10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
EXEKUCE a ODDLUŽENÍ Olomouc Mgr. Markéta Klozíková 1 1.
Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddlužení
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 18. září 2012
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Trendy inkasního trhu 2012 Praha, 26. září 2012 Je (insolvenční) právo více na straně dlužníků či věřitelů? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Správa daní a daňové řízení
Petr Machala. Příjmy pravidelné čistá mzda Kč podnikání4 600 Kč mezisoučet Kč nepravidelné0 Kč úroky0 Kč mezisoučet0 Kč celkem Kč Výdaje.
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Vztah insolvenčního a daňového řízení
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Pojem likvidace, její zahájení
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Bezmajetková řízení a pasivita věřitelů. Chybějící podpora státu Quo vadis ? Quo vadis ?
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Obchodní společnosti I.
Seminář Jak dál u oddlužení
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
INSOLVENČNÍ PRÁVO VI. Radim Chalupa.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Jak řešit insolvenci z hlediska zaměstnanců (oddlužení)
Insolvence - oddlužení
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Insolvence - oddlužení
Subjekty insolvenčního řízení
Insolvence - oddlužení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
SOUČASTNOST A BUDOUCNOT
Transkript prezentace:

10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem Mgr. Petr Sprinz, Ph.D., LL.M. partner HAVEL & PARTNERS 24. 5. 2018

Základní aspekty oddlužení 1 Realita Každodenní život je do značné míry svázán s věřitelsko-dlužnickým vztahem Poskytnutí dluhu je přirozeně spjato s rizikem jeho nesplacení Oddlužení - jeden ze způsobů řešení úpadku dlužníka - umožňuje dlužníkům zbavit se za stanovených podmínek (prozatím částečně) svých dluhů Neuspokojené pohledávky zanikají (nový start)

Základní aspekty oddlužení 2 Předpoklady: Fyzická osoba, která nemá dluhy z podnikání nebo právnická osoba, která podle zákona není považována za podnikatele a současně nemá dluhy z podnikání s určitými výjimkami Zásadně úhrada 30 % nezajištěných pohledávek (x PS tisk č. 71) Korektiv přípustnosti oddlužení dlužník nesmí oddlužením sledovat nepoctivý záměr; a dlužník nesmí k plnění povinností přistupovat lehkomyslně ani nedbale

Základní aspekty oddlužení 3 Fáze: Podání insolvenčního návrhu (společně s návrhem na povolení oddlužení) Povolení oddlužení Schválení oddlužení Realizace metody oddlužení – zpeněžení majetkové podstaty / splátkový kalendář Zrušení schváleného oddlužení Osvobození od placení pohledávek

Návrh na povolení oddlužení Většina NPO s IN Nárůst do 2014 Novela 2014 Novela 2017 zdroj: MSp

Návrh na povolení oddlužení a insolvenční řízení Oddlužení jako převažující způsob řešení úpadku zdroj: MSp

Návrh na povolení oddlužení, povolení a schválení oddlužení zdroj: MSp

Způsob oddlužení Splátkový kalendář – max. 5 let, zejm. riziko ztráty příjmu a disciplíny Zpeněžení MP – potenciálně rychlejší, riziko zpeněžení zdroj: MSp

Zrušení oddlužení V průměru celkem 3,7 % zrušení oddlužení zdroj: MSp

„Umění býti bankrotářem“ 1 VSPH 1775/2012-B-18 Na druhou stranu však nelze přehlédnout, že údaje z facebookové komunikace jsou natolik detailní, že je takřka vyloučeno, že by šlo o podvrh a že by tuto komunikaci nevedl dlužník sám, když k řadě rozhodných skutečností se dlužník v odvolání sám přihlásil, když v něm např. uvedl, že si vzal od 13.8.2012 do 2.11.2012 neplacené volno, a zcela zřetelně vyjádřil svoji vůli, že i během oddlužení hodlá cestovat, vzdělávat se, sportovat a pěstovat rozvoj své osobnosti, že se svého dosavadního životního standardu za žádnou cenu nehodlá vzdát a že není ochoten si ničit několik let svého života. Za této situace nemá ani odvolací soud důvod pochybovat o věrohodnosti facebookové komunikace vedené dlužníkem, jenž se nezakrytě vychloubá svým způsobem života (viz např. záznam ze dne 19.10.2012 v 23:33 hodin: Pche, to musíš umět bejt bankrotář , v práci mít zrovna neplacený volno, ale živit se lososem, sushi, dobrými sýry atd. a bydlet na Královských Vinohradech), a o pravých úmyslech dlužníka, jenž není ochoten cokoli slevit ze stávajícího životního stylu, v důsledku něhož se ocitl v úpadku.

Děkuji za pozornost! Petr Sprinz petr.sprinz@havelpartners.cz