Počítačová podpora konstruování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová podpora konstruování
Advertisements

CAD a parametrické modelování
Počítačová podpora konstruování
Sedm základních nástrojů řízení jakosti. Kontrolní tabulky Vývojové diagramy Histogramy Diagramy příčin a následků Paretovy diagramy Bodové diagramy Regulační.
Grafické systémy II (úvod) Kubín Tomáš. Grafické systémy I - 2D kreslení v systémech na bázi AutoCAD - 3D modelování součástí a skládání do jednoduchých.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: David Holubec NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_INF Vzdělávací oblast: informatika Ročník: 9. Číslo projektu:
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Návrhové systémy. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
2D A 3D CAD Systémy CAD. CAD CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: - Strojírenství.
Elektroerozívní metody obrábění. jev založený na odebírání částic povrchových vrstev materiálů úběr materiálu je vyvolán periodicky se opakujícími elektrickými.
Rámeček, rohové razítko, součást, pohledy, kótování, tolerance, doplňkový text, drsnosti. Část 1.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
ÚVOD DO ZÁKLADŮ KONSTRUOVÁNÍ A TECHNICKÉHO KRESLENÍ Konstruování.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
2 Marketingové koncepce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Komplexní systém hodnocení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technická grafika Normalizace.
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
Komplexní systém hodnocení
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Počítačová grafika Rozdělení počítačové grafiky, charakteristika jednotlivých druhů.
Grafické programy - opakování
Informace a informační zdroje
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
RASC Standardy řízení služeb
Pracovní porada Pracovní list.
Základní principy DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE a promítání
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Pracovní porada Pracovní list.
Edgecam.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Strojní součásti Šroubové spoje.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ProgeCAD CAD.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Tolerování rozměru a geometrické tolerance
Název: Základní struktura programu Inventor Autor: Ing Miloš Vlasák
Přídavná zařízení.
Korporátní identita Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Informatika – Grafika.
Ing. Martin Molhanec, CSc. CASE 10. přednáška
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální gramotnost ve stavebním projektování
Systémy CAD II Ondřej Andrš.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Přídavné karty.
Akreditovaný vzdělávací program
Střední škola obchodně technická s. r. o.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Počítačová podpora konstruování CAD, 2D a 3D technická grafika

Počítačová podpora konstruování CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora v oblastech: Strojírenství Stavebnictví Elektrotechnice Vzdělávání (primární, sekundární, terciální)

Příprava učitelů Požadavky na přípravu učitelů pro 2. stupeň základních škol vychází ze standardu základního vzdělávání, který schválilo MŠMT pod čj. 20819/95-26, dne 22. 8. 1995. Jedním z obsažených témat je i grafická komunikace zahrnující: technické náčrty a technické výkresy, zobrazení jednoduchého technického výrobku, základní způsoby grafické technické informace Oblast technické grafiky svázána s moderními počítačovými systémy podpory konstruování (CAD) .

Technická grafika Základní témata: základy technického kreslení a normalizace; technické zobrazování; technické výkresy; vytváření technických výkresů pomocí počítače.

2D technická grafika Tradiční způsob 2D zobrazování je nejstarším způsobem zobrazování strojních součástí. Nevýhodou jsou vyšší nároky na představivost. Pro optimální využití, je třeba zvládnout zásady technického kreslení a normalizace. Výhodou je snadno dostupné programové vybavení a často bezplatná licence pro nekomerční účely.

3D technická grafika Člověk vnímá objekty prostorově a proto je mu mnohem bližší modelování v 3D. Tento moderní způsob konstruování vychází z tzv. parametrického modelování založeného na předpokladu, že model je matematicky popsán pomocí parametrů. Výhodou je, že vygenerování výkresu podle zásad technické normalizace zajišťuje samo jádro programu. Tím se omezuje riziko chyb a navrhování výrobků se stává tvůrčí činností . Nevýhodou je vyšší nároky na HW.

Porovnání 2D a 3D systémů Výhody Nevýhody 2D 3D - Rozšířenost - Podpora standardizovaných formátů (např. dwg) - Jednoduchá obsluha - Nízká cena - Nižší nároky na hardware - Vytváření geometrického modelu - Vizualizace včetně definice povrchu (textura) - Parametrizace a řešení kolizí - Možnost z 3D vytvářet 2D pohledy, řezy apod. - Přenositelnosti dat CAD-CAM Nevýhody - Vyšší nároky na představivost a znalosti v oblasti výkresové dokumentace uživatele - Žádná parametrizace - Nemožnost kontrolovat prostorové kolize - Nestandardizované formáty - Větší objem dat - Vysoké nároky na hardware u rozsáhlých sestav

CAD systémy Systémy CAD rozdělujeme do tří generací podle jejich komplexnosti: I. generace CAD programů – je vhodná jen pro konstruování v 2D. Neobsahuje nástroje pro tvorbu prostorových modelů. Nejznámějším představitelem je AutoCAD LT. Patří sem však i řada volně šířených a bezplatných programů jako např. Double CAD XT, Blue CAD, Ally CAD Freeware apod. II. generace CAD programů – jejich předností je univerzálnost. Jsou primárně vhodné pro tvorbu výkresové dokumentace, ale obsahují i 3D modeláře a vývojové nástroje pro práci s objekty. Programy jako AutoCAD nebo ProgeCAD jsou snadno dostupné, s optimální užitnou hodnotou cena/výkon. III. generace CAD programů – je založena na parametrickém modelování s návazností na CAM, CAE. K nejznámějším patří SolidEdge, SolidWorks, Inventor nebo Catia, Pro/Engineer.

CA technologie Využití CA (computer aided) technologie : návrh, výroba, kontrola, distribuce Kromě CAD se uplatňují i další technologie: CAM - Computer Aided Manufacturing (počítačová podpora výroby). CAE - Computer Aided Engineering (počítačová podpora inženýrských analýz).

3D CAD a využití digitálních dat

Závěr Literatura: [1] Kletečka, J., Fořt, P. Technické kreslení. Brno: Computer Press, 2007, 252 s. [2] Svoboda, P. a kol. Základy konstruování. Brno: Cerm, 2008, 234 s. [3] Drastík, F. Technické kreslení podle mezinárodních norem I. Ostrava: Montanex, 1994, 228 s.