PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA KURZ ZPRACOVÁNÍ NA FARMÁCH, PŘÍMÝ PRODEJ, MARKETING Capra Conzulting, z.s.
Legislativní úprava faremního zpracování mléka, novinky od roku 2017 a 2018 Ing. Ivan Hrbek
úprava, zpracování a prodej vlastní produkce zemědělské výroby, Zákon o zemědělství § 2e Podnikání v zemědělství (1) Zemědělským podnikatelem podle tohoto zákona je fyzická nebo právnická osoba, která hodlá provozovat zemědělskou výrobu jako soustavnou a samostatnou činnost vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku, za podmínek stanovených tímto zákonem (2) Fyzická osoba provozující drobné pěstitelské a chovatelské činnosti, anebo prodávající nezpracované rostlinné a živočišné výrobky, nepodléhá evidenci zemědělského podnikatele podle tohoto zákona. (3) Zemědělskou výrobou včetně hospodaření na vodních plochách se rozumí rostlinná výroba …….. živočišná výroba zahrnující chov hospodářských zvířat za účelem získávání, zpracování a výroby živočišných produktů, ….. úprava, zpracování a prodej vlastní produkce zemědělské výroby,
Nařízení EU – hygienický balíček 178/2002 základy potravinového práva+5 novel 852/2004 povinnosti provozovatele potravinářského podniku+1019/2008+219/2008 853/2004 ve znění 1662/2005 o požadavcích na živočišné produkty+7novel (854/2004) o úředních kontrolách +(882/2004) krmiva a dobré životní podmínky 999/2001 ve znění 956/2008 a 163/2009 o stanovení pravidel pro prevenci, tlumení a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií PŘÍLOHA V SPECIFIKOVANÝ RIZIKOVÝ MATERIÁL 1069/2009 o vedlejších živočišných produktech +prováděcí 142/2011 2073/2005 ze dne 15.listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny 2074/2005 tradiční výrobní postupy 1169/2011 o poskytování informací….. označování
EU nařízení č. 853/2004 novela 1662/2005 NOVÉ(PLATNÉ) ZNĚNÍ SE POZNÁ PODLE „MLEZIVO“ ODDÍL IX: SYROVÉ MLÉKO MLEZIVO A MLÉČNÉ VÝROBKY A VÝROBKY Z MEZIVA KAPITOLA I SYROVÉ MLÉKO – PRVOVÝROBA I. HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA VÝROBU SYROVÉHO MLÉKA II. HYGIENA HOSPODÁŘSTVÍ PRO PRODUKCI MLÉKA III. KRITÉRIA PRO SYROVÉ MLÉKO
Tradični metody produkce NAŘÍZENÍ 2074/2005 V členských státech lze potraviny vyrábět v souladu s dlouhodobými tradicemi, které prokázaly jejich bezpečnost, i když to není pokaždé plně v souladu s určitými technickými požadavky Nařízeni. Nařízení uznává potřebu zachovat tyto tradiční metody produkce, které jsou důkazem kulturní rozmanitosti Evropy, proto poskytuje flexibilitu potřebnou pro podnikání s potravinami. Je na kompetentních organech, aby podnikly nezbytnou iniciativu nebo opatřeni ve prospěch flexibility v případě požadavků od potravinářských firem. Metodický pokyn k tomu je v PŘÍRUČCE PRO FAREMNÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA
Hlavní změny V uplynulém roce a půl se podařilo v oblasti faremního zpracování mléka dosáhnout velkého posunu směrem k nastavení rozumných podmínek pro tuto oblast zemědělského podnikání. 7.9. 2016 vstoupila v platnost novela zákona 110/1997 o potravinách, která nás v souladu s nařízením EU zbavila povinnosti uvádět výživové údaje na etiketách našich výrobků (zák. 180/2016 Sb.) 1.11. 2017 vstoupila v platnost novela veterinárního zákona, která zcela novou formulací § 27a zjednodušila podmínky pro přímý prodej nezpracovaných produktů prvovýroby z farem, včetně syrového mléka (zák 302/2017 Sb.) a snížila pro malé chovatele počet požadovaných rozborů mléka 5.12. 2017 vydalo ministerstvo zemědělství PŘÍRUČKU PRO FAREMNÍ A ŘEMESLNÉ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA 15.12.2017 vyšla ve sbírce zákonů Vyhláška 445/2017 Sb. , která novelizuje §10 vyhlášky 128/2009 o přizpůsobení požadavků a zcela předefinovává požadavky na malé faremní mlékárny. je rozpracovaná novela vyhlášky 289/2007 (přímý prodej produktů prvovýroby ze dvora), která reaguje na výše uvedenou novelu veterinárního zákona
Legislativa EU a ČR upravující oblast prodeje mléka a zpracování mléka v malých (faremních) mlékárnách Nařízení EU Česká národní legislativa Zákon o zemědělství 252/1997 Živnostenský zákon 455/1991 + NV 278/2008 obsahové náplně živností Veterinární zákon 166/1999 novela od 1.11.2017 Zákon o potravinách 110/1997 novela dubna 2016 výživové údaje Prováděcí vyhlášky K veterinárnímu zákonu…. 289/2007 novela v připomínkovém řízení O přizpůsobení požadavků…128/2009 novela od 1.1.2018 O požadavcích na mléčné výrobky…397/2016 platné od 1.1.2017 O způsobech označování….417/2016 platné od 1.1.2017 Podzákonné normy – metodické pokyny Příručka pro faremní zpracování mléka z 5.12.2017
Příručka pro faremní zpracování mléka (legislativa) Zpracovalo MZE, SVS a SFZ (Svaz faremních zpracovatelů) Shrnuje závazný výklad platné legislativy Sjednocuje přístup orgánů v rámci celé ČR Podepsána ministrem zemědělství dne 5.12.2017
Příručka pro faremní zpracování mléka (technologie výroby) Připravuje se druhé přepracované vydání První vydání beznadějně rozebráno, vznikly nové technologie uplatňované na farmách při tradičných způsobech zpracování Autor Ing. Ivan Hrbek Zpracovává SFZ a Capra Conzulting (vzdělávací subjekt akreditovaný MZE)
Příručka pro faremní zpracování mléka (biomléko, označování, marketing) Připravuje se Zpracovává SFZ a Capra Conzulting