Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
číslo: VY_32_INOVACE_24_15 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Alexandr Sergejevič Puškin Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 8.

2 Metodický list - anotace:
Výukový materiál obsahuje: Základní informace o životě a díle ruského spisovatele Alexandra Sergejeviče Puškina Kontrolní otázky s odpověďmi.

3 Alexandr Sergejevič Puškin

4 Alexandr Sergejevič Puškin
* Moskva † Petrohrad Ruský hudební básník, prozaik a dramatik. Představitel revolučního romantismu. Pocházel ze zámožné šlechtické rodiny. Jeho otec pocházel ze starého aristokratického rodu, matka byla vnučkou etiopského mouřenína Petra Velikého, Ibrahima Hannibala. Studoval v Carském Selu lyceum pro šlechtice. Po skončení studií pracoval nějaký čas na ministerstvu zahraničí v Petrohradě. R odchází do vyhnanství kvůli svému smýšlení - sympatizoval s děkabristy.

5 A. S. Puškin - zajímavosti
8. února 1837 se Puškin utkal v souboji s pistolemi s milencem své ženy a pozdějším francouzským diplomatem Georgesem d´Anthésem. Ten byl rychlejší a střelil Puškina do břicha. V hrozných bolestech byl odvezen domů, kde carův osobní lékař prohlásil Puškinův stav za beznadějný. O dva dny později P. zemřel. O jeho rodinu se s doživotní penzí postaral car.

6 Alexandr Sergejevič Puškin - dílo
Puškinova tvorba nese prvky romantismu i realismu. Ruslan a Ludmila (pohádkový epos) Povídky: Piková dáma Kapitánská dcerka Bělkinovy povídky Drama: Boris Godunov Poemy: Kavkazský zajatec Bachčisarajská fontána Cikáni Poltava aj. Dějepisná monografie: Historie Pugačovovy vzpoury Literární úvahy: O národnosti v literatuře. O kritice aj. Veršovaný román: Evžen Oněgin Poema = básnická epická nebo lyrická skladba.

7 Evžen Oněgin Román ve verších. Postavy:
Oněgin – tragikomický hlavní hrdina, šlechtic, velmi společenský, vzdělaný člověk, ale lehkovážný, znuděný životem, připadá si zbytečný. Taťána - romantická, skromná, upřímná, velmi citlivá a důvěřivá dívka. Olga – žena Lenského, lehkomyslná, veselá dívka. Lenský – básník, žárlivý muž, který neustále o něčem sní. Hlavní myšlenka: Obraz společnosti zpočátku 19. století. Znechucenost, fádnost, zbytečnost lidského života hlavní postavy - Evžena Oněgina.

8 Taťánin dopis Oněginovi
Já píši vám – co mohu více? Co ještě mohu dodati? Teď vím, že máte právo sice mne pohrdáním trestati, leč ještě věřím, nešťastnice, že mne váš milosrdný soud nemůže přece zavrhnout. Evžen Oněgin – citace, strana 91

9 Vliv Puškinova díla na autory
Řada hudebních skladatelů použila náměty z Puškinových děl, inspirovala se jimi ve své tvorbě. Petr Iljič Čajkovskij – opera Evžen Oněgin, Piková dáma Modest Petrovič Musorgskij - opera Boris Godunov Michail Ivanovič Glinka – opera Ruslan a Ludmila Boris Asafjev – balet Bachčisarajská fontána César Antonovič Kjuj – opera Kapitánská dcerka Nikolaj Andrejevič Rimskij – Korsakov – opera Pohádka o zlatém kohoutkovi aj.

10 Otázky Jaké národnosti byl A. S. Puškin? Jak tento spisovatel zemřel?
Jak se jmenuje veršovaný román A. S. Puškina? Uveď alespoň 2 postavy z tohoto románu? Který ruský hudební skladatel napsal stejnojmennou operu na Puškinův námět?

11 Odpovědi Alexandr Sergejevič Puškin je ruský spisovatel.
Zemřel v souboji a podlehl svému zranění. Veršovaný román A. S. Puškina se jmenuje Evžen Oněgin. Taťána, Oněgin, Lenskij, Olga. Operu Evžen Oněgin zhudebnil Petr Iljič Čajkovskij.

12 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Alexandr Sergejevič Puškin [online]. c2013 [citováno 4. 11. 2013]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Evžen Oněgin [online]. c2013 [citováno 12. 11. 2013]. Dostupný z WWW: <

13 Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 207 s. ISBN ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN. Evžen Oněgin. 12. vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1975.


Stáhnout ppt "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"

Podobné prezentace


Reklamy Google