Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
Advertisements

Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Lidská společnost digitálního věku
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Nerostné bohatství na Zemi Vypracoval: Tomáš Vávra Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
VY_32_INOVACE_Vac_III_10 Průmysl ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Zdroje získání základních životních potřeb a energie
DUM - Digitální Učební Materiál
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Snížení nákladů na vytápění budov
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Přírodní zdroje na Zemi
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Krajina kolem nás Člověk a krajina.
Název materiálu: Nerostné suroviny
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ČESKO-SUROVINOVÉ ZDROJE
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název projektu: Moderní škola
Mineralogický systém II. Halogenidy
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Hranice výrobních možností
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07_M7_Hanak
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich

Ložisková geologie, nerostné zdroje, těžební průmysl Globální nerostné zdroje, těžební průmysl Nutnost vzdělávání, těžební průmysl jako primární, (nej)důležitější odvětví ložisková (ekonomická) geologie - obor / průmysl zahrnující veškerou činnost spojenou s ložisky nerostných surovin (geologie, technologie těžby, ekonomika, sociální aspekty, životní prostředí a rekultivace) Těžba hnědého uhlí – lom ČSA, tepelná elektrárna Ledvice a pohled na postupně rekultivovanou krajinu severních Čech

Ložisková geologie, nerostné zdroje, těžební průmysl

Ložisko nerostné suroviny – zlato a měď I Visual Capitalist 2015 Přirozená (přírodní) akumulace (nahromadění) prvků či jejich sloučenin (výjimka – haldy, odkaliště) akumulace musí být tak velká (rozsah vs. kovnatost – „grade“), aby bylo možné toto ložisko ekonomicky vytěžit ložiska nerostných surovin jsou vzácná, nepřemístitelná Kovnatost vs. clark zemské kůry – faktor nabohacení (FN) Železná ruda (kovnatost 60% / clark 5% = 12x FN Ruda mědi (kovnatost 1% / clark 0,007% = 140x FN) Ruda zlata (kovnatost 10 g/t / clark 0,002 g/t = 5000x FN) Visual Capitalist 2015

Jak doopravdy vypadá ruda zlata Dnes se nejvíce využívá a těží ruda, kde zlato nevidíme. Ruda obsahuje pouze několik gramů zlata v tuně, ale zato tvoří rozsáhlá ložiska ruda zlata z ložiska Mokrsko (kovnatost 2 g/t) viditelné zlato – nepříliš častý jev i na ložiskách zlata (Vzorek z Jílového u Prahy)

Využití zlata Visual Capitalist 2015 jeden z prvních kovů, který lidé našli a začali využívat (specifické vlastnosti – hustota vs. tvárnost) již od starověku bylo využíváno jako přímá měna, standart dnes již sice není měna vázaná na zlatý standart, ale světové banky si i tak nechávají ve svých rezervách zlato v hodnotě dosahující triliónů USD a 40% z celkové produkce jde právě do rezerv a investicí díky svým výjimečným vlastnostem má zlato také velké využití v moderních technologiích (elektronika - vodiče, zdravotnictví, dentální lékařství) nejvíce zlata se však spotřebuje na výrobu šperků (Indie, Čína – kultury, kde je význam zlata ve společnosti mnohem silnější) PwC/World Gold Council 2013

Využití mědi také možná první kov, který lidé našli a začali využívat (eneolit – chalkolit – doba měděná), poté doba bronzová – slitina mědi a cínu. částečně také jako platidlo, ale jako nejnižší nominální hodnota ve srovnání se zlatem nebo stříbrem. oproti zlatu má ale mnohem větší význam v technologii, po železu je měď asi nejdůležitější průmyslový kov. je to především kvůli faktu, že měď velmi dobře vede elektřinu i teplo na výrobu jednoho auta se průměrně spotřebuje 23 kg mědi Chandler 2016

Děkuji Vám za pozornost Zlatonosné křemenné žíly na ložisku zlata Mokrsko – důlní mapovací kurz studentů MU. Newmont 2014 – Au-Ag Důl Martha – Nový Zéland Exkurze studentů MU do zlatého dolu Hodruša - Slovensko