedle Cafè de la Règne Víš, co je skica? předběžná kresba, prvotní náčrtek Co ses z textu dozvěděl o charakteru Jacquese-Louise Davida? je servilní nátury a zbabělého srdce, ale vynikající umělec Co znamená slovo „servilní“? podlézavý Jak je popsána skica? velkolepá a děsivá zároveň, vyzařující nevýslovně živoucí energii

Nyní můžeš porovnat své dílo s originálem od Jacquese-Louise Davida! Přečti si druhou část textu: „ Vidíme zestárlou ženu, prostou někdejší krásy, avšak stále stejně důstojnou: má ústa hrdě sevřená výkřikem uvězněným uvnitř hrdla, ve tváři má nepřítomný a jakoby vzdálený výraz. Sedí na té ohavné káře, ruce spoutané za zády, stejně vzpřímená a neohrožená, jako by seděla na trůnu. Každý črt neproniknutelného výrazu její tváře odráží opovržení, vztyčený trup potvrzuje neochvějnou rozhodnost. Rezignace, jež se proměnila ve výzvu, utrpení, jež se stalo vzdorem, propůjčují sklíčené postavě novou až mrazivou důstojnost. Dokonce ani nenávist nemůže popřít vznešenost, s níž Marie Antoinetta na této skice ve svém velkolepém držení těla hrdě ignoruje potupu jízdy na hnusném voze.“ Zahraj si na malíře a zkus podle popisu rovněž načrtnout skicu Marie Antoinetty…fantazii se meze nekladou  Nyní můžeš porovnat své dílo s originálem od Jacquese-Louise Davida!

Dobrovolný DÚ … Zkus zjistit více informací o osudu královské rodiny za francouzské revoluce. Například proč se nevydařil útěk z Francie? Co se stalo s dětmi Marie Antoinetty? …

Citace VAN MEYTENS, Martin. wikipedia [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marie_Antoinette_Young.jpg. WERTMÜLLER, Adolf Ulrik. wikipedia [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marie_Antoinette_Adult8.jpg KUCHARSKY, Alexander. wikipedia [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marie-Antoinette;temple;koningin_der_Fransen.jpg. AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Marie_Antoinette_Execution.jpg. ZWEIG, Stefan. Marie Antonietta jde na popraviště [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Antonietta_jde_na_popravi%C5%A1t%C4%9B. DAVID, Jacques-Louis. wikipedia [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jacques-Louis_David_-_Marie_Antoinette_on_the_Way_to_the_Guillotine.jpg.