Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Obchodní společnosti.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Komanditní společnost
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Podnikání 1. Principy podnikání 2. Formy a druhy podnikání
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Subjekty obchodněprávních vztahů
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Charakteristika živností
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Právní minimum - Zahájení podnikatelské činnosti
Transkript prezentace:

Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti obchodní společnosti daň z příjmu fyzických osob další povinnosti podnikatele možnost získání podpory dle zákona o zaměstnanosti

Živnostenské podnikání Živnostenské podnikání (živnost) = soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem. Týká se podnikání fyzických i právnických osob. Rozdělení živností: a) ohlašovací – provozování na základě ohlášení, b) koncesované – provozování na základě udělené koncese (státního povolení).

Druhy ohlašovacích živností Členění dle toho, zda je vyžadovaná odborná způsobilost: a) řemeslné – vyžaduje se odborná způsobilost (např. pekařství, zednictví, hostinská činnost) b) vázané – vyžaduje se odborná způsobilost (např. výroba nebezpečných chemických látek), c) volná živnost – odborná způsobilost se nevyžaduje (např. přípravné a dokončovací zednické práce, lektorská činnost)

Všeobecné a zvláštní podmínky provozování živnosti Všeobecné podmínky provozování živnosti: dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost. Zvláštní podmínky provozování živnosti – odborná způsobilost (vzdělání v příslušném oboru, příp. i praxe).

Ohlášení živnosti Fyzická nebo právnická osoba, která hodlá provozovat ohlašovací živnost, je povinna to ohlásit živnostenskému úřadu. Ohlášení je možné pouze na stanoveném formuláři. Živnostenský úřad – živnostenský odbor městského úřadu/úřadu městské části. Slouží zároveň jako centrální registrační místo. Živnost je možno ohlásit na kterémkoli živnostenském úřadu (nikoli pouze podle místa pobytu).

Přílohy ohlášení Nejdůležitější přílohy ohlášení: doklad o odborné způsobilosti, je-li vyžadována, právní důvod k užívání prostor, do nichž podnikatel umístil místo podnikání, liší-li se místo podnikání od bydliště, doklad o zaplacení správního poplatku (1.000 Kč). Živnostenský úřad do 5 dnů od ohlášení provede úřad zápis do živnostenského rejstříku a vydá podnikateli výpis z živnostenského rejstříku (dříve živnostenský list).

Obchodní společnosti Zákon o obchodních korporacích (ZOK) upravuje čtyři druhy obchodních společností a družstvo: veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, společnost s ručením omezeným, akciová společnost Družstvo – právnická osoba, sdružuje své členy za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských, bytových, či jiných potřeb svých členů.

SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM nejčastější právní forma obchodní společnosti, základní kapitál je tvořen vklady společníků, společníci za závazky společnosti ručí pouze do výše svých nesplacených vkladů, základní kapitál nejméně 1 Kč (dříve 200 tis. Kč), může být založena i jedinou osobou, statutární orgán s.r.o. – jednatel, založení společnosti – uzavření společenské smlouvy (formou notářského zápisu), vznik společnosti – zápis do obchodního rejstříku.

Právní rámec podnikání zákon č. 90/2013 Sb., o obchodních korporacích zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník – zrušen) zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) Typické obchodní smlouvy: smlouva o dílo nepojmenované smlouvy dle § 1746 odst. 2 občanského zákoníku.

Švarc-systém Závislá práce, jež je formálně prezentována jako vztah dvou podnikatelských subjektů. Z hlediska zákona o zaměstnanosti se jedná o výkon nelegální práce („výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah“) s vysokými sankcemi pro zaměstnavatele (až do výše 10 000 000 Kč, nejméně však ve výši 250 000 Kč) i zaměstnance.

DAŇ Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB Osoba samostatně výdělečně činná má povinnost podat daňové přiznání do konce března následujícího kalendářního roku. Sazba daně: 15% základu daně Příjmy – výdaje = zisk = základ daně Výdaje: a) paušální výdaje (paušály) b) daňová evidence (skutečné výdaje) Sleva na poplatníka – 24.840 Kč

Další povinnosti podnikatele např. zálohově platit: pojistné na všeobecné zdravotní pojištění (sazba 13,5% vyměřovacího základu) pojistné na sociální zabezpečení (důchodové pojištění, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti; sazba 29,2% vyměřovacího základu)

Možnost získání podpory při zahájení podnikání dle zákona o zaměstnanosti Společensky účelná pracovní místa – místa, která zaměstnavatel zřizuje nebo vyhrazuje na základě dohody s Úřadem práce a obsazuje je uchazeči o zaměstnání, kterým nelze zajistit pracovní uplatnění jiným způsobem. Společensky účelným pracovním místem je i pracovní místo, které zřídil po dohodě s úřadem práce uchazeč o zaměstnání za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti. Na společensky účelná pracovní místa může Úřad práce poskytnout příspěvek až do výše čtyřnásobku (šestinásobku) průměrné mzdy v národním hospodářství.