WT BREF WI BREF Průběh revize (2017 – 2018)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Co nás čeká nového při zadávání veřejných zakázek ? Eva Vizdalová
Advertisements

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Jana Smiggels Kavková Praha, PODPORA VYVÁŽENÉHO ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ V ROZHODOVACÍCH POZICÍCH.
Rozvojový program obce Tisá Úvodní prezentace zpracovatele pro veřejnost
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Finanční účetnictví RADNICE
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Pojem přeměna obchodní společnosti
Kalkulátor emisí skleníkových plynů
Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Postup Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Procesní management v oddělení logistiky
Integrovaná prevence Ministerstvo zemědělství 2016
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Zpráva o uplatňování ÚP
Stavební uzávěra základní informace
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Informace o průběhu veřejné zakázky na lesnické práce 2012+
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Příprava programového období 2014–2020
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
SLUŽBY POSKYTOVANÉ KRAJSKOU SPOLEČNOSTÍ ARR s.r.o.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
Územní plán Liberec.
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
STS BREF Povrchové úpravy používající organická rozpouštědla
Připravovaná metodika na ochranu nerostného bohatství
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Revize BREF STS Zkušenosti provozovatele Jiří Podlipný PSU
Dlouhodobé plánování dočasných omezení kapacity
BAT centrum Brno a jeho činnost v roce 2018
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Moravské dopravní fórum
Projekty IMPEL k implementaci Směrnice o průmyslových emisí
Klíčové aktivity projektu
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
hájí právo dýchat čistý vzduch
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

WT BREF WI BREF Průběh revize (2017 – 2018) Ing. Ivana Špelinová 28.11.2018, MPO

BREF Zpracování odpadů (BREF WT)

BREF WT Rok 2017: 1/2017 Vyhotovení dokumentu „background paper“, podkladu pro závěrečné zasedání Zaslání připomínek k podkladu pro závěrečné zasedání (do 24. 2. 2017) Jednání TPS WT 2. 3. 2017 Závěrečné zasedání 19. – 23. 3. 2017 Rozeslání závěrů ze zasedání (12. 4. 2017) Vydání „Prefinal Draft BREF WT“ k připomínkám (15. 6. 2017) 10/2017 vydání Final Draft WT

BREF WT Rok 2018: 2/2018 byl členům TPS rozeslán e-mail s žádostí o odsouhlasení navrženého překladu vybraných pojmů z kapitoly Závěry o BAT. Na žádost reagovalo 6 členů TPS. 2/2018 byl členům TPS rozeslán e-mail s žádostí o vyjádření k podkladům Evropské komise týkající se jednání výboru podle čl. 75 směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích a finální draft závěrů o BAT pro zpracování odpadů. 5/2018 byl členům TPS rozeslán e-mail s žádostí o kontrolu finálního překladu kapitoly Závěry o BAT. 10. 8. 2018 bylo v Úředním věstníku EU vydáno prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2018/1147, kterým se stanoví závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT) podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU pro zpracování odpadu.

Závěry o BAT jsou v ČJ volně ke stažení zde: BREF WT Závěry o BAT jsou v ČJ volně ke stažení zde: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32018D1147

BREF WT Závěry o nejlepších dostupných technikách obsahují celkem 53 BAT a členění hlavních kapitol je následující: Obecné závěry o BAT Závěry o BAT pro mechanickou úpravu odpadu Závěry o BAT pro biologickou úpravu odpadu Závěry o BAT pro fyzikálně-chemickou úpravu odpadu Závěry o BAT pro zpracování kapalného odpadu na bázi vody Popis technik

BREF Spalování odpadů (BREF WI)

BREF WI Rok 2017: 5/2017 první návrh revize BREF WI. 9/2017 připomínky k BREF zveřejněny na BATIS (ČR uplatnila cca 50 připomínek). 12/2017 neformální meeting v Seville za účasti zástupců ČR.

BREF WI Rok 2018 4/2018 jednání mezinárodní technické pracovní skupiny (TWG) k draftu D1 pro revizi BREF WI za účasti zástupců ČR. Hlavní závěry z jednání: Předúprava odpadu je součástí BREF WT. Nakládání s VEP spadá pod BREF WT. Byl upraven vzorec pro výpočet hrubé energetické účinnosti (zohledněny odběry páry před turbínou). BAT 22 byl rozdělen na 3 body – skladovat pach produkující látky v uzavřených 1) stavbách nebo 2) nádobách/tancích/silech s odsáváním vzduchu, který je přidáván do spalovacího vzduchu; 3) minimalizovat množství skladovaného odpadu a/nebo posílat odsávaný vzduch do alternativního systému čištění spalin a dále byla přidána možnost skladování odpadů v řádně uzavřených balících. BAT-AELs pro prach upraveny na < 2 – 5 mg/Nm3, 7 mg/Nm3 bude platit jen pro spalování NO bez možnosti využití FF.

BREF WI Rok 2018 4/2018 jednání mezinárodní technické pracovní skupiny (TWG) k draftu D1 pro revizi BREF WI za účasti zástupců ČR. Hlavní závěry z jednání: BAT 29 – LowNOx burners odstraněny ze seznamu BAT (příliš specifická technika – pro pomocná paliva při najíždění a stabilizaci). SCR – aplikovatelnost omezena nově jen nedostatkem místa. S ohledem na proběhlou diskuzi k emisím Hg a odlehlým hodnotám, které mohou být dobře omezovány technikami BAT 31, bylo navrženo snížení BAT-AELs z 5 – 20/25 na < 5 – 20/20 µg/Nm3. Pro organické látky byly navrženy krátkodobé BAT-AELs (min. 2x za rok) a současně dlouhodobé, od nichž může být upuštěno, pokud emise PCDD/F budou dostatečně stabilní. Pro přímé vypouštění do vody byla BAT-AEL pro PCDD/F k nakládání s ložovým popelem odstraněna.

BREF WI Rok 2018 9/2018 rozeslání předběžného návrhu BREF WI. Termín pro odeslání připomínek byl 26. 10. 2018. 10/2018 se ČR připojila k návrhu ESWET prodloužit termín pro připomínkování a to do 23. 11. 2018.

BREF WI Rok 2018 8/2018 obdržela CENIA zadání, které se týkalo vyhodnocení souladu aktuálního návrhu závěrů o BAT se stavem provozu na několika reprezentativních zařízeních dotčeného průmyslového odvětví. Součástí hodnocení byl soulad provozovaných technik s BAT, soulad dosahovaných emisních úrovní s úrovněmi emisí spojených s BAT a odhad potenciálních nákladů na dosažení hodnot emisí spojených s BAT. Na tomto zadání spolupracovaly společnosti SAKO Brno, a.s., TERMIZO a.s., Pražské služby, a.s. a ČEZ, a.s.

BREF WI Zde můžete vidět ukázku výstupu a tímto velice děkujeme společnostem participujícím na tomto zadání

Děkuji za pozornost