Mnichovský diktát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápas na obranu československého státu a demokracie
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Svět po 1. sv. válce.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
MNICHOV NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ –
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Mnichovská dohoda a její dopad
Co si představíš pod pojmem o nás bez nás?
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl13 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Rok 1938 a Mnichovská krize ,,O nás, bez nás’’.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
III/2 XVI.1 9. C
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Mnichov 30. září 1938.
Česká literatura mezi válkami
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Počátky fašismu v ČSR.
III/2 XVI.1. 9.B
Zápas o Československo
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská konference Název sady: Moderní dějiny 1914.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
České země ve 2. polovině 18. století
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Cesta k Mnichovu.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
Druhá republika.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Svět po první světové válce
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Vídeňský kongres.
Edvard Beneš.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Digitální učební materiál:
VZNIK USA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Západní tažení.
Císařství Napoleona I..
Obrana demokracie a republiky
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mnichovská dohoda.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
8. Mnichovská konference
Transkript prezentace:

Mnichovský diktát

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Mnichovský diktát. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_16_Mnichovský diktát. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Částečná mobilizace, všeobecná mobilizace, lord Runciman, Mnichov DATUM 24.11.2013

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí s následky mnichovského diktátu pro tehdejší Československo.

Česko- německý problém O osudu československé demokracie a československého státu se rozhodovalo v zahraničí. Česko – německý problém nebyl totiž posuzován jako vnitřní problém suverénního státu, ale jako možná záminka k válce. A do války s Hitlerem se nechtělo ani Velké Británii, ani Francii, volily raději cestu jeho usmiřování. Projevilo se to již v reakci na 21. května 1938, kdy v ČSR proběhla částečná mobilizace, ale ještě výrazněji v srpnu 1938, kdy na přání britské vlády v ČSR působil jako „nezávislý pozorovatel“ lord Runciman.

Lord Runciman – britský „nezávislý pozorovatel“ Ten však nevystupoval jako nestranný zprostředkovatel.Hlásil své vládě do Londýna to, co vyhovovalo zájmům britské politiky.Utvrzoval odpovědné politické kruhy i značnou část veřejného mínění ve Velké Británii v představě, že „Češi utlačují Němce a chtějí vehnat do války“. Snaha československé vlády řešit krizovou situaci tak vyznívala naprázdno.

Obr.č. 1

Chamberlain uznal Hitlerovy nároky Dne 15. září 1938 uznal britský premiér Chamberlain Hitlerovy nároky na odstoupení československého pohraničí Německu. O čtyři dny později 19. září 1938, předložily britská a francouzská vláda „doporučení“ československé vládě, aby odevzdala okresy s více než 50% německého obyvatelstva okamžitě a bez plebiscitu Německu. Takové „doporučení“ vláda přijmout nechtěla, avšak 21. září předali vyslanci Francie a Velké Británie Československu ultimátum a události nabraly prudký spád.

Uprchlíci z pohraničí Obr.č.2

Všeobecná mobilizace Dne 23. září 1938 byla V ČSR vyhlášena všeobecná mobilizace. Proběhla tak, že nebylo pochyb o odhodlání drtivé většiny českého národa a značné části slovenského národa republiku bránit a ubránit. Příslušníci německé menšiny však mobilizační výzvu často neuposlechli. Uskutečnila se ale další jednání mezi Hitlerem a Chamberlainem a nakonec byla na 29. září, jak již víme, svolána schůzka zástupců Německa, Itálie, Velké Británie a Francie do Mnichova, kde uzavřeli dohodu o odtržení pohraničních území Československa ve prospěch Německa.

Přijetí mnichovského diktátu 30.září 1938 vláda a prezident republiky přijali mnichovský diktát. Územní nároky vznesly proti ČSR i další dva sousední státy: Polsko a Maďarsko. Za této situace padlo politické rozhodnutí: stáhnout československé vojsko z pohraničních opevnění a nebránit se. Do budoucna Beneš počítal s tím, že se československá krize bude řešit v souvislosti s širším evropským konfliktem, k němuž v dohledné době musí dojít. Přijetí mnichovských rozhodnutí otevírá „věčnou „otázku: měli nebo neměli jsme se bránit? Není na ni jednoduchá odpověď. Politická a i vojenská hlediska navozují spíše úvahy o bezvýchodné situaci, v níž se představitelé státu rozhodovali. Z morálního hlediska však způsobili národu těžký šok, který poznamenal život celých generací.

Mnichov Obr.č. 3

Slovníček Mobilizace – uvedení státu do válečné pohotovosti povoláním vojáků ze zálohy k mimořádné službě v armádě.

Opakovací otázky 1. Kdy byla vyhlášena částečná a kdy všeobecná mobilizace? 2. Vysvětlete pojem mobilizace. 3. Kdo to byl lord Runciman? 4. Kdy československá vláda a prezident přijali mnichovský diktát? 5. Co znamenala mnichovská dohoda pro Československo?

Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN 80-7235-077-3

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. vojsko.net [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://galerie.vojsko.net/displayimage.php?pid=7012 Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. vojsko.net [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vojsko.net/index.php/ceskoslovensko/610-mnichovska-diktat Obr. Č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. vojsko.net [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://galerie.vojsko.net/displayimage.php?album=99&pid=7009#top_display_media