Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pracovní smlouva Po úspěšném absolvování pracovního pohovoru čeká uchazeče před nástupem další důležitý krok – podpis pracovní smlouvy.
vytvořený v projektu OP VK
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Další možnosti skončení pracovního poměru Ročník:3. Datum.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Personalistika a odměňování pracovníků
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1263Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
 Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
PRACOVNÍ SMLOUVA VY_32_INOVACE_1_1_5 PRACOVNÍ SMLOUVA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
PRACOVNÍ DOBA VY_32_INOVACE_2_1_5 PRACOVNÍ DOBA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední odborná.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Digitální učební materiál
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Digitální učební materiál
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0010 Škola: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Předmět: EKO Ročník: 4 Téma: PERSONALISTIKA Tematický okruh: Podnik, právní úprava podnikání Jméno autora: Ing. Marie Kábová Datum tvorby: březen 2013 Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_EKO_KV007 Soubor: 09VYSTUPY/VY_32_INOVACE_EKO_KV007 Anotace: Pracovně právní vztahy zaměstnanec - zaměstnavatel

PERSONALISTIKA Mezi zaměstnanci a zaměstnavateli vznikají pracovněprávní vztahy, které se řídí zákoníkem práce. Zaměstnancem se může stát fyzická osoba s dokončenou povinnou školní docházkou ode dne dosažení 15 let. Dohodu o hmotné odpovědnosti v rámci pracovního poměru smí zaměstnanec uzavřít nejdříve v den dosažení 18 let.

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAH mimo pracovní poměr pracovní poměr dohoda o provedení práce max. 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele je uzavřena písemně a musí obsahovat dobu, na kterou je uzavřena nevzniká povinnost platit sociální a zdravotní pojištění (mzda nesmí překročit 10 000Kč měsíčně) daň z příjmu dohoda o pracovní činnosti práce nesmí svým rozsahem převýšit v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby uzavřena písemně povinnost platit soc. a zdravotní pojištění, daň z příjmu pracovní poměr

VZNIK PRACOVNÍHO POMĚRU volbou (zvolení poslanci, řídící pracovníci družstev atd.) jmenováním (jmenování do řídící funkce dle zvláštních předpisů) pracovní smlouvou PRACOVNÍ SMLOUVA povinné druh práce místo výkonu práce den nástupu do práce nepovinné pracovní poměr na dobu určitou či neurčitou (není-li to obsaženo jedná se automaticky o dobu neurčitou, doba určitá nesmí přesáhnout 3 roky a může být opakována nejvýše dvakrát) zkušební doba – není-li písemně sjednána, neplatí (max. délka zkušební doby je 3 měsíce, u vedoucího zaměstnance max. 6 měsíců) Zaměstnavatel je povinnen uzavřít prac. smlouvu písemně a jedno vyhotovení vydat zaměstnanci.

Změny pracovního poměru převedení na jinou práci – řídí se zákoníkem práce přeložení na jiné místo výkonu práce – pouze se souhlasem zaměstnance a pouze v rámci zaměstnavatele Skončení pracovního poměru dohodou – nutný souhlas obou stran zrušením ve zkušební době – zrušit ji mohou obě strany bez udání důvodu (nelze použít, nebyla-li písemně sjednána) okamžité zrušení – kvůli hrubému porušení kázně, odsouzení k odnětí svobody pro úmyslný trestný čin (nepodmíněně na dobu delší než 1 rok), ze zdravotních důvodů, kvůli nevyplacení mzdy výpověď - musí být dána písemně a doručena druhé straně ze strany zaměstnance – z jakéhokoli nebo bez důvodu, výpovědní doba je 2 měsíce ze strany zaměstnavatele – pouze z důvodů uvedených v zákoníku práce

Pracovní doba a doba odpočinku pracovní doba je stanovena na 40 hodin týdně ( u horníků a ve třísměnném provozu může být prac. doba 37,5 hodin týdně) zaměstnavatel je povinen poskytnout přestávku v délce 30 minut po šesti hodinách nepřetržité práce (nepočítá se do prac. doby) práce přesčas, noční práce a práce ve dnech prac. klidu je za příplatek dovolená činí nejméně 4 týdny v kalendářním roce

MZDA mzda úkolová – závisí na množství kvalitní práce mzda časová – zaměstnanec je odměňován podle času práce (hodinová mzda) mzda podílová – velikost mzdy je stanovena jako podíl na dosažených výsledcích Mzda nesmí být nižší než minimální mzda stanovená vládním nařízením. Hrubá minimální mzda minimální mzda za rok 2013 pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin činí 8 000 Kč za měsíc

Stanovení minimální mzdy má mnoho souvislostí a dopadů: je nad hranicí životního minima samostatně žijící osoby ( v roce 2013 je to 3410 Kč pro jednotlivce) za minimální mzdu u nás pracuje malé procento lidí, podnikatelé vědí že naši pracující nejsou ochotni za těchto podmínek pracovat a najímají cizince nízká hranice minimální mzdy nemotivuje nezaměstnané nastoupit do práce a zatěžuje státní rozpočet ve výši vyplácených podpor nízká hranice svádí k daňovým únikům (práce na černo) zvýšení minimální mzdy může způsobit snížení konkurenceschopnosti našich firem Valorizace mezd znamená zvyšování mezd při znehodnocení peněz (inflaci). Mzdy se mohou proplácet i v naturální formě (také nutno zdanit).