VY_12_INOVACE_Rů_I_30 Větný ekvivalent Název projektu: OP VK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Advertisements

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
Větné členy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Věta.
Věta jednoduchá, souvětí
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Hrátky s češtinou.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují podle učebnice, zápisů.
Slovní druhy 6. ročník.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Český jazyk – 7. ročník. Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy 7, SPN, Praha E.
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY V ymysli k obrázkům věty,
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
VY_12_INOVACE_Tru_I_16 Pravopis související se stavbou slova a s tvořením slov y / ý Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_Rů_I_08 Obohacování slovní zásoby - zkracování Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VĚTA - VÝPOVĚĎ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_03_VĚTA - VÝPOVĚĎ Téma: ČESKÝ JAZYK.
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace Projekt MŠMT ČR
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_12_INOVACE_Rů_I_05 Slovní zásoba a její obohacování – úvod
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
LÍČENÍ VY_12_INOVACE_Rů_I_24 Název projektu: OP VK
VY_12_INOVACE_Rů_I_06 Slovní zásoba a její obohacování – skládání
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
VY_12_INOVACE_Rů_I_02 Synonyma a homonyma
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Zvláštnosti větné stavby
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
VY_12_INOVACE_Rů_I_03 Slova citově zabarvená
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Výtah VY_12_INOVACE_Rů_I_33 Název projektu: OP VK
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
VY_32_INOVACE_Fi_II_06 Název Asie – opakování, soutěž
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Rozvíjející větné členy
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
VY_12_INOVACE_Rů_I_11 Popis uměleckého díla
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

VY_12_INOVACE_Rů_I_30 Větný ekvivalent Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

VĚTNÝ EKVIVALENT Jsou to výpovědi, které nemají podmět ani přísudek. Jejich základem je infinitiv slovesa nebo jiný slovní druh. Základem může být: 1. Infinitiv slovesa Poslouchat! Mlčet! Dávat pozor! Sedět rovně!

2. Podstatná nebo přídavná jména Jde především o nadpisy, tituly, oslovení, hesla, názvy… Př.: Ptáci v trní Uherské Hradiště Drahý kamaráde Subjektivně zabarvený popis Pravda vítězí Vynikající

3. Příslovce Př.: Velmi mírně Silně Úplně špatně 4. Částice Př.: Ano Ne Což 5. Citoslovce Př.: Au Frr Brum

Cvičení Ve větách najdi větu jednočlennou, dvojčlennou, větný ekvivalent a podtrhni podměty: Bitva u Waterloo Císař Napoleon prohrál tuto rozhodující bitvu v roce 1815. Střílelo se všude. Děla řinčela na celý kraj. ,,Stát!“, zaznělo z francouzské strany. Celá anglická armáda byla překvapena svou přesilou. Vrhla se na soupeře. Nikdo na nic nečekal. Francouzi prohráli na plné čáře. Začalo mírně mrholit. Bojiště bylo pokryto mrtvými a raněnými. Konec.

VÝSLEDKY Bitva u Waterloo – větný ekvivalent Císař Napoleon prohrál tuto rozhodující bitvu v roce 1815. - dvojčlenná Střílelo se všude. (ono) – jednočlenná Děla řinčela na celý kraj. - dvojčlenná ,,Stát!“ – větný ekvivalent , zaznělo z francouzské strany. (ono) – jednočlenná Celá anglická armáda byla překvapena svou přesilou. – dvojčlenná Vrhla se na soupeře. (ona) – dvojčlenná Nikdo na nic nečekal. – dvojčlenná Francouzi prohráli na plné čáře. - dvojčlenná Začalo mírně mrholit. (ono) – jednočlenná Bojiště bylo pokryto mrtvými a raněnými. – dvojčlenná Konec. – větný ekvivalent

Datum vytvoření: 23. 1. 2012 Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: ČJ Anotace: po ověření tohoto učebního materiálu rozpoznají žáci větný ekvivalent od věty jednočlenné.