Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha 12. 6. 2018 Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_017/0003527,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
 Mýtus: OSPOD ví nejlépe, co je pro dítě a rodinu dobré  Mýtus: IPOD znamená pro pracovníky pouze zvýšení administrativy.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Publicita projektu
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Workshop Multidisciplinární a interdisciplinární spolupráce na téma:
model fungování a praxe
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Státní organizace.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hlavní město praha a integrace cizinců
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Základní informace o poskytovateli
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra - ředitelka sekce
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
PPP!!! VŠ - PARTNERSTVÍ PROJEKTOVÉHO PROSTŘEDÍ VYSOKÝCH ŠKOL
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Hledáme klíč k právům dětí
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha 12. 6. 2018 Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_017/0003527, financovaného z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky

Východiska pro tvorbu standardů 2012 rozvoj sociální práce obce po odchodu dávkových systémů na ÚP 2013 začlenění sociální práce do oddělení koncepcí a sociální péče 2014 – 2015 projekt KHK Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji IV, aktivita Nastavení procesů sociální práce na obcích Zřejmá zakázka státu - odpovědnost obcí za sociální práci Dotace na výkon sociální práce Moderní a rozvojová profese Případové intervize a operativní porady sociálních pracovníků k odborně a eticky složitým případům Spolupráce na tvorbě standardů SPOD (možnost přizpůsobit stanovené standardy SPOD)

Kdo, kdy, jak….. Tvorba probíhala ve spolupráci s vedoucí oddělení SPOD Mgr. Kotrčovou, vedoucím odboru sociálních věcí a zdravotnictví PhDr. Šimůnkem, týmem sociálních pracovníků oddělení, s každým, kdo mohl přispět V době od října 2014 do července 2015 Inspirace dále zákon o sociálních službách, občanský zákoník, zákon o pomoci v hmotné nouzi, metodické materiály MPSV, standardy sociálních služeb, odborná literatura atd.

Proč Popsat obsah role SP - legislativní a metodické vymezení a ukotvení sociální práce (ve vztahu ke státu, k orgánům a činnostem města, síti sociálních služeb, NNO…) Iniciovat strukturované přemýšlení sociálních pracovníků o sociální práci Profesionalizovat sociální práci a nastavit vzdělávání Posílit vědomí odpovědnosti sociálního pracovníka Posílit bezpečí a jistotu při výkonu sociální práce Posílit jistoty sociálních pracovníků v obecném slova smyslu Informovat o sociální práci Zvýšit prestiž sociální práce

Užitečnost pro sociálního pracovníka a pro klienta sociální práce Sociální pracovník se na jednom místě dozví: KDE má dělat sociální práci KDY má dělat sociální práci PROČ má dělat sociální práci CO je obsahem sociální práce JAK a ČÍM má dělat sociální práci S KÝM má spolupracovat při sociální práci a jak může ovlivnit rozsah spolupráce (a možnosti sítě SS)

Zavádění do praxe Červenec 2015 Finalizaci předcházelo připomínkové řízení ze strany sociálních pracovníků a dalších odborníků Různé názory na užitečnost ze strany sociálních pracovníků Pravidelné používání při intervizích a při operativních případových poradách Znalost jako povinnost

Shrnutí Jsou průběžně aktualizovaným nástrojem pro posuzování, vyhodnocování a řešení konkrétních životních situací klientů v návaznosti na zpracované individuální plány Napomáhají k zajištění profesionálního výkonu dané agendy - odpovídají zakázce společnosti a modernímu pojetí této profese. Napomáhají posilovat prestiž sociálních pracovníků obecního úřadu a jejich rovnocenné partnerství s pracovníky dalších institucí Posilují jistotu sociálních pracovníků v obecném slova smyslu včetně jejich pocitu bezpečí při každodenní sociální práci Přispívají k účinnější informovanosti široké veřejnosti, seznamují se způsoby a metodami Jejich znalost a využívání je v rámci výkonu sociální práce na daném úseku odboru sociálních věcí a zdravotnictví závazné Mají ambici stát se užitečným pomocníkem, skutečnou praktickou příručkou, nikoli pouze formálním dokumentem.

Doporučení Zajistit po vzoru sociálně - právní ochrany dětí obdobné standardizování celé oblasti agendy sociální práce na obcích Účelově vázat financování sociální práce na obcích ze strany státu

tým sociálních pracovníků oddělení Mgr. Jiří Kotala tým sociálních pracovníků oddělení Magistrát města Hradec Králové odbor sociálních věcí a zdravotnictví oddělení koncepcí a sociální péče Jiri.kotala@mmhk.cz 495 707 322 602 933 019