PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Fakulta veterinární hygieny a ekologie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Prodej ze dvora za deset týdnů
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Debyrokratizace resortu zemědělství Praha 9. září 2010.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1108Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1109Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Financování Národního programu GZ pro výživu a zemědělství 2016 Rada genetických zdrojů rostlin, VÚRV, Ing. Vlastimil Zedek, Ministerstvo zemědělství.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Nový fytosanitární režim EU
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA KURZ ZPRACOVÁNÍ NA FARMÁCH, PŘÍMÝ PRODEJ, MARKETING Capra Conzulting, z.s.

Legislativní úprava faremního zpracování mléka, novinky od roku 2017 a 2018 Ing. Ivan Hrbek

úprava, zpracování a prodej vlastní produkce zemědělské výroby, Zákon o zemědělství § 2e Podnikání v zemědělství (1) Zemědělským podnikatelem podle tohoto zákona je fyzická nebo právnická osoba, která hodlá provozovat zemědělskou výrobu jako soustavnou a samostatnou činnost vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku, za podmínek stanovených tímto zákonem (2) Fyzická osoba provozující drobné pěstitelské a chovatelské činnosti, anebo prodávající nezpracované rostlinné a živočišné výrobky, nepodléhá evidenci zemědělského podnikatele podle tohoto zákona. (3) Zemědělskou výrobou včetně hospodaření na vodních plochách se rozumí rostlinná výroba …….. živočišná výroba zahrnující chov hospodářských zvířat za účelem získávání, zpracování a výroby živočišných produktů, ….. úprava, zpracování a prodej vlastní produkce zemědělské výroby,

Nařízení EU – hygienický balíček 178/2002 základy potravinového práva+5 novel 852/2004 povinnosti provozovatele potravinářského podniku+1019/2008+219/2008 853/2004 ve znění 1662/2005 o požadavcích na živočišné produkty+7novel (854/2004) o úředních kontrolách +(882/2004) krmiva a dobré životní podmínky 999/2001 ve znění 956/2008 a 163/2009 o stanovení pravidel pro prevenci, tlumení a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií PŘÍLOHA V SPECIFIKOVANÝ RIZIKOVÝ MATERIÁL 1069/2009 o vedlejších živočišných produktech +prováděcí 142/2011 2073/2005 ze dne 15.listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny 2074/2005 tradiční výrobní postupy 1169/2011 o poskytování informací….. označování

EU nařízení č. 853/2004 novela 1662/2005 NOVÉ(PLATNÉ) ZNĚNÍ SE POZNÁ PODLE „MLEZIVO“ ODDÍL IX: SYROVÉ MLÉKO MLEZIVO A MLÉČNÉ VÝROBKY A VÝROBKY Z MEZIVA KAPITOLA I SYROVÉ MLÉKO – PRVOVÝROBA I. HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA VÝROBU SYROVÉHO MLÉKA II. HYGIENA HOSPODÁŘSTVÍ PRO PRODUKCI MLÉKA III. KRITÉRIA PRO SYROVÉ MLÉKO

Tradični metody produkce NAŘÍZENÍ 2074/2005 V členských státech lze potraviny vyrábět v souladu s dlouhodobými tradicemi, které prokázaly jejich bezpečnost, i když to není pokaždé plně v souladu s určitými technickými požadavky Nařízeni. Nařízení uznává potřebu zachovat tyto tradiční metody produkce, které jsou důkazem kulturní rozmanitosti Evropy, proto poskytuje flexibilitu potřebnou pro podnikání s potravinami. Je na kompetentních organech, aby podnikly nezbytnou iniciativu nebo opatřeni ve prospěch flexibility v případě požadavků od potravinářských firem. Metodický pokyn k tomu je v PŘÍRUČCE PRO FAREMNÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA

Hlavní změny V uplynulém roce a půl se podařilo v oblasti faremního zpracování mléka dosáhnout velkého posunu směrem k nastavení rozumných podmínek pro tuto oblast zemědělského podnikání.  7.9. 2016 vstoupila v platnost novela zákona 110/1997 o potravinách, která nás v souladu s nařízením EU zbavila povinnosti uvádět výživové údaje na etiketách našich výrobků (zák. 180/2016 Sb.) 1.11. 2017 vstoupila v platnost novela veterinárního zákona, která zcela novou formulací § 27a zjednodušila podmínky pro přímý prodej nezpracovaných produktů prvovýroby z farem, včetně syrového mléka (zák 302/2017 Sb.) a snížila pro malé chovatele počet požadovaných rozborů mléka 5.12. 2017 vydalo ministerstvo zemědělství PŘÍRUČKU PRO FAREMNÍ A ŘEMESLNÉ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA 15.12.2017 vyšla ve sbírce zákonů Vyhláška 445/2017 Sb. , která novelizuje §10 vyhlášky 128/2009 o přizpůsobení požadavků a zcela předefinovává požadavky na malé faremní mlékárny. je rozpracovaná novela vyhlášky 289/2007 (přímý prodej produktů prvovýroby ze dvora), která reaguje na výše uvedenou novelu veterinárního zákona

Legislativa EU a ČR upravující oblast prodeje mléka a zpracování mléka v malých (faremních) mlékárnách Nařízení EU Česká národní legislativa Zákon o zemědělství 252/1997 Živnostenský zákon 455/1991 + NV 278/2008 obsahové náplně živností Veterinární zákon 166/1999 novela od 1.11.2017 Zákon o potravinách 110/1997 novela dubna 2016 výživové údaje Prováděcí vyhlášky K veterinárnímu zákonu…. 289/2007 novela v připomínkovém řízení O přizpůsobení požadavků…128/2009 novela od 1.1.2018 O požadavcích na mléčné výrobky…397/2016 platné od 1.1.2017 O způsobech označování….417/2016 platné od 1.1.2017 Podzákonné normy – metodické pokyny Příručka pro faremní zpracování mléka z 5.12.2017

Příručka pro faremní zpracování mléka (legislativa) Zpracovalo MZE, SVS a SFZ (Svaz faremních zpracovatelů) Shrnuje závazný výklad platné legislativy Sjednocuje přístup orgánů v rámci celé ČR Podepsána ministrem zemědělství dne 5.12.2017

Příručka pro faremní zpracování mléka (technologie výroby) Připravuje se druhé přepracované vydání První vydání beznadějně rozebráno, vznikly nové technologie uplatňované na farmách při tradičných způsobech zpracování Autor Ing. Ivan Hrbek Zpracovává SFZ a Capra Conzulting (vzdělávací subjekt akreditovaný MZE)

Příručka pro faremní zpracování mléka (biomléko, označování, marketing) Připravuje se Zpracovává SFZ a Capra Conzulting