Mezinárodní pronájem pracovní síly

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Zenon Folwarczny 11. května 2011
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Judikatura SDEU a její reflexe v českém právním řádu
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Podpora v nezaměstnanosti
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
ML ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Úpravy zisků sdružených podniků mimo arbitrážní konvenci – praktická zkušenost 11. října 2011.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Akvizice společností Financování akvizic
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Důchodové daně Petr Mrkývka.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Správa sociálního zabezpečení
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
DPH v účetnictví města Přeštice od Přeštice Obec s rozšířenou působností obyvatel, obyvatel správního obvodu ve 30 obcích Nevykonává.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Personalistika a odměňování pracovníků
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Euroasijská hospodářská unie Vybrané daňové a právní postřehy
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Akvizice společností Transakční dokumentace Jan Hladký
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie Daňové a odvodové zatížení podnikatelů v ČR Autor bakalářské práce:Lucie Minaříková Vedoucí.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Minulost a budoucnost smluv postavených na metodě Cost+
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Obecná část daňového práva procesního I
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Účtování DPH účet 343.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Mezinárodní pronájem pracovní síly www.pwc.com Mezinárodní pronájem pracovní síly Praktické problémy únor 2013 Tomáš Hunal / PwC Petra Bobková / PwC

Situace Zahraniční pracovníci vykonávající práci na území ČR - pro českou společnost - odměňováni ze zahraničí Česká společnost (uživatel / ekonomický zaměstnavatel) vede mzdovou evidenci – odvod záloh na daň ze závislé činnosti vázán na fakturaci / účtování o závazku Příjem ekonomického zaměstnance stanoven §6 odst. 2 ZDP - na příjem od zahraničního zaměstnavatele je pohlíženo jako na příjem od české společnosti (uživatele / ekonomického zaměstnavatele) 17.1.2019

Dosavadní postup Vedení mzdové evidence českou společností - dle dostupnosti informací a v návaznosti na § 6 odst. 2 ZDP je za příjem pracovníků považováno: skutečná mzda 60% úhrady do zahraničí (fakturace) částka celkové úhrady do zahraničí (celková faktura) Podání českého daňového přiznání zahraničním pracovníkem – různé důvody: přefakturace / podfakturace nulová fakturace odvod záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti z fikce 60% úhrady do zahraničí či z částek, které nepředstavují příjem pracovníka Česká společnost plní povinnost odvodu záloh na daň => pracovník v rámci daňového přiznání „narovná“ zdanění svých skutečných příjmů 17.1.2019

Nový postup FÚ Výzvy v souvislosti s daňovými přiznáními pronajatých zaměstnanců na doložení „Potvrzení o příjmech“ dle § 38j odst. 3 ZDP Zamítnutí Potvrzení o příjmech vystavených zahraničním zaměstnavatelem (skutečné příjmy) Vyměření daňové povinnosti ze mzdového listu vedeného českou společností (bez ohledu na to, co částky na mzdovém listu pracovníků představují) Výsledkem je zdanění částek odlišujících se od skutečného příjmu zahraničních pracovníků (kromě situace, kdy česká mzdová evidence reflektuje skutečné příjmy zahraničních pracovníků) 17.1.2019

Nový postup FÚ - argumentace § 6 odst. 2 ZDP definuje jednoznačně postup stanovení příjmů „pronajatého“ zaměstnance § 6 odst. 2 ZDP stanoví příjem poplatníka jak pro odvodovou povinnost plátce (české společnosti), tak pro pracovníka jako poplatníka daně z příjmů fyzických osob Žádné jiné ustanovení ZDP neumožňuje pracovníkovi zdanit příjmy vyplacené mu zahraničním zaměstnavatelem Pro účely zdanění......není rozhodné, jaký byl reálný příjem poplatníka, ale jaká výše příjmu mu byla zúčtována (uživatelem) Český ekonomický zaměstnavatel je povinen vystavit doklad o údajích uvedených na mzdovém listu, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně a záloh. 17.1.2019

Nový postup FÚ - dopady Výsledkem je zdanění částek: - vyšších (zdanění částek nepředstavujících pro srovnatelné zaměstnance zdanitelný příjem) - nižších (nedostatečné zdanění příjmů – vazba na zdroj příjmů §22 ZDP) Diskriminace oproti českým zaměstnancům Zdanění částek nepředstavujících zvýšení majetku poplatníka Mezinárodní prvek: Dopady do zabránění dvojího zdanění Usnesení NSS – 1 Afs 38/2012 – 53 - předložení 3 předběžných otázek Evropskému soudnímu dvoru v oblastech odvodové povinnosti uživatele a zdanění zaměstnanců fikcí 17.1.2019

Děkujeme za pozornost Informace obsažené v této publikaci mají obecný charakter a neslouží jako zdroj odborného poradenství. Nedoporučujeme, abyste na základě těchto informací podnikali konkrétní kroky bez dodatečné odborné konzultace. Neposkytujeme žádná prohlášení ani záruky (výslovné ani učiněné mlčky), pokud jde o úplnost a přesnost informací obsažených v této publikaci. PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o., její členové, zaměstnanci a spolupracovníci, v rozsahu povoleném příslušnými právními předpisy, neodpovídají za jakékoliv následky způsobené případným jednáním, zdržením se jednání, spoléháním se na informace obsažené v této publikaci či jakýmkoliv rozhodnutím učiněným na základě informací v této publikaci. © 2013 PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. “PwC” je značka, pod níž členské společnosti PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) podnikají a poskytují své služby. Společně tvoří světovou síť společností PwC. Každá společnost je samostatným právním subjektem a jednotlivé společnosti nezastupují síť PwCIL ani žádnou jinou členskou společnost. PwCIL neposkytuje žádné služby klientům. PwCIL neodpovídá za jednání či opomenutí jednotlivých společností sítě PwC, ani nemůže kontrolovat výkon jejich profesionální činnosti či je jakýmkoli způsobem ovlivňovat.