ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Advertisements

České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
VADY MASA, NÁKAZY, OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Anotace Tento materiál je součástí tematického celku, který odpovídá ŠVP předmětu Materiály 3. ročníku oboru E/01 Tesařské práce. Slouží pro výuku.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
 chorobný stav, při kterém dochází k postižení hostitelského makroorganismu prostřednictvím parazit  inaparantní infekce- skrytá infekce bez typických.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Hmotnost a její jednotka Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_01_pohlavní choroby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Lidská sídla Organismy provázející člověka. Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
EU_62_B_sada 1_06_M_Příkaz k úhradě_Poliačíková
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
Chemické vlastnosti technických materiálů
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Gastronomická zařízení - HACCP
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné ve vodě
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_06-04 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Základní škola Kladruby
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Předběžná příprava zvěřiny
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
EU- „Učíme se ze života pro život“ Registrační číslo: CZ /0
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_04_Člověk a zdraví
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Transkript prezentace:

ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY P. Pechová, 2012

Alimentární nákazy a otravy choroby způsobené požitím závadných potravin onemocnění způsobují mikroorganismy (bakterie, viry), prvoci a červi vstupní branou je zažívací ústrojí zdrojem může být člověk(nemocný, rekonvalescent, bacilonosič), zvíře a vnější prostředí cesta nákazy – přímá (znečištěné ruce) nepřímá (nakažené potraviny, voda, znečištěné předměty)

Druhy nákaz žloutenka typu A úplavice salmonelóza břišní tyfus roup dětský, škrkavka, tasemnice

Druhy otrav z hub (muchomůrky) těžkými kovy (rtuť, olovo – mořské ryby) botulotoxin (klobásový jed) mykotoxiny (plísně) stafylokok (hnisavá rána, angína)

Prevence - ochrana dbáme na zdravotní nezávadnost potravin dodržujeme hygienu při zpracování surovin chráníme potraviny před škůdci dbáme na osobní hygienu dodržujeme zásady úklidu dezinfekce, dezinsekce, deratizace

Kontrolní otázky: Čím se zabývá hygiena výživy a proč je důležitá? Co je dezinfekce a jakými prostředky se provádí? (použijte internet) Jakým způsobem dbáme na osobní hygienu?

Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. PETWOE. wikipedie [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kopf_bewaffneter_Bandwurm-drawing.jpg ONDERWIJSGEK. wikipedie [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amanita_muscaria_3_vliegenzwammen_op_rij.jpg_Bandwurm-drawing.jpg