PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Advertisements

Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Zoner Callisto Text Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_01.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_134_ČJLS8 Předmět: Český.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Záhlaví a zápatí, Makro Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Tabulkový procesor Odebrání skrytých dat a osobních informací kontrolou sešitů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
 IDENTIFIKUJÍ PŘÍJEMCE ZÁSILKY – ADRESÁTA  IDENTIFIKUJÍ ODESÍLATELE – AUTORA DOKUMENTU, PÍSEMNOSTI.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
PÍSEMNOSTI V PODNIKU MANIPULACE A EVIDENCE. PÍSEMNOSTI V PODNIKU MANIPULACE A EVIDENCE.
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Informace, PC, hardware, software
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
TVORBA A UŽITÍ TABULKY Mgr. Alena Ščuková
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Číslo v digitálním archivu školy
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 1
KORESPONDENCE - PSANÍ ADRESY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
SLOVESNÝ ZPŮSOB Autor prezentace: Mgr. Jaroslava Zámostná
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Funkční styl administrativní
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Části obchodního dopisu, osnova
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
Zaměřené na orofacionální cvičení
Transkript prezentace:

PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Lucie Bušová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Zamyšlení Co si představíte pod pojmem úřední dopis? K čemu úřední dopis slouží? Už jste někdy psali úřední dopis? Myslíte, že budete někdy úřední dopis psát?

Úřední dopis Úřední dopis má přesně stanovenou formu. Tomáš Metelka Bezručova 4434 430 04 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 110 00 Praha 1 Praha 9. 10. 2005 Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Žádám Vás o zaslání programu a podkladů k platbě. S pozdravem Úřední dopis má přesně stanovenou formu. častý druh úředního dopisu  žádost Úkol 1:  Rozlišuj jednotlivé části úředního dopisu.

Části úředního dopisu adresa odesílatele adresa příjemce datum Tomáš Metelka Bezručova 4434 430 04 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 110 00 Praha 1 Praha 9. 10. 2005 Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Žádám Vás o zaslání programu a podkladů k platbě. S pozdravem adresa odesílatele adresa příjemce datum heslovité oznámení obsahu vlastní obsah dopisu pozdrav vlastnoruční podpis pisatele

Adresa jméno a příjmení ulice, č. p., č. or. PSČ, město, popř. stát Tomáš Metelka Bezručova 4434 430 04 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 110 00 Praha 1 jméno a příjmení ulice, č. p., č. or. PSČ, město, popř. stát

Datum název místa, kde byl dopis sepsán datum, kdy byl dopis sepsán Praha 9. 10. 2005 název místa, kde byl dopis sepsán datum, kdy byl dopis sepsán

Vlastní žádost heslovitý obsah žádosti vlastní sdělení velké počáteční písmeno na konci bez tečky je podtržen vlastní sdělení Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Buďte tak laskaví a zašlete mi podrobný program.

Závěr dopisu závěrečný pozdrav vlastnoruční podpis přílohy S pozdravem Tomáš Metelka Příloha Kopie maturitního vysvědčení závěrečný pozdrav vlastnoruční podpis přílohy slovo Přílohy je podtrženo nepíšeme za ním tečku ani dvojtečku

Umění formulovat žádost Žádat můžeme nejen písemně, ale i ústně. Ústní žádost někdy formulujeme jako prosbu. Úkol 2: Požádejte ústně o: přihlášku na lyžařský kurz tiskopis žádosti k přijetí na SŠ půjčení mobilního telefonu Úkol 3: Napiš vlastní žádost.

Žádost krok za krokem Otevři si v textovém editoru nový soubor a ulož si ho do své složky. Na počátek dopisu napiš zleva vlastní adresu (adresu odesílatele) a po vynechání dvou až tří řádků adresu příjemce (adresáta). Po vynechání dalších dvou až tří řádků napiš k pravému okraji místo a datum.

Žádost krok za krokem Vynechej tři řádky a napiš zleva heslovitý obsah. O dva řádky níž můžeš napsat oslovení a po vynechání jednoho volného řádku od oslovení následuje text. Vlastní sdělení začíná dál od kraje. Text můžeš rozčlenit do odstavců.

Žádost krok za krokem Za textem následuje závěrečný pozdrav. Mezi pozdravem a vlastnoručním podpisem (vpravo) jsou tři řádky. Přílohy se uvádějí zleva pět řádků pod pozdravem.

A co dál? žádost předáme na příslušný úřad základní informace nalezneme na www obce jak na to  osobně na podatelnu úřadu poštou (doporučeně) e-mailem (jako přílohu)

Použitá literatura HORÁČKOVÁ, M. a KOL. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ a příslušný ročník víceletých gymnázií. 2. díl, Sloh. Sdělování a výměna informací. Praha: Alter, 1999. ISBN 80-7245-002–6 KRAUS, J.; HOFFMANOVÁ, J. Písemnosti v našem životě. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-301-9.