Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
William Shakespeare.
Advertisements

Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
William Shakespeare (1564 – 1616).
William Shakespeare.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
GEORGE BERNARD SHAW Lenka Beznosková, C3B. Obsah osobnost život dílo Pygmalion shrnutí.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Renesanční literatura: William Shakespeare Tematická oblast: Český jazyk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
Úvod do botaniky - vědní obory, vědci, systém Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Wiliam Shakespeare.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Mimoevropské literatury
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Richard Wagner AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Franz Schubert AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
WILIAM SHAKESPEARE RENESANCE.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Česká hymna a její tvůrci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
Název: Ocenění významných umělců Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Literatura období renesance
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
William Shakespeare.
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
ŠABLONA III/2 Literární test 7. ročník Mgr
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 číslo: VY_32_INOVACE_24_17 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: William Shakespeare. Sonet. Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7.

Metodický list - anotace: Výukový materiál obsahuje: základní informace o životě a díle anglického spisovatele Williama Shakespeara. kontrolní otázky a odpovědi.

William Shakespeare

William Shakespeare [viljem šejkspír] * 23. 4. 1564 Stratford nad Avonou † 23. 4. 1616 tamtéž Největší anglický i světový dramatik. Významný básník a herec anglické renesance. Pocházel z rodiny rukavičkáře a rolníka. Vzdělával se na latinské škole, ale brzy odešel do Londýna, kde se věnoval divadlu a prožil většinu života. Roku 1597 se stal podílníkem divadelní Společnosti lorda komořího, který si staví roku 1599 nové divadlo Globe (Zeměkoule). S. byl velmi pracovitý, napsal 37 divadelních her.

Shakespearův rodný dům ve Stratfordu

Shakespearův hrob ve Stratfordu

William Shakespeare - dílo Historické hry : Jindřich IV., Jindřich V., Jindřich VI. (3 díly), Jindřich VIII., Richard II., Richard III., Král Jan. Komedie: Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Mnoho povyku pro nic, Konec vše napraví, Večer tříkrálový, Kupec benátský, Veselé paničky windsorské, Komedie plná omylů, Jak se vám líbí, aj. Tragédie: Romeo a Julie, Hamlet, Král Lear, Macbeth, Antonius a Kleopatra, Othello, aj.

William Shakespeare - dílo Hry s pohádkovými motivy (= dramatické romance) Perikles, Zimní pohádka, Bouře aj. Shakespeare je obvykle považován za anglického národního básníka neboli barda. Epické básně: Venuše a Adonis, Fénix a hrdlička. S. dílo je zcela světské, bez zjevných náboženských motivů.

Sonet Sonet (z it. = písnička) je literární básnický útvar, který vznikl ve 13. stol., vyznačuje se vymezenou strukturou 14 veršů a logickým členěním. Zastaralý český překlad slova sonet je znělka. Existuje sonet italský a anglický.

William Shakespeare - sonet S. byl i vynikajícím lyrikem, což se projevilo v knize Sonetů. Dochovalo se 154 sonetů. Po S. se anglickému sonetu říká též sonet shakespearovský. Anglický sonet tvoří 3 čtyřverší a dvojverší. Toto závěrečné dvojverší (couplet) přináší nečekaný tematický nebo obrazový obrat. Obvyklé rýmové schéma sonetu je a-b-a-b, c-d-c-d, e-f-e-f, g-g. Shakespearovy sonety daly základ nové milostné poezii.

Shakespearův sonet 18 Mám přirovnat tě ke krásnému létu? To období je krátké, vrtkavé. Jarnímu poupěti už brzy z květu okvětní lístky letní vítr rve. Dost často slunce příliš prudce pálí, jindy zas ne a ne se ukázat, a krásy, které se ti věčné zdály, pryč s létem uletí a přijde chlad. Je ale způsob, jak se vysmát smrti, která se chlubí, že tě dostane. Mládí a letní krása zůstanou ti napořád v řádcích básně napsané. Pak dokud budou lidé na světě dýchat a žít, v mých verších najdou tě. Překlad Jiří Josek.

Kontrolní otázky Jaké národnosti byl William Shakespeare? Jakým literárním žánrem se S. proslavil? Jmenuj nějaké S. dramatické dílo. Co to je sonet, jakou má strukturu?

Odpovědi W. Shakespeare byl Angličan. S. se proslavil svými dramaty a sonety? Romeo a Julie, Hamlet, Othello, Sonety aj. Sonet = znělka, má 14 veršů (3 čtyřverše + dvojverší).

Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: William Shakespeare [online]. c2013 [citováno 4. 01. 2014]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=William_Shakespeare&oldid=11014910> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Sonety (Shakespeare) [online]. c2013 [citováno 4. 01. 2014]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Sonety_(Shakespeare)&oldid=10971358>

Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 159 s. ISBN 80-7168-388-4. ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN 80-902-8466-3.