Vyvážené vzdělávání a potřeby trhu práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
C O NOVÉHO V ECDL. RVP – vzdělávací oblast IKT Je zmíněn koncept ECDL jako vzor pro konstrukci obsahu vzdělávací oblasti.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Škola pro studenty, kteří chtějí v životě něco dokázat!
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Soukromá střední škola pro marketing a ekonomiku podnikání, s. r. o.
CZ.1.07/1.1.04/ „Digitální projektování ve strojírenství“ Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc „Tento projekt je spolufinancován Evropským.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
European Computer Driving Licence
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
DIGITÁLNÍ KOMPETENCE ŽÁKŮ A UČITELŮ Martina Kupilíková, Zdeněk Heteš Dům zahraniční spolupráce.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Rozvoj výuky cizích jazyků
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
Informační média a služby doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc. garant oboru
Seminář z cyklu „Hodnocení kvality VŠ“
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Česká národní koalice pro digitální pracovní místa
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Setkání kariérových poradců
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

Vyvážené vzdělávání a potřeby trhu práce Česká společnost pro kybernetiku a informatiku

Představení Česká společnost pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) členka CEPIS, nadnárodní nadace ECDL Foundation, … Neziskové profesní občanské sdružení kromě řady akademických aktivit zajišťuje chod vzdělávacích programů vzdělávacího konceptu ECDL v ČR, garant kvality ČSKI (ECDL-CZ) spolupracuje s více než 150 organizacemi školy, firmy, sdružení, MPSV, MŠMT, FDV, ÚP, HK Ing. Jiří CHÁBERA 17 let manažer pracovní skupiny ECDL-CZ při ČSKI, spoluautor Strategie digitální gramotnosti ČR 2015 až 2020

Mylná představa veřejnosti o digitální gramotnosti mladé generace „Digitální domorodci“ Mylná představa veřejnosti o digitální gramotnosti mladé generace

„Digital Native Fallacy“ „Všeobecně prezentovaná představa, že dnešní mladá generace, tzv. „Digital Native“ nebo „Google Kids“, je díky svému mládí a snadnému přístupu k technologiím počítačově gramotnější, než jsou jejich rodiče, je mýtus. Je to úplně jinak. Děti se jeví jako znalé a velmi rychlé, ale ve skutečnosti jsou znalé a rychlé jen v takových věcech, které dělají každý den.” Dr. Dan Russell, Google Research Scientist Existují dva mylné názory ohledně digitální gramotnosti. Zaprvé, názor, že mladí lidé jsou již ze školy vybaveni dostatečnými digitálními dovednostmi souvisejícími s používáním „tradičních“ aplikací jako jsou textové editory, tabulkové procesory či poštovní programy; a zadruhé, názor, že specifické a profesní digitální dovednosti jsou pro zaměstnatelnost důležitější než digitální gramotnost.

Digitální gramotnost Fyzický přístup MÍT Motivační složka CHTÍT Kompetenční složka UMĚT Strategická složka CHÁPAT Dostupnost a kvalita digitálních technologií Postoje k technologiím a jejich vnímání Ovládání technologií a práce s informacemi Použitelnost, účelnost a bezpečnost digitálních technologií Soubor takových znalostí, dovedností a postojů v oblasti digitálních technologií, které jsou potřeba pro běžný život

Uživatelské dovednosti Digitální dovednosti Přenositelné dovednosti … jsou široce využitelné v soukromém i pracovním životě; uplatnitelné prakticky kdekoli (e-mail, texty, tabulky, obrázky, vyhledávání informací, ovládání techniky, bezpečnost, …) Specifické dovednosti … jsou často spojeny s nějakým zobecněným řešením (ERP, CRM, sklady, účetnictví, agendové systémy, …) Uživatelské dovednosti Nepřenositelné dovednosti … jsou pevně spojeny s nějakým konkrétním ICT řešením (aplikace na zakázku, řídící systémy, …) Profesní „ICT“ dovednosti … vysoce odborné, netýkají se „ovládání“ nebo „využívání“ ICT; jsou potřebné k vytváření, správě nebo podpoře ICT (programátoři, testeři, návrháři, analytici, správci sítí, databází, …) Sektor ICT

Nejčetnější požadavky Práce s dokumenty … aplikace pro vytváření a úpravu dokumentů všech druhů zůstávají klíčové Interní a externí komunikace … elektronická pošta, sociální média, Týmová spolupráce … sdílení dat, týmová úprava dokumentů, projektová spolupráce Využívání široké škály technologií … efektivní práce s nejrůznějšími zařízeními Vyhledávání a zpracovávání informací … a dat s využitím internetových i lokálních technologií Bezpečnost a zabezpečení … povědomí o hrozbách a odpovědnost za osobní informace a firemní data Specifické dovednosti … ERP, CRM, skladové evidence, účetnictví, agendové systémy, sazba, CNC, … Profesní dovednosti … programování, databáze, sítě, weby, …

