Setkání kariérových poradců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petr Adamec. 1)UNIV 2 kraje na ISŠ Cheb 2)Zkušenosti a možnosti dalšího vzdělávání na ISŠ Cheb.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Střední škola stavební Jihlava Sociální partnerství zpracoval : PhDr. Pavel Toman únor 2011.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
Organizační struktura
Programátor CNC strojů
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Ing.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
DUÁLNÍ SPOLUPRÁCE SOŠ TŽ - TŽ Třinec Mgr. Aleš Adamus
„Okna technickým oborům dokořán“
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Setkání kariérových poradců Louny –
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Organizační struktura
Modernizace odborného vzdělávání OLOMOUC - pondělí 14. května 2018
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců Chomutov –
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Setkání kariérových poradců oblasti LOUNY, MOST a CHOMUTOV
Transkript prezentace:

Setkání kariérových poradců Litoměřice – 4.10.2018 „Implementace Krajského akčního plánu 1 Ústeckého kraje A“ Reg. č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_034/0008368

Spolupráce školy a firem

Zdůvodnění výběru a vymezení problému nízký zájem žáků o učební obory a vlivem demografického vývoje stále nižší počet žáků ze základních škol. Společenská podpora maturitního studia současně přináší malý zájem o učební obory nízká úroveň financování odborného školství ze státního rozpočtu, zvláště pak učebních oborů. O to více je třeba, aby podniky a školy úzce spolupracovaly při odborné přípravě žáků a firmy pak následně vytvořily odpovídající pracovní, mzdové a sociální podmínky pro absolventy zatím nekoncepční řešení výše uvedených problémů z hlediska ústředních orgánů. Téměř 38% absolventů středních odborných škol nepracuje v příslušném, ale ani příbuzném oboru podle zaměření studia

Východiska koncepce v České republice Vytvoření rozmanité vzdělávací nabídky s možností volby vzdělávání žáků, učňů, kde budou využity   dostatečně a kvalitně připravené RVP. Řešení nedostatku technických a řemeslných pracovníků, kteří by svou kvalifikací odpovídali potřebám zaměstnavatelů Obory, které školy vyučují často nejsou v souladu svým zaměřením s požadavky trhu práce, stupeň poskytnuté znalosti nevyhovuje firmám regionu. Nabídka vzdělávacích služeb je roztříštěná. Spolupráce se školami není systematická, neosloví se pravidelně školy s aktuálními požadavky na vzdělávání.

Demografický vývoj – vývoj počtu 15 letých osob v ČR

Spolupráce firem a školy využíváním odborníků z praxe ve výuce (výuka odborných předmětů) stáže učitelů odborných předmětů a odborného výcviku ve firmách dalším vzděláváním pedagogických pracovníků zapojení žáků i pedagogů do projektů (např. UNIV 1, UNIV 2, Pospolu atd.) zapojením žáků do soutěží na oblastní i republikové úrovni modernizací dílen a odborných učeben zapojení zástupců firem (odborné veřejnosti) do závěrečných zkoušek dle profesí

Praktická výuka žáků skupinová výuka v odborných dílnách a učebnách školy skupinová výuka na pracovišti smluvního partnera školy (u firmy), většinou se jedná o krátkodobé praxe do jednoho měsíce. individuální výuka žáka u odborné firmy pod vedením instruktora (zaměstnanec firmy) na základě smluvního vztahu – hodně využívaná praxe

Projekty Účast v projektech: „Propagace řemeslných a technických oborů“ „Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v ÚK“ „Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve vazbě na dílčí kvalifikace Národní soustava kvalifikací“ „Vzdělávací katalog dílčích kvalifikací pro MSP v sektorech strojírenství, elektroenergetiky a stavebnictví podle NSK v ÚK“ „Zvyšování kompetencí řídících pracovníků škol v oblasti personálního řízení“ „Inspiruj se a vzdělej se“ „3D technologie ve výuce“ „Inovace profesních kvalifikací ve strojírenských a stavebních oborech“

36-67-H/01 ZEDNÍK Učební obor tříletý učební obor pro chlapce odborný výcvik probíhá na stavbách pod vedením učitelů odborného výcviku žáci se učí zednické práce spojené s novou výstavbou a stavebními rekonstrukcemi absolvent snadno získá zaměstnání u stavebních firem, může si zřídit i vlastní živnost motivační program pro střední školy v Ústeckém kraji – Stipendium pro žáky středních škol ve vybraných oborech vzdělání

36-67-E/01 ZEDNICKÉ PRÁCE Učební obor tříletý učební obor pro chlapce odborný výcvik probíhá na stavbách pod vedením učitelů odborného výcviku absolvent zná provoz na stavbách, ovládá stavební a zednické práce, nachází uplatnění jako zedník

36-52-H/01 INSTALATÉR Učební obor tříletý učební obor pro chlapce výuka probíhá ve speciálně vybavených učebnách a na speciálně vybaveném pracovišti, při konkrétních instalatérských zakázkách probíhá výuka k získání svářečského průkazu absolvent ovládá montáž a údržbu rozvodů kapalin a plynů uplatnění nachází ve stavebních a opravárenských firmách nebo je připraven na zřízení vlastní živnosti motivační program pro střední školy v Ústeckém kraji – Stipendium pro žáky středních škol ve vybraných oborech vzdělání

MODERNÍ UČEBNY PRO OBOR INSTALATÉR PRO OBOR ZEDNÍK

– Obráběč kovů, zedník a instalatér Motivační program pro střední školy v Ústeckém kraji – Stipendium pro žáky středních škol ve vybraných oborech vzdělání – Obráběč kovů, zedník a instalatér - v 1. ročníku získá: 300 Kč měsíčně, za vyznamenání na konci školního roku 1 500 Kč - ve 2. ročníku získá: 400 Kč měsíčně, za vyznamenání na konci školního roku 2 500 Kč - ve 3. ročníku získá: 500 Kč měsíčně, za vyznamenání při závěrečných zkouškách jednorázově 5 000 Kč

DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 10. 10. 2018 7. 11. 2018 12. 12. 2018 9. 1. 2019

Děkuji za pozornost