Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací."— Transkript prezentace:

1 Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.

2 LCD Klady: Kompaktní a lehký Malé nebo žádné problikávání
Žádné elektromagnetické vyzařování Malá energetická spotřeba Žádné geometrické zkreslení Zápory: Omezené pozorovací úhly. Ty způsobují změnu barvy, kontrastu a světlosti, při změně úhlu pohledu Pomalejší časy odezvy, které mohou způsobovat rozmazání Mohou se vyskytnout „mrtvé“ pixely

3 Velikost Velikost se udává v palcích. Nejpoužívanější jsou monitory od 17 do 30 palců. Nejvýhodněji vychází v současnosti koupě monitoru s úhlopříčkou 22 nebo 24 palců.   Možnost výběru, zda si vybrat klasický monitor či širokoúhlý. Širokoúhlé  jsou mnohem vhodnější pro sledování filmů. Při výběru velikosti monitoru je důležité i to kolik pro něj máte místa na svém pracovním stole.

4 Rozlišení S velikostí obrazovky souvisí i její rozlišení. To udává, kolik obrazových bodů je na monitoru umístěno v horizontálním a vertikálním směru. Každý monitor má své nativní rozlišení. Tedy to, které přesně odpovídá počtu bodů na obrazovce. Pokud byste chtěli používat monitor v jiném (menším) rozlišení, bude to vždy na úkor kvality. Nyní se nejčastěji setkáte s rozlišením FULL HD rozlišením - 1920x1080. Myslete rovněž na to, že uvedená rozlišení jsou velmi vysoká a stará grafická karta v počítači je nemusí zvládat. 

5 Grafická karta Grafická karta rovněž nemusí být vybavena potřebným rozhraním pro připojení monitoru. To lze realizovat pomocí analogového VGA, digitálního DVI nebo moderního HDMI. Všimněte, kterým rozhraním je vaše karta vybavena, aby bylo možné monitor připojit. I přes analogové rozhraní připojit třeba monitor s FULL HD, je vhodnější digitální způsoby připojení.

6 Kontrast, jas, doba odezvy, úhly zobrazení
Doba odezvy se udává v jednotkách milisekund (ms) – doba, za kterou se bod na LCD monitoru rozsvítí a zhasne. Čím budou kontrast, jas a pozorovací úhly vyšší, tím lépe. Naopak u doby odezvy je žádoucí co nejnižší hodnota. Ideální kolem 2ms.

7 Mrtvé body Nevýhodou u LCD monitorů jsou mrtvé body. Body, které mají jinou barvu. Ne každý výrobce ovšem uzná mrtvé pixely jako důvod k reklamaci anebo jich uzná jen pokud je jich víc jak 2 body. Některé značky dokonce garantují nulový počet vadných bodů. 

8 Kontrolní otázky Řekněte základní dva druhy monitorů?
Výhody LCD obrazovek? Nevýhody CRT monitorů? Co jsou to mrtvé body? V jakých jednotkách se uvádí velikost monitoru?


Stáhnout ppt "Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací."

Podobné prezentace


Reklamy Google