Pokus o konsolidaci Evropy- Karlovci, Otoni století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Kultura francké říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Shrnutí učiva raného středověku
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Franská říše a Karel Veliký
FRANSKÁ ŘÍŠE.
franský král, bavorský vévoda, římský císař
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Stěhování národů a barbarské státy
Raný středověk 5. – 11. století
Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RANÝ STŘEDOVĚK.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Středověká kultura Románský sloh
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Antický Řím Dějiny impéria.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Karel Veliký ( ) III-02.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Počátky Svaté říše římské
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Franská říše.
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Francká říše.
Franská říše
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Franská říše 7. ročník.
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
EU peníze středním školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Francká říše Petr Procházka
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Francká říše Merovejské období
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Francká říše.
Úvod do středověku.
Stěhování národů Zánik římské říše.
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Historické počátky středověké Evropy
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francká říše.
Franská říše opakování.
Stěhování národů Zánik římské říše.
Transkript prezentace:

Pokus o konsolidaci Evropy- Karlovci, Otoni 8.- 10. století

Vymezení dle RVP Název prezentace: Pokus o konsolidaci Evropy- Karlovci, Otóni, 8.- 10. století Vzdělávací oblast: Dějepis Učivo: Středověk- utváření středověké Evropy; vzdělanost a umění středověké společnosti Průřezová témata: Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech, Multikulturní výchova Klíčová slova: Frankové, Franská říše, Pipin III., Karel Veliký, christianizace, karolinská renesance, Verdunská smlouva

Frankové 6.- 7. stol- rozpad struktur, hospodářský, morální úpadek x vznik četných barbarských království. Frankové- Merovejci- rivalita nástupců, úpadek merovejské dynastie, skutečnou moc udržují majordomové- dynastie Karlovců. Frankové- nepřijali ariánství, ale katolictví, získávají podporu biskupů i papeže, vysílají misie do Anglie, Germánie 732 Karel Martel zastavil Araby u Poitiers- porazil arabskou armádu emíra Abd ar-Rahmána. Bitva je považována za konec arabské invaze do Evropy a jednu z klíčových bitev v dějinách Evropy.

Pipin III. Krátký- snaha stát se katolickým králem vůdcem Franků, papež ohrožován v Římě Langobardy, uzavírá s papežem oboustrannou dohodu. 751 se Pipin nechal v Soissons provolat králem (Rex francorum) a posledního merovejského panovníka poslal i se synem do kláštera. 754 přicestoval papež Štěpán II. do Paříže a v bazilice Saint-Denis korunoval Pipina i jeho dva syny Karlomana a Karla na krále. V letech 755–756 Pipin porazil Langobardy v severní Itálii a znovu dosadil papeže. Daroval mu také rozsáhlá území ve střední Itálii, která se stala základem papežského státu. Papeži přiznáno zbudování státu kolem Říma- papežský stát ( tzv. Dědictví sv. Petra)- Pipinova donace

Pipin III. Krátký

Karolínská expanze Karlovci- nemají loďstvo- nesnaží se dobýt Británii ( anglosaská říše), neútočí ani na muslimské Španělsko po moři. Tažení 3 směry- JV do Itálie, JZ do Španělska, na V- směr Germánie. Pipin III. útok na Španělsko- dobývá Narbonne. Karel Veliký- dobyl langobardskou říši- rozsáhlé území střední a S Itálie- hl. město Pavia- ohrožují i Řím, Karel prohlášen papežem langobardským králem. Karel pokračuje v útoku na Španělsko- dobývá Barcelonu- Španělská marka- od Katalánska po Navarru.

Pavia- centrum Langobardů

Proti Frankům bojují baskičtí horalé- 778 bitva v soutěsce Roncevaux- Baskové pobili zadní voje Karlova vojska, kterým velel hrabě Roland- Píseň o Rolandovi.

Karolínská expanze, christianizace Útok na východ- tažení do Saska 772- 803- porážka, podmanění, brzy vzpoury Sasů, 778 v Sünthalu popraveno 4500 vzbouřenců. Příchod misionářů- sv. Bonifác- už v 1. polovině 8. stol- původem Angličan- misie mezi Durynky, Frýsy, uspořádal v Bavorsku hranice stávajících biskupství a zakládal v Durynsku biskupství nová, například v Erfurtu nebo Würtzburgu a kláštery- Fulda. Podílel se na vybudování nového církevního systému pro celou franskou říši. Jmenován arcibiskupem pro většinu území dnešního Německa. Bonifác u Geismaru skácel Donarův dub, zabit během misie k Frýsům s dalšími 52 společníky. Za Karla Velikého násilná christianizace. Založení biskupství v Brémách, Verdunu, Mindenu, Münsteru, Paderbornu. 778 Karel dobyl Bavorsko- bavorské vévodské rodiny se zbavil tak, že nechal všechny jejich následníky vysvětit na kněze, či poslat do kláštera jako mnichy a řeholnice.

