Další služby sítě Internet (1)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Sociální sítě.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_32_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Tomáš Lipovský. Peer-to-peer způsob sdílení Seed – uživatel s kompletním souborem Peer – uživatel bez kompletního souboru Leech – uživatel s nízkým UD.
Internet Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Základy práce s počítačem – lekce V.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
Adresářová služba Active directory
Informatika Internet.
11. SLUŽBY INTERNETU (WWW, , ON-LINE KOMUNIKACE, BEZPEČNÁ KOMUNIKACE, HLEDÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU)
Protokol TCP/IP a OSI model
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Internet.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Typy elektronické komunikace
Základní služby Internetu
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Lotus NotesJiří Beran1 Lotus Notes Jiří Beran. Lotus NotesJiří Beran2 Co to je Lotus Notes? Lotus Notes je „groupware“ A co to je „groupware“? Groupware.
11. SLUŽBY INTERNETU.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
Internet.
Multimediální elektronická komunikace
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Připojení k internetu Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí. Grafické znázornění části internetu.
On-line Hry Hana Smolanová.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
IKT SOCIÁLNÍ SÍTĚ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Formy komunikace na internetu. 1. Elektronická pošta -  Jeden z nejstarších způsobů komunikace na internetu  - odděluje v ové adrese.
Inf Elektronická komunikace
Oborová informační brána Musica
Živočichopis (taxonomie) sítí
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Využívání Internetu, diskusní skupiny,
Úvodní hodina IKT IUVENTAS, s.r.o.
Ústřední knihovna FSS MU
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Informace na dosah ruky
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Application Layer Functionality and Protocols
Anonymní FTP Anonymní FTP:
GetInfo
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Další služby sítě Internet (1) Gopher: služba, která organizuje a poskytuje přístup k hierarchicky příbuzným informacím (katalogy, knihovny, databáze, novinky atd.) pro zjednodušení práce se službou gopher je možné využít služby: Veronica: umožňuje prohledávat přístupné gopher servery Jughead: umožňuje omezit prohledávání na určitou skupinu gopher serverů dnes se již používá poměrně málo 13/01/2019

Další služby sítě Internet (2) Usenet News: volná síť diskusních skupin o různých tématech jedná se o „elektronické noviny“ oficiálně byly založeny např. skupiny: comp: pojednává o počítačích (HW, SW a další) sci: věda a výzkum soc: společenské a politické záležitosti misc: ostatní témata jako neoficiální vznikly např: alt, biz, gnu, ... 13/01/2019

Další služby sítě Internet (3) Talk: dovoluje dvěma uživatelům spolu vzájemně komunikovat v „reálném čase“ IRC (Internet Relay Chat): rozšiřuje možnosti služby talk tak, aby mohlo vzájemně konverzovat více uživatelů MUD (Multi-User Dungeon): služba vytvářející prostředí (adventure) hry, ve které jednotliví hráči vystupují v určitých rolích a plní určité úkoly 13/01/2019

Další služby sítě Internet (4) ICQ (I Seek You): http://www.icq.com/ služba umožňující komunikaci mezi uživateli (podobně jako e-mail) umožňuje zjistit, zda-li uživatel je momentálně u počítače dovoluje i přenos souborů Hot Line: http://www.bigredh.com/ služba kombinující prvky některých již známých služeb - FTP (včetně vyhledávání, které funguje pomocí tzv. Hot Line Trackers), Chat, News 13/01/2019

Další služby sítě Internet (5) Napster: http://www.napster.com/ služba, která slouží k výměně audio souborů ve formátu MP3 13/01/2019