ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.7 Mnohovýznamová slova Název sady: Český jazyk a literatura 3.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis velkých písmen
Pravopisná cvičení 1 Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Procvičování písmen N, D
Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02.
VY_32_INOVACE_15_Český jazyk pro 8. ročník_Význam slov
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Zeměpis, Liberecký kraj Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
Logické hry s názvy rostlin a určování rostlin podle obrázku.
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Land art Autor: Mgr. Olga Pasovská Název.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_23_ Přídavná jména
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Dalekohledy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Autor: Mgr. Věra Martincová
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Porozumění jednoduchému textu 1
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Světová literatura
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_ INOVACE_O7_ ČESKÝ JAZYK 3
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_19_písemné dělení dvojciferným dělitelem
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
AUTOR: Mgr. Eva Nedomová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_02_Hudební obrázky
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Micková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01A_04_Ch. Morgenstern TEMA: Světová literatura 20. století ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 24.7. 2013

ANOTACE Materiál je určen k interaktivní výuce. Úkolem prezentace je seznámit žáky s výběrem z tvorby Ch. Morgensterna jako představitelem nonsensové poezie.. Žáci porovnají originální text s překlady českých autorů, pokusí se vyhledat znaky nonsensové tvorby, zhodnotí možnosti českého jazyka, pokusí se o vlastní tvorbu v duchu nonsensové poezie. Součástí práce s DUM je také zapojení žáků do vyhledávání informací. S prezentací je možno inovativně pracovat na tabuli s fixem nebo na interaktivní tabuli pomocí elektronického pera, případně přímo v počítači. Texty je možno žákům vytisknout v papírové podobě a pracovat s nimi. DUM je určen pro žáky 3. ročníku SŠ.

Ch. Morgenstern 6.5. 1871 - 31.3. 1914

Úkol č. 1: Najděte na internetu informace o životě a díle autora Úkol č.2 Vyhledejte původ slova nonsens Úkol č. 3 Zjistěte, kteří čeští autoři překládali Ch. Morgensterna

Trychtýře S básní si například Ludvík Kundera poradil následovně: Dva trychtýře jdou nocí tmou. Tělesnou jejich úžinou protéká měsíc neustále na jejich cestu a t. d. Emanuel Frynta vyměnil měsíc za lunu a úžinu za poetickou průlinu: Dva trychtýře jdou noční tmou. A trupů úzkou průlinou jim luna slévá světlo stále na cestu lesem a. t. d. Egon Bondy, další z překladatelů Morgensterna, volí naopak místo úžiny či průliny zcela prozaickou díru: Dva trychtýře se nocí berou. Zúženou jejich trupu děrou měsíční světlo tiše stále proudí na cestu a t. d.

Originál básně DIE TRICHTER Zwei Trichter wandeln durch die Nacht. Durch ihres Rumpfs verengten Schacht fließt weißes Mondlicht still und heiter auf ihren Waldweg u.s. w. Úkoly: 1) Porovnejte originální znění básně s překlady českých básníků a označte shodné prvky. 2) Věnujte pozornost počtu slabik v prvních dvou verších a závěru básně. 3) Který český překlad považujete za nejzdařilejší? (svůj názor zdůvodněte) 4) Jakou podobu má báseň? Znáte básníka, který tvořil podobným způsobem?

Šibeniční písně Jak si šibeniční dítě zapamatuje jména měsíců Jak si šibeniční dítě pamatuje jména měsíců Sněden Jelen úhoř. Úhoř Vezem Hřebec buben. Dudek Svět ven Majka čert vem! Červec Na věnec Červotoč lupen. Sršeň Lháři, Zajíc lži jen! Hříbě Tys dopopad! Lenochod Blázinec Prasinec (Překlad - J. Hiršal) (Překlad - L. Kundera)

1. Porovnejte oba překlady s originálem a rozhodněte, který z autorů se více držel původního znění. (v případě potřeby použijte německo –český slovník) Jaguar Zebra Nerz Mandrill Maikäfer Ponny Muli Auerochs Wespenbär Locktauber Robbebär Zenenbär

2. Jeden z překladatelů zachoval oba základní principy výstavby originálu. Označte jej. verše jsou tvořeny ze jmen živočichů používá i variace způsobu utvoření měsíců Vyhledejte tyto znaky( počáteční písmena, fonetická a rytmická podoba). 3. Zkuste vytvořit vlastní názvy měsíců

KOŠILELA Znáš sirou košileli? Třepetatá, třepetatá . Jsi proklat, majiteli! Teď třeská a pleská v ní vánek. Vichrůrůrej, vichrůrůrej. Kvílívá jak uplakánek. Docela osiřela košilela.

Úkoly: Zhodnoťte stylistickou rovinu básně Jaký typ slov v ní převažuje? Podtrhněte slova zvukomalebná Najděte na internetových stránkách zhudebněnou báseň Košilela. ( B. Basiková – kapela Stromboli)

Úkoly: Pokuste se vysvětlit název básně Noční rybí zpěv Napište k prvním dvěma veršům básně, jaký význam asi znaky mají

CITACE http://cs.wikipedia.org/wiki/Christian_Morgenstern http://www.iliteratura.cz/Clanek/28931/morgenstern-christian-kosilela-koule- SOUKAL, Josef. Čítanka pro 3.ročník gymnázií. Praha: SPN, 2003, ISBN 80-7235-226-1.