Příprava perníkového těsta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
ZMRZLINY A POHÁRY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: zmrzlina, poháry, mléčná, ovocná, smetanová.
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba pizza pečiva Autor Hana Nykodymová Anotace.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vánoční cukroví Perníčky Homolková, Hyská.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Vedení elektrického proudu v látkách
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výroba plundrového těsta
Výroba instantních prášků 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Alkyny.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Sacharóza – výroba cukru
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Stejskalová Hana
Cukry (sacharidy).
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Organická chemie v průmyslu
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Příprava perníkového těsta Základ těsta tvoří mouka a cukerná složka ( včelí med, sacharóza, glukóza nebo fruktózový sirob)

Výroba perníku zahrnuje pět fází: Příprava a zadělávání medového perníkového těsta Odležení základního těsta Úprava základního těsta k pečení Tvarování těsta a pečení Konečná úprava pečených výrobků

Perníkové těsto s použitím invertního cukru Nejdříve se připraví cukerný roztok, který se pak invertuje. V malovýrobě se k invertování používá kyselina citrónová, v průmyslové výrobě se používá kyselina chlorovodíková.

Postup výroby Do cukerného roztoku (100°C), přidáme kyselinu chlorovodíkovou. Inverze se nikdy neprovádí déle než 30 minut. Pak se neutralizuje hydrogenuhličitanem sodným. Když je cukerný roztok svařen na 103°C a řádně invertován, nechá se prochladnout (60 – 70°C) a zadělá se do něho pšeničná mouka.

Medové těsto s použitím včelího medu – výrobní postup Med se rozředí vodou v poměru 5 : 1 Směs zahřejeme na 103 – 104°C (vznikající pěna