Vícekriteriální metody rozhodování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 14/15.
Advertisements

Nauka o podniku Seminář 7..
Ekonomické posouzení možnosti zajištění údržby vozů metra na trase A a B formou plného outsourcingu Připraveno pro Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. Listopad.
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Matematické modelování a operační výzkum
OBCHOD A HOSPODÁŘSTVÍ Vyzkoušejte si samostatně obchodovat…
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Výběr informačního systému Karel Jaborník
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Systémy pro podporu managementu 2
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2014/2015
Studentská PARDUBICE
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Rozhodování Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Saatyho metoda – určuje, kolikrát je jedno kritérium významnější než druhé – zobecnění, více rozlišuje mezi kritérii Počet bodů Popis 1 Kritéria stejně.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Výběr dodavatelů Ivan Gros
Formulace zadání na počátku musí být informační potřeba uživatele = objektivní kategorie definování informační potřeby pro konkrétní místo v systému řízení.
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Tvorba spojnicových grafů v aplikaci MS Excel
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ V PODNIKU
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Nauka o podniku Investice.
VŠB –TUO ATŘ Manažerská grafika Grafy v MS Excel 2003 Podešva Petr
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Výběr dodavatelů - příklad
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
1 Zavedení Jak instalovat a zavádět Na koho se obrátit.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
V hledáčku k ompozice Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Příklady Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Řešení rozhodovacího problému Volba kancelářského software (Microsoft Office vs. Open Office) v prostředí podniku Autor: Dalibor Kaláb Ročník II: 2006/2007.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Aktualizace organizační struktury ÚMČ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Seminář k častým chybám v monitorovacích zprávách
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Postup stanovení ceny s pomocí marketingových nástrojů
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Digitální učební materiál
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Přednáška č. 8 - pokračování
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
V hledáčku kompozice Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Transkript prezentace:

Vícekriteriální metody rozhodování Zpracoval Ing. Jan Weiser

Vícekritériální hodnoceni variant Příklad velice jednoduché metody si budeme ilustrovat na rozhodování podniku, který hodlá instalovat integrovaný počítačový systém a vyžádal si nabídky na dodávky tohoto systému od různých firem. Úkolem je posoudit tyto nabídky (varianty rozhodování) z hlediska zvolených kritérií hodnocení a zvolit tu nabídku, která bude celkově nejvýhodnější.

Postup řešení Předpokládejme, že podnik má nabídky pěti dodavatelů různých informačních systému (systém A, B, C, D, a E). Pro jejich hodnocení bylo zvoleno těchto šest kritérií: investiční náklady na pořízení systému (Kl), termín uvedení systému do plného provozu (K2), náročnost systému na údržbu a aktualizaci (K3), spolehlivost systému (počet praktických realizací systému a reference jeho uživatelů) (K4) nutnost úprav systému vzhledem ke specifickým podmínkám firmy (K5), možnosti rozvoje systému (K6).

Postup řešení Pro hodnocení jednotlivých nabídek informačního systému bylo nejprve třeba stanovit váhy kriterií, vyjadřující jejich odlišnou důležitost. Pro toto hodnocení byla zvolena bodová stup nice 1, 2, 3 až 9, kde 1 bod odpovídá kritériu s nejmenším významem a 9 bodů kritériu absolutně nejvýznamnějšímu.

Postup řešení Výsledky práce hodnotitelské komise posuzující důležitost jednotlivých kritérií uvádí tabulka : jako nejméně důležitá s vahou 3 byla posouzena nutnost úprav systému za nejdůležitější považovala komise spolehlivost systému, s vahou 9

Postup řešení

Postup řešení

Celkové vyhodnocení Vidíme tedy, že celkově nejvýhodnější jsou informační systémy D a C (jejich celkové ohodnocení se liší pouze o 1 bod) a ty tedy zaujímají I. a 2. místo v pořadí celkové výhodnosti, Na 3. místě se umístil systém A (celkové ohodnoceni 206 bodů), Na 4. místě je systém E (celkové ohodnocení I95), Jako celkově nejhorší byl hodnocen systém B (celkové ohodnocení 179 bodů). Vedení podniku by proto mělo zvolit k realizaci jeden ze systémů typu C a D, přičemž může vzít v úvahu další existující odlišnosti obou těchto systémů, které nebyly případně zahrnuty do původního souboru 6 kritérií hodnocení.

Zadání úkolu Vyberte pro ISŠ vhodné vozidlo na přepravu alespoň 8 osob z nabídky alespoň 5 vozidel. Zformulujte základní kriteria pro rozhodování, zvolte mezi nimi váhové rozlišení. Celkově máte k dispozici na nákup částku 500-800 tis. Kč. Kriteria uspořádejte do tabulky, na internetu se pokuste najít požadovaný typ vozidla

Řešení

Řešení

Řešení