ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY P. Pechová, 2012
Alimentární nákazy a otravy choroby způsobené požitím závadných potravin onemocnění způsobují mikroorganismy (bakterie, viry), prvoci a červi vstupní branou je zažívací ústrojí zdrojem může být člověk(nemocný, rekonvalescent, bacilonosič), zvíře a vnější prostředí cesta nákazy – přímá (znečištěné ruce) nepřímá (nakažené potraviny, voda, znečištěné předměty)
Druhy nákaz žloutenka typu A úplavice salmonelóza břišní tyfus roup dětský, škrkavka, tasemnice
Druhy otrav z hub (muchomůrky) těžkými kovy (rtuť, olovo – mořské ryby) botulotoxin (klobásový jed) mykotoxiny (plísně) stafylokok (hnisavá rána, angína)
Prevence - ochrana dbáme na zdravotní nezávadnost potravin dodržujeme hygienu při zpracování surovin chráníme potraviny před škůdci dbáme na osobní hygienu dodržujeme zásady úklidu dezinfekce, dezinsekce, deratizace
Kontrolní otázky: Čím se zabývá hygiena výživy a proč je důležitá? Co je dezinfekce a jakými prostředky se provádí? (použijte internet) Jakým způsobem dbáme na osobní hygienu?
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. PETWOE. wikipedie [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kopf_bewaffneter_Bandwurm-drawing.jpg ONDERWIJSGEK. wikipedie [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amanita_muscaria_3_vliegenzwammen_op_rij.jpg_Bandwurm-drawing.jpg