Základní informace Strategie digitální gramotnosti ČR pro období 2015 až 2020 Připravena pracovní skupinou FDV pro MPSV Měla pokrývat celou populaci ČR Nezahrnuje školství (žáci, učitelé) Zvyšování digitální gramotnosti pojímá komplexně Přiznává, že stav digitální gramotnosti obyvatelstva je nedostatečný Strategie digitálního vzdělávání pro období 2015 až 2020 Připravena externími odborníky pro MŠMT Zahrnuje školství (žáci, učitelé) Akcentuje informatické myšlení a programování Je pojata jako dlouhodobá strategie Neobsahuje jediné přímé vzdělávací opatření

Aktuální stav ve školství Školy / učitelé … nemají jasno ve struktuře a významu digitálních dovedností, obvykle pracují pouze se svoji subjektivní představou; mívají v této oblasti nedostatky, které omezují jejich přístup k využívání digitálních technologií Nevyvážený přístup ke vzdělávání … problém posledních cca 5 let; upřednostňování výuky specifických nebo profesních dovedností (programování, kódování, správa sítí, …) na úkor výuky přenositelných kompetencí Nejasnosti v obsahu pojmů … používání jiných pojmů pro totéž nebo stejných pojmů pro něco jiného (počítačová, digitální, uživatelská, internetová gramotnost, základní, obecné, operační dovednosti, kompetence, kvalifikace, , informatické myšlení, IT profese, ICT sektor, …) Absolventi škol neumí prokázat / doložit / popsat stav svých digitálních dovedností … maturitní vysvědčení nemají jasnou vypovídací schopnost; komunikace bývá nejasná nebo matoucí; každá strana si představuje něco jiného; absolventi škol se přeceňují

ECDL Austria / OCG study 2014 Německo, Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko Computer Essentials – sebehodnocení vs. skutečné dovednosti (průzkum vs. diagnostické testy ECDL) Velmi dobrý Dobrý Průměrný Špatný Velmi špatný Velmi dobrý nebo dobrý Špatný nebo velmi špatný Ronald Bieber will present on this tomorrow 10

Představy a skutečnost Rakousko, Dánsko, Finsko, Německo, Švýcarsko Souhrnná studie – Měření digitálních dovedností „Výsledky odhalily, že lidé mají sklony své vlastní schopnosti významně přeceňovat a že existují významné rozdíly mezi sebehodnocením a skutečností.“ „Zaměstnanci ztrácejí podstatnou část svého pracovního času řešením problémů způsobených neznalostí práce na počítači. Značné úspory času a finančních prostředků proto může být dosaženo vhodně zvoleným vzděláváním zakončeným ověřením získaných dovedností nezávislou autoritou.“

Představení konceptu ECDL Mezinárodní neziskový vzdělávací koncept … Evropský projekt, 1996, CEPIS, ECDL Foundation, >50 informatických společností Evropy a světa, ČSKI Mezinárodní standardy digitálních dovedností … programy, sylaby, moduly - vytváří >100 zemí, >24 000 organizací na základě >55 000 000 praktických zkoušek a požadavků desetitisíců škol a firem Standardizované mezinárodní zkoušky ... >20 programů, >40 modulů, v ČR 4 programy a >20 modulů Zájem o využití konceptu ECDL … >15 000 000 osob, jen za leden 2017 – Velká Británie 21 605, Rakousko 10 850, Itálie 6 235, Švýcarsko 4 447

Oblasti dostupné v ČR NEW NEW NEW NEW

Vzdělávací profily ECDL Vzdělávací profily lze libovolně sestavit s jednotlivých sylabů z různých ECDL programů dle požadavků či potřeb školy nebo žáka

Pohled českých škol na ECDL 1999 až 2010 … školy vnímaly kncept ECDL jen jako „ECDL certifikát“ od roku 2011 … školy začínají vnímat skutečný smysl ECDL, mapují mezinárodní sylaby do ŠVP, přizpůsobují ŠVP vybraným vzdělávacím ECDL profilům, využívají konkrétní zpětné vazby ze zkoušek ECDL pro nivelizaci a zdokonalení výuky zejména přenositelných digitálních dovedností 2016 … Národní rada Unie školských asociací ČR - CZESHA doporučila využití standardů ECDL při revizích a úpravách RVP

Příklady dobré praxe Dlouhodobě nejúspěšnější střední školy Gymnázium Praha 4, Postupická Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Frýdek-Místek Střední průmyslová škola elektrotechnická, V Úžlabině, Praha 10 Obchodní akademie, vyšší odborná škola cestovního ruchu a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Karlovy Vary Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Chomutov Dlouhodobě nejúspěšnější základní školy Základní škola Pelhřimov, Osvobození Základní škola Bernarda Bolzana, Tábor Základní škola Olomouc, Stupkova Základní škola Liberec, Oblačná

Porovnání žáků a učitelů Struktura digitálních dovedností Vzorek 192 učitelů 37% učitelů předmětů, které se týkají nebo dotýkají ICT, 26% učitelů jazyků, 29% učitelů odborných předmětů, 8% učitelů ostatních předmětů; (2012) Žádoucí stav Skutečnost Vzorek 1822 žáků různých středních škol (odpovídající období) Žádoucí stav Skutečnost 1.

Děkuji všem za pozornost, kterou věnujete smysluplnému vzdělávání za pracovní skupinu ECDL-CZ při ČSKI Jiří Chábera