Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV: KAREL ČAPEK ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

2 KAREL ČAPEK (1890 Malé Svatoňovice – 1938 Praha)

3 ŽIVOTOPIS studia na gymnáziu, poté FF UK, poté studia v Berlíně a Paříži vychovatel (3 měsíce), redaktor, dramaturg, režisér (Vinohradské divadlo), prozaik, překladatel, literární, divadelní a výtvarný kritik na sklonku života se oženil s dlouholetou přítelkyní Olgou Scheinpflugovou zemřel 1938 na plicní edém

4 DÍLO PRÓZA Zářivé hlubiny (s bratrem Josefem) Továrna na absolutno
Krakatit Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy noetická trilogie: Hordubal, Povětroň a Obyčejný život Válka s mloky

5 DRAMA R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) Ze života hmyzu Bílá nemoc Matka CESTOPISY Italské listy Anglické listy Výlet do Španěl

6 LITERATURA PRO DĚTI Devatero pohádek Dášeňka čili život štěněte Měl jsem psa a kočku PŘEKLADY Francouzská poezie nové doby (fr. básníci od Baudelaira po Apollinaira)

7 Uveď, jaká díla napsal Karel Čapek
Továrna na absolutno Desatero pohádek Petr a Lucie Krakatit Válka s mloky Magorovy labutí písně Babička Povídky z druhé kapsy Máj R.U.R. Výlet do Španěl

8 POUŽITÉ ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_%C4%8Capek
Citováno dne Soukal, J. Čítanka 9. Praha: SPN, ISBN Str. 24 – 30.

9 METODIKA: Zmíníme důležitá data ze života Karla Čapka.
Na podrobnosti nahlédneme do encyklopedie Wikipedie (hypertextový odkaz). Probereme dílo Karla Čapka, u známějších se zastavíme a zmíníme stručný obsah. Vyřešíme úkol – vybereme, která díla napsal Karel Čapek. Ta, co nenapsal, přiřadíme ke správným autorům. Přečteme si ukázku z čítanky str. 24 – 30. Zapíšeme si důležitá fakta do sešitu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04-10 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:"

Podobné prezentace


Reklamy Google