TÁNÍ A TUHNUTÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Advertisements

TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Látky mohou mít tři skupenství:
FYZIKA Změny skupenství.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Přechodové charakteristiky různých typů soustav. Statická soustava nultého řádu Statická soustava prvního řádu Statická soustava druhého řádu a vyšších.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku.Slouží k naučení nového učiva. Žák na základě dvou pokusů vyjádří závěry týkající se tání látky.Žák se.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Určení měrných skupenských tepel vody
Změny skupenství látky
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Teplo.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kalorimetrie měření tepla
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
PŘEMĚNA SKUPENSTVÍ VODY.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Měrná tepelná kapacita látky
PaedDr. Jozef Beňuška
Předmět : F y z i k a Ročník : osmý
Skupenství látek.
zpracovaný v rámci projektu
Změny skupenství Tání a tuhnutí
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Člověk a příroda – fyzika
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Změny skupenství látek
Molekulová fyzika Sytá pára.
Zvukové jevy.
je obsažena ve vzduchu, není vidět
Transkript prezentace:

TÁNÍ A TUHNUTÍ

Jestliže má soustava v rovnovážném stavu ve všech částech stejné fyzikální a chemické vlastnosti, (např. hustotu, strukturu, chemické složení...) nazývá se fáze. Fáze jsou: - skupenství látky (led, voda, vodní pára), - struktury stejné látky (diamant, grafit). Přechod látky z jedné fáze do druhé se nazývá fázová přeměna. Fázové přeměny jsou také změny skupenství.

Skupenské přeměny pevná látka tání desublimace sublimace tuhnutí vypařování plynná látka kapalná látka kondenzace

Tání Zahříváme-li těleso z krystalické látky, zvyšuje se jeho teplota a po dosažení teploty tání tt se přeměňuje na kapalinu téže teploty.

Graf tání Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Krystalická látka přijímá teplo - zvětšuje se kinetická ener- gie kmitavého pohybu částic. Částice zvětšují rozkmity a vzdálenost mezi sebou - narůstá jejich potenciální energie.

Graf tání Dosáhne-li látka teploty tání, narušuje se vazba mezi Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Dosáhne-li látka teploty tání, narušuje se vazba mezi částicemi mřížky - mřížka se rozpadá, látka taje.

Graf tání Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Ačkoli při tání látka přijímá teplo, její teplota se nemění. Nemění se střední kinetická energie částic. Zvětšuje se jejich střední potenciální energie, neboli také vnitřní energie tělesa.

Graf tání Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Aby všechna látka roztála, musí při teplotě tání tt přijmout skupenské teplo tání Lt.

Skupenské teplo tání Lt je teplo, které přijme těleso z krystalické látky při teplotě tání, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty. Měrné skupenské teplo tání lt je teplo, které přijme těleso z krystalické látky o hmot- nosti 1 kg při teplotě tání, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty.

Graf tání Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Další příjem tepla znamená zahřívání látky už v kapalném skupenství.

Když krystalická látka přijímá teplo, zvětšuje se Ek kmitavého pohybu částic. Částice zvětšují rozkmity, čímž se zvětšuje střední vzdálenost mezi nimi. Při teplotě tání tt se rozkmity zvětší natolik, že se narušuje vazba mezi částicemi mřížky, mřížka se rozpadá, látka taje. V různých látkách jsou vazebné síly různě velké, proto látka při daném vnějším tlaku taje při určité teplotě.

Celkové přijaté teplo Q při tání tělesa Q1 - teplo potřebné k zahřátí pevného tělesa na teplotu tt Lt - skupenské teplo tání Q2 - teplo potřebné k zahřátí kapalného tělesa na teplotu t1

Křivka tání Olovo - s rostoucím tlakem se zvyšuje teplota tání. je grafické znázornění závislosti teploty tání látky na tlaku. olovo led Olovo - s rostoucím tlakem se zvyšuje teplota tání. Led - s rostoucím tlakem se snižuje teplota tání.

Regelace ledu (znovuzmrznutí) Pod zatíženým drátem je velký tlak a teplota tání nižší než 0 oC. Nad drátem voda znovu zamrzne.

Tuhnutí lt - měrné skupenské teplo tuhnutí Ochlazujeme-li kapalinu, která vznikla táním krystalické látky, mění se při teplotě tuhnutí na pevné těleso - tuhne. lt - měrné skupenské teplo tuhnutí Lt - skupenské teplo tuhnutí Měrné skupenské teplo tuhnutí je teplo, které odevzdá kapalné těleso o hmotnosti 1 kg při teplotě tuhnutí, aby se přeměnilo na pevnou látku téže teploty. Teplota tuhnutí látky se rovná teplotě tání.

Ochlazením kapaliny na teplotu tuhnutí se vlivem vazebných sil tvoří krystalizační jádra. V okamžiku ztuhnutí se krystalky navzájem dotýkají a tvoří zrna.

Řešte úlohu: Jak se změní vnitřní energie tělesa z cínu s hmotností 3 kg a teplotou tání, přemění-li se z pevného skupenství na kapalné se stejnou teplotou? zvětší se o DU = 0,18 MJ

Řešte úlohu: Led o hmotnosti 1 kg a počáteční teplotě -10 oC se přeměnil na vodu o teplotě 20 oC při normálním tlaku. Vypočítejte celkové přijaté teplo ledem při této přeměně. cledu = 2,1 kJ .kg-1.K-1 cvody = 4,2 kJ .kg-1.K-1 tt (ledu)= 0 oC lt (ledu) = 334 kJ .kg-1 Q = 439 kJ

Test 1 Měrné skupenské teplo tání je teplo, které: a) přijme těleso z krystalické látky při teplotě tuhnutí, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty, b) přijme těleso z krystalické látky při teplotě tání, c) přijme těleso z amorfní látky při teplotě tání, d) přijme těleso z amorfní látky při teplotě tuhnutí, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty. 1

Test 2 Souvislost mezi měrným skupenským teplem tání, skupenským teplem tání a hmotností tělesa je: 2

Test Jednotkou veličiny měrné skupenské teplo topení je: 3

Test 4 Vyberte správné tvrzení: a) Přijímá-li krystalická látka teplo, zvětšuje se Ek kmitavého pohybu částic. Částice zvětšují rozkmity, čímž se zvětšuje střední vzdálenost mezi nimi. b) Teplota tuhnutí látky se rovná teplotě tání. c) Přechod látky z jedné fáze do druhé se nazývá fázová přeměna. d) Regelace vody je znovuzamrznutí vody. 4