Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17"— Transkript prezentace:

1 TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17
KPS UK FTVS Jitka Pokorná Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Obsah Rotace Úrovně souhry v technice znak Kontrolní otázky

3 Rotace Rotace trupu kolem délkové osy je podstatnou součástí celkové souhry v technice znak. V návaznosti na činnost horních končetin rotují ramenní osa, trup a boky plavce. U ramenní osy uvažujeme o hodnotě úhlu natáčení do 45°.

4 Rotace - pokračování Význam:
umožňuje provádět efektivně jednotlivé části pohybového cyklu horních končetin Vysunutí ramene nad vodní hladinu ve fázi přenosu snižuje tvarový odpor a zároveň se trup dostává do výhodnější hydrodynamické polohy. Rotace na záběrovou paži zajišťuje výhodnější podmínky pro nastavení hlavních záběrových ploch a pro vytváření propulsních sil na základě silových dispozic paží, a dává dále možnost zapojení velkých svalových skupin trupu do této záběrové činnosti. Natáčení boků kompenzuje rotaci ramen a trupu a udržuje stav dynamické rovnováhy těla v úrovni vodní hladiny. Nestálá poloha boků ovlivňuje směr záběrových pohybů dolních končetin, které tímto probíhají víceméně po diagonálách ve vztahu k hladině.

5 Rotace

6 Souhru v technice znak sledujeme na úrovních:
souhra dolních končetin souhra horních končetin souhra horních končetin a dýchání souhra horních končetin a horních končetin.

7 Souhra dolních končetin
je založena na střídavé činnosti dolních končetin pokud plavec zvládá principy a strukturu činnosti dolních končetin, nepředstavuje střídání pohybového cyklu levé a pravé dolní končetiny v technice kraul problémy.

8 Souhra horních končetin
střídavý charakter činnosti neustálé zachovávání protilehlé pozice paží mezizáběrová přestávka (paže nevytvářejí propulsní síly) P: záběrová fáze – L: přenosová fáze, P: fáze vytažení – L: fáze přípravná, fáze přechodná, P: fáze přenosu – L: fáze záběrová, P: fáze přípravná a přechodná – L: fáze vytažení.

9 Souhra – horní končetiny

10 Souhra činnosti horních končetin a dýchání
Ulehčena polohou plavce – obličejová část hlavy nad hladinou. Pro efektivní průběh záběrových pohybů, kdy cyklus dýchání negativně ovlivňuje velikost vyvíjené záběrové síly, je vdech časován do mezizáběrové přestávky a výdech do závěru záběrové fáze jedné paže (druhá paže záběr ještě nezačala). Plavec nadechuje krátce ústy a vydechuje dlouze ústy i nosem. Výdech nosem zabraňuje zatékání vody do nosu.

11 Souhra horních a dolních končetin
Šestiúderová dokončení fáze přípravné, fáze přechodná, zahájení fáze záběrové souhlasná DK), záběrová fáze (nesouhlasná DK), dokončení fáze záběrové, zahájení vytažení (souhlasná DK), dokončení vytažení, začátek přenosu (nesouhlasná DK), přenosová fáze (souhlasná DK), dokončení přenosu, zahájení přípravné fáze (nesouhlasná DK)

12 Kontrolní otázky 1) Jaká je základní charakteristika souhry v technice znak? 2) Jaký je význam rotace ramenní osy a trupu kolem délkové osy v technice znak? 3) Jak postupujeme při výuce a zdokonalování rotace a souhry techniky znak, uveď příklady vhodných cvičení. Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17"

Podobné prezentace


Reklamy Google