O lázních Léčebné lázně Bohdaneč jsou dlouhá léta vyhledávaným místem k léčbě pohybového ústrojí. Naše péče je vhodná například pro pacienty s artrózou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINERÁLNÍ VODY A PRAMENY
Advertisements

Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
TERAPIE FUNKČNÍ ŽENSKÉ STERILITY METODOU LUDMILY MOJŽÍŠOVÉ
Nordic Walking Ivo Šenk
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Naše lázně.
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Je obezita pokládána za nemoc?
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
ZEMĚPIS ZEMĚPIS LÁZEŇSTVÍ v ČR 8. ročník.
Vztlaková síla a Archimédův zákon
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
VODA Lucka Chytilová a Jakub Kolder. VODA -Voda, je chemická sloučenina vodíku a kyslíku -Spolu se vzduchem resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky.
Rehabilitace u pacientů po operaci bederního úseku páteře
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
PLNÝ DECH.
Bylinná parní lázeň - FITODAR
BALNEOPARK LÁZNĚ JESENÍK.
REKONDICE SPORTOVCE „BOARDOVÝCH“ AKTIVIT Marek Buřval II.TVS.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Mechanika kapalin a plynů
Aneta Kafková, Marie Strašíková
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Hydrologické poměry – podzemní vody
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
Aloe Vera Veronika Petříčková.
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_10.
 Minerální prameny jsou vývěry podzemní vody z hlubin zemské kůry. Jedná se o přírodní léčivé zdroje, vyskytující se po celém světě. Minerály obsažené.
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
 Nejmladší České lázně. Lázně zahájily svůj provoz v únoru roku Lázně jsou v těsné blízkosti zámku. Jedná se o vody hypertonické studené. Lázně.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Posilování na gymballech.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) , Brno Bc. Dagmar Králová.
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – PODZEMNÍ VODY
NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Kalanetika Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
TECHNIKA PRSA – ČINNOST HORNÍCH KONČETIN DÝCHÁNÍ
VY_32_INOVACE_283_Lázeňství na Jesenicku
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
Přípravný kurz Jan Zeman
Historie lázeňství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství
Specifika a požadavky těchto skupin
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

O lázních Léčebné lázně Bohdaneč jsou dlouhá léta vyhledávaným místem k léčbě pohybového ústrojí. Naše péče je vhodná například pro pacienty s artrózou kloubů a bolestmi zad, dále pro pacienty s revmatoidní arthritidou, osteoporózou, Bechtěrevovou nemocí, kořenovým syndromem, Parkinsonovou chorobou, nebo pro pacienty po ortopedických operacích, operacích páteře a úrazech pohybového ústrojí.

Přírodní léčivé zdroje Rozsáhlá ložiska slatiny leží v těsné blízkosti lázní a jejich stáří se odhaduje na 4 000 let. Slatinné zábaly dodávají lázním Bohdaneč na významu. Jako jediné lázně v České republice využíváme k aplikaci slatiny speciální zábalové vany (teplá vodní lůžka). Vrt HV – 1 Nová Panenka byl přímo v areálu lázní vyhlouben v letech 1967 – 1968. Léčivé síly této přírodní minerální vody je využíváno hlavně při vodoléčbě a v krytém bazénu při cvičení a plavání. Do lázeňského bazénu je voda přiváděna přímo z artézského pramene. V bazénu v areálu Léčebných lázní Bohdaneč se odvíjí aktivity typické pro lázeňství – cvičení nebo tzv. hydrokinezioterapie.

Voda v bazénu Termální voda je minerální voda o teplotě lidského těla nebo i teplejší. V lázních ohříváme minerální vodu z 23 °C na 29 – 30 °C pro použití v bazénu. To nám umožňuje využít její vlastnosti – tepelné (velice malý nárok na termoregulaci těla) a mechanické (tj. působením tlaku a hydrostatického vztlaku). Chemické vlastnosti by voda měla v případě, kdy by se v bazénu použila pouze naše minerální voda bez přísady chloru. Vzhledem k nutnosti zajištění hygienické nezávadnosti vody v bazénu se proti výskytu nežádoucích bakterií a řas automaticky dávkuje tekutý přípravek na bázi aktivního chloru. Automatické zařízení neustále sleduje hladinu koncentrace chlóru v bazénové vodě a v případě jejího poklesu se dávkuje dezinfekční přípravek. Tím je zároveň zaručeno, že bazén nebude přechlorován. Stejným způsobem se sleduje i hodnota pH vody, která je nezbytným předpokladem jak pro účinnou dezinfekci, tak pro příjemný pocit návštěvníků bazénu.

Rehabilitace v bazénu Ve vodě je pro tělo nejdůležitější působení hydrostatického tlaku (zlepšuje se rozsah pohybů, snižuje se napjatost svalů a spotřeba kyslíku při cvičení) nebo hydrostatického vztlaku (kde se propriocepce - vnímání periferie těla použije k lepší koordinaci pohybů). V lázních máme rehabilitační program zaměřený na klouby, páteř a celkovou pohyblivost. V rámci volných programů nabízíme plavání a aqua aerobic. Cvičení v rehabilitačním bazénu znamená, že hloubka do 140 cm je ideální nejen pro plavce, ale i neplavce. Hydrostatický vztlak působí ze dna bazénu (kde je největší) až ke krku. Neplavec, který se nebojí vody, cvičení zvládá stejným způsobem jako plavec. Při nádechu se tělo více vznáší, při výdechu je naopak „těžší“ a propadá se níž, takže i způsob dýchání je velice důležitý a dobře uplatněn při cvičení. Hluboký bazén, který je možné využívat jen pro plavce, má určitou výhodu – cvičení a udržování koordinace a stavu těla velice stimuluje hluboký svalový systém. Náročné je nejen rehabilitačně, ale i kondičně.

Metodiky cvičení v bazénu U komplikovaných pacientů se cvičí stylem 1:1, tj. fyzioterapeut cvičí jednoho pacienta (Bad Ragaz, Halliwick, Watsu..) Běh, jogging v bazénu nebo chůze v rámci cvičení Watsu, Ai chi nebo Aquatic Feldenkrais jsou metody známé ze suchého prostředí převedené do vody (Shiatsu, Thai chi a Feldenkirais)

Prevence Pokud chceme mluvit o možnostech působení cvičení v bazénu preventivně, v medicíně se mluví o tzv. primární, sekundární i terciární prevenci. Primární prevencí jsou různá cvičení pro skupiny (př. senioři, sportovci, těhotné ženy, děti, mimina…) nebo pohybové aktivity (př. aqua fitness, joga, pilates, bike, jogging...). Sekundární prevence se zaměřuje na řešení problému (př. obezita, bolest zad...). Terciární prevence působí terapeuticky (př. u osteoporózy, cvičení pooperačních endoprotéz, stavů po CMP).

Děkuji za pozornost! MUDr. Ljiljana Marič ředitelka úseku léčebné péče   Léčebné lázně Bohdaneč a.s. Masarykovo nám. 6, 533 41  Lázně Bohdaneč www.llb.cz