Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Supervize v primární prevenci Mgr. Pavel Dosoudil PhDr. Lucie Myšková PhD.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Individuálně, ale společně a jinak
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Uspokojovat potřeby, zprostředkovávat vztahy Proč a jak rozlišit „sociální práci“ a „sociální služby“? Libor Musil.
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Společenská odpovědnost ve školství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Komunikace se zákazníky ve vybraném podniku Autor práce: Zuzana.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Právo sociálního zabezpečení
Digitální učební materiál
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Děti odsouzených rodičů
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Supervize jako „koření“
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Právo sociálního zabezpečení
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
2. fáze výcviku řidičů.
RIZIKA PŘI ZIMNÍCH SPORTECH
Vztah k životnímu prostředí
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Diagnostika dítěte předškolního věku
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže při výchově a vedení dětí v každodenním kontaktu Využití i v zařízeních mimo domov, přímý kontakt pracovníka a klienta, školy a školská zařízení, soc. a zdrav. služby, NRP

Východiska VTI Kontakt s ostatními lidmi je pro vývoj dítěte důležitý Rodiče a děti spolu chtějí komunikovat Děti vyžadují pozitivní kontakty od rodičů (vychovatelů) Děti i rodiče (vychovatelé) volí pozitivní způsoby kontaktů pokud je mají k dispozici Nedostatek pozitivních kontaktů vyvolává konflikty, negativní způsoby chování

Zásady VTI dobrovolnost aktivování podpora Klientem je vždy osoba, se kterou byly předem domluveny cíle spolupráce a která je v dané komunikaci angažovaným účastníkem. VTI trenér natáčí běžné situace v přirozeném prostředí (v rodině, ve škole)

Metodika VTI Krátkodobá, intenzivní forma pomoci rodičům se vztahovými a komunikačním problémy Zaměřuje se na komunikační schopnosti rodičů Videonahrávka a zpětnovazební rozhovor pomůže: vyhledat , ujasnit a lépe využívat vlastní zdroje získat nový pohled na problémovou situaci a možnosti změny ukázat pozitivní momenty v komunikaci a trénovat je pro každodenní využití

Základní cyklus práce pomocí VTI

Natáčení videonahrávky Natáčení (10-15 min. záznam interakcí v prostředí klienta ) rodina - společné jídlo, hra s dítětem, příprava do školy, ………. škola - běžné situace ve třídě při vyučování soc. nebo zdrav. zařízení – ošetřování pacienta, komunikace s klientem,……… přednost mají úspěšné momenty interakcí, jsou to „vstupenky ke změně“ (pokud opravdu chybí, snaha citlivě takovou situaci navodit či podpořit)

Analýza videonahrávky videotrenér vyhledá a analyzuje komunikační výměny mezi osobami upozorňuje na to „co se daří“, ukazuje úspěšné momenty komunikace „umí“ mikroanalýzu interakcí, tzn. sledované úseky rozložit na jednotlivé obrázky, které detailně ukazují úspěšné interakce úspěšné momenty komunikace : podporují silné stránky rozvíjejí pozitivní možnosti řešení (neupozorňovat na nezdary)

Zpětnovazebný rozhovor společná diskuse videotrenéra a klienta nad vybranými situacemi cílem je uvědomit si vlastní vzorce komunikace společné sledování a uvědomování si interakcí a komunikačních vzorců : je východiskem pro vlastní práci s klienty umožňuje klientům nacházet vlastní cesty umožňuje sledovat pozitivní změny, pokroky, podporovat sebedůvěru

Průběh VTI Podmínkou VTI je práce na vlastní změně, dohoda, kontrakt Základní cyklus se opakuje tak dlouho, jak je to užitečné Ukončení po dosažení stanovených cílů Délka trvání záleží na závažnosti problematiky, přítomnosti podpůrných či rizikových faktorů(průměr 1 až 6 měsíců)

Podmínky pro poskytování VTI Oprávněný videotrenér specializační odborné vzdělávání, výcvik, supervize SPIN – Vzdělávací a konzultační centrum pro VTI (jediná organizace v ČR s oprávněním poskytovat komplexní vzdělávací program ve VTI) (x reflexe komunikace pomocí videonahrávky není VTI)

Situace v rodině před VTI

Situace v rodině po VTI

Situace ve třídě před VTI

Situace ve třídě po VTI