Podřízení se Sasů- Widukinda Karlovi Velikému

Sv. Bonifác, Winfrid

Expanze Karla Velikého Bavorsko ohrožováno Avary- hl. město v Ringu- obrovské naloupené bohatství. Karel veliký dobyl Ringu- přinutil avarského vůdce Tuduna, aby se podrobil a nechal ho pokřtít. Karel anektoval západní část avarské říše (Dunaj- Dráva). Karel roku 800 korunován papežem Lvem III. na císaře říše římské- obnova impéria Lev III. ohrožován v Římě- potřeboval ochranu mocného vládce, z Karla chtěl učinit nejmocnějšího křesťanského panovníka, včetně Byzance- symbolické prosazené nadvlády Říma, přenesení císařství z Byzance. Nejprve dynastické snahy s císařovnou Irenou- neúspěch. Vojenské tažení směrem na Řecko- dobytí Kraňska, Furlanska, Istrie, Benátek- uzavření dohody 814.

Rozsah expanze za Karla Velikého

Karel Veliký a jeho podpis

Karolínská renesance Karel stěhuje své sídlo z Paříže do Cách, ale říše neměla hlavní město, v němž by trvale sídlil. Panovník cestoval po statcích- povinnost poddaných zajistit dostatek obživy a čerstvé koně pro něho osobně i jeho družinu. Formuje správu říše- rozdělení na hrabství- hrabata- povinnost správců umět číst a psát – zlepšení gramotnosti, střediska správy- královské dvorce s palácem+ statky. Hraniční oblasti –marky- přítomnost vojska. Zákonodárství, knihy výnosů. Rozkvět vzdělanosti, výtvarného umění a stavitelství, obnovení schopnosti číst, psát- negramotnost barbarů- doposud pouze mniši. Střediska kultury- především kláštery. V jejich písařských dílnách (skriptoriích) se opisovaly staré rukopisy a zdobily se malbami. Texty Bible i antických autorů- uchování těchto textů do budoucna. Jazyk latina- zlepšení úrovně jazyka. Zakládání škol při klášterech a biskupstvích, zlepšení vzdělání duchovních i světských správců. Ke svému dvoru povolal mnohé učence z Anglie, Itálie a Španělska. Všestranně vzdělaný anglosaský mnich a biskup Alkuin z Yorku- teolog, filosof, básník, organizátor školství- např. škola v Tours, spis i o přírodních vědách. Učenec a básník Einhard, který sepsal Karlův životopis, Vita Karoli Magni, měl na starosti stavby v Cáchách, ženat, později se stal po smrti ženy mnichem.

Kaple v Cáchách

Franská říše po Karlovi Frankové – snaha převzít od Říma politický i správní systém, království jsou však stále zmítána nástupnickými spory a spory o dědictví. 843- verdunská smlouva- rozdělení říše na 3 části. Lothar od Severního moře ke Středozemnímu s Cáchami a Itálií. Ludvík (Němec)- území na východě. Karel území na západě. Následují další dělení. Karel Tlustý obnovení jednoty říše, po jeho smrti rozpad, 911 konec dynastie Karlovců- nástup nadvlády saské dynastie.

Franská říše po Verdunské smlouvě

Zánik Franské říše Verdunské dělení- dělení ekonomické- každá část má kus každého hospodářského, vegetačního pásma, dělení říše- náznaky budoucích národů (Německo, Francie). Politická krize, vpády barbarů- rozdrobení císařské autority a moci- růst ekonomické moci církve a vysoké šlechty. Karlovci i Karel Veliký rozdávají štědře půdu, aby si zajistili věrnost obdarovaných a přinutili je složit vazalskou přísahu- zabezpečení pevnosti státu. Provázanost společnosti- panovník- hrabata, vévodové, poddaní. Šlechta tvoří ochrannou zeď před panovníkem a poddanými- poddaní se neúčastní války, pokud není povolán jejich pán x příslušníci vysoké šlechty se nemohou vyhnout svým povinnostem- váže je přísaha věrnosti. Předpokladem moci je vlastnictví půdy- každý závisí na svém pánovi. Antický člověk spravedlivý čestný x středověký člověk věrný a věřící

Vazal uznává svého lenního pána