Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dorado (Koryféna velká)
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_502_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět : Přírodopis Ročník:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.14
KORÝŠI.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
vnější a vnitřní stavba těla rakovci mořští korýši další korýši
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Korýši
Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra.
Členovci Korýši.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_319
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
KORÝŠI (ČLENOVCI) Eva Ječmínková Bi-Ze
ČLENOVCI KORÝŠI RYBNÍKA.
Langusty.
KORÝŠI.
podkmen: žabernatí třída: korýši
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._29.RAKOVCI TÉMA: RAKOVCI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Úprava pokrmů z korýšů, měkkýšů a obojživelníků
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník Cílová skupina
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
zpracovaný v rámci projektu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
Třída: KORÝŠI.
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Korýši Charakteristika, význam droj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 2.1.2019

Obsah Charakteristika masa z korýšů Složení masa z korýšů Význam masa z korýšů ve výživě Příklady

Korýši Rak říční Krab obrovský

Charakteristika Studenokrevní živočichové Jsou to článkovci s vápenatou schránkou Mají 4 až 5 párů končetin + 1 pár klepet Korýši jsou lehce stravitelní Konzumuje se maso z klepet a ocasu Je lehce stravitelné Nejchutnější od dubna do srpna

Složení rybího masa Voda až 75 % Bílkoviny 20 % Tuk 1 % Hovězí 3 – 25% Telecí 1 -10% Sacharidy 4% Vepřové 8-40% ML - selen, vápník, jód Skopové 5-27% Drůbež 1-5% Zvěřina 2-5% Vitamíny B12, D Ryby 1–25% Ve 100g jsou obsaženy biologicky hodnotné látky v průměru v 50 až 100 % denní potřeby

Význam ve výživě U nás spíše jako lahůdka a rozšiřuje pestrost Korýši jsou zdrojem jódu, vitamínu B12, D Biologicky hodnotné látky jsou v objemu denních doporučených dávek Lehce stravitelné maso Velmi využívané maso v přímořských státech

Příklady Rak říční raci žijí v čistých mělkých vodách, měří asi 15 cm a váží 50-100g. Živý rak je hnědočerný a varem zčervená. Maso je šťavnaté, jemné, mírně nasládlé. U nás je rak chráněn

Příklady Kreveta mají krátké tělo s dlouhým ocáskem. Na hlavě jsou citlivá tykadla, nemají klepeta. Rozdělují se podle velikosti na tygří (marinované, do salátů), obří (na hlavní pokrmy), královské (pro teplou kuchyni), gamby (servírují se i s hlavičkou).

Příklady Humr má velmi silný krunýř a mohutný zadeček zakončený silnou ocasní ploutví. Má dvě velká klepeta, z nichž jedno je vždy větší a je opatřeno silnějšími zuby. Žije v Atlantickém oceánu a Středozemním moři. Nejchutnější je o hmotnosti 0,5-1 kg. Živí humři jsou tmavě modří, vaření jsou jasně červení (jejich krunýř obsahuje červená a žlutá barviva karotenoidy). Má chutné, hrubovláknité maso.

Příklady Langusta je podobná humrovi má dlouhá tykadla, nemá klepeta http://leccos.com/pics/pic/langusta.jpg je podobná humrovi má dlouhá tykadla, nemá klepeta dorůstá hmotnosti 2 kg maso je velmi chutné, ale sušší než u humra

Otázky Charakterizujte korýše? Jaké je složení masa korýšů? Porovnejte obsah tuku korýšů a ostatních mas. Jaký je význam masa z korýšů ve výživě? Uveď příklady