Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informace na dosah ruky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informace na dosah ruky"— Transkript prezentace:

1 Informace na dosah ruky
ANOPRESS.CZ Informace na dosah ruky Dovolte mi představit jeden z několika informačních zdrojů dostupných na Vysoké škole ekonomické. Informační portál Anopress.cz shromažďuje a zpracovává texty novinových a časopiseckých článků v plném znění, doslovné přepisy televizních a rozhlasových relací a také vybraných knih a jiných souborů encyklopedického nebo referenčního charakteru. On-line databanka je tvořena plnými texty českých tištěných i elektronických medií a je členěna na část mediální a část vědomostní, ve kterých je umožněno plnotextové vyhledávání.

2 ANOPRESS.CZ Produkty a služby Vědomostní databáze Mediální databáze
Možnosti přístupu Anonymní uživatel Přístup na dobu určitou Plnohodnotný klient - VŠE Produkty a služby jež jsou na portálu Anopress IT dostupné se rozdělují na 2 části. V první části, ve vědomostní databázi lze nalézt informace referenčního a encyklopedického charakteru (např. z Ottova slovníku naučného, plné texty zákonů a vyhlášek). Druhá částí je část mediální databáze, která je založena na prohledávání článků z českého tisku a plnotextové záznamy zpravodajských, publicistických a diskusních pořadů rozhlasu a televize. O konkrétních nabízených službách se zmíním v další části prezentace. Tyto služby je možno vyzkoušet jako anonymní, nepřihlášený uživatel, kde jsou omezeny určité parametry vyhledávání a je přístupné pouze na 14 dní. Přístup na dobu určitou umožňuje po dohodě s obchodním oddělením využití portálu na zkušební období 7 dní. Další možností je plnohodnotný přístup, který je umožněn nám studentům VŠE, ať již přímo přes školní počítače či přes osobní počítač pomocí nastavení proxy serveru a uživatelského jména a hesla do školní sitě Novell.

3 Vědomostní databáze Anopress vědomostní databáze poskytuje informace referenčního a encyklopedického charakteru, čerpá z encyklopedií, slovníků a kronik, společensko vědního, historického a zeměpisného charakteru.Databáze usnadňuje klientům anopress IT prohledávání vybraných informačních zdrojů. Postup je velmi jednoduchý, zadá se hledaný výraz, zaškrtne zdroj, ve kterém má být výraz vyhledán, může být zaškrtnuto i více zdrojů najednou.Objeví se seznam výsledků, kliknutím na odkaz je možno přečíst si plný text.

4 Mediální databáze Anopress Monitoring - On-line
Přímé vyhledávání v databázi Kompletní zdroje Hlavní zprávy Anopress WEBMonitoring On–line Anopress Privátní Monitoring On-line Anopress Mediální Analýza Anopress Výstřižková služba Mediální databáze portálu anopress obsahuje tyto služby: Anopress - Monitoring ON-LINE umožňuje přístup a vyhledávání v mediální databance přímo na webových stránkách anopress.cz.. V databance se vyhledává pomocí klíčových slov nebo témat. Databanka Anopress je dostupná 24 hodin denně, 7 dní v týdnu prostřednictvím sítě Internet. Obsah rozsáhlé elektronické databanky Anopress je denně aktualizován: aktuální články a zprávy z deníků jsou k dispozici od 8:00, týdeníky a ostatní periodika zpravidla v den vydání. Prostřednictvím služeb Anopress lze souhrnně prohledávat jak aktuální - dnešní - tisk, tak i noviny několik let staré, až do roku 1996 Současně je možné hledat i v textových přepisech zpravodajských, publicistických a diskusních pořadů rozhlasu a televize. Monitoring OFF-LINE umožňuje aktuální vyhodnocování mediální publicity. Všechny relevantní zprávy jsou vybrány z databanky a jsou zaslány na ovou adresu klienta nebo jsou připraveni ke stažení na našem serveru.Tento monitoring je velmi personalizovaná služba, které využívají klienti, kteří chtějí pravidelně sledovat veškeré mediální informace, jež se týkají např. konkrétních firem, osob, produktů, služeb nebo celého trhu, kde působí. Monitoring OFF-LINE je vynikající nástroj pro každého, kdo potřebuje pravidelné informace z médií, informace o postavení na trhu, informace o konkurenci i obchodních partnerech, případně si chce monitorovat i veškeré články o vlastní firmě. Anopress WEBmonitoring nabízí monitoring vybraných a ověřených webových serverů pomocí pojmového vyhledávání. Fulltextový vyhledávač on-line vyhledává v plných zněních zpráv z více než 900 různých internetových zdrojů. Všechny zdroje jsou pravidelně ověřovány. Privátní monitoring v sobě zahrnuje pro uživatele na zakázku vypracována témata, která jsou přístupná pouze pro něj. Mediální analýza je systematické sledování a vyhodnocování zadaného tématu, jako například pověsti podniku nebo třeba konkurence na základě jeho publicity v médiích. Analyzovat lze také průběh nějaké události, kauzy či aféry nebo mediální obraz určité osobnosti.. Mediální analýzy firmy Anopress IT jsou zpracovávány podle individuálních požadavků klienta na téma, rozsah či časové období, za které se mají informace sledovat. Anopress - Výstřižková služba zahrnuje individuální výběry informací z tisku na základě požadavků zákazníka. Anopress IT monitoruje zadané zdroje a vyhledává informace podle zadání. Služba slouží především jako doplněk k Anopress Monitoring Off-line.

5 On-line vyhledávání Názorný příklad on-line vyhledávání v mediální databázi: Do políčka dotaz, zadáme požadovaný výraz či sousloví…např. jméno českého oblíbeného politiky…Jiří Paroubek, program vyhledá výraz ve fultextu a pouze v českém jazyce - další faktorem je sledované časové období, v tomto případě 3 měsíce - označíme zdrojové oblasti, které má vyhledávač prozkoumat, v našem případě, celostatní deníky a časopisy zaměřené na ekonomiku a politiku

6 On-line vyhledávání V další části formuláře On-line vyhledávání, ve výběru témat označíme politické téma. V nejnižší části je možno nastavit parametry výsledků vyhledávání, jako jsou počet článků na stránku či váha relevance zobrazených článků. A klikneme na tlačítko vyhledat.

7 Výsledek vyhledávání A zde již je okno s výsledky vyhledávání, v levé části zobrazuje seznam všech nalezených relevantních článků, jež byly v tomto období o tomto politikovi publikovány, s krátkým úryvkem, seřazená dle relevance k vyhledávanému výrazu. Po kliknutí na odkaz se zvolený článek otevře v pravé časti okna.

8 ANOPRESS IT Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Informace na dosah ruky"

Podobné prezentace


Reklamy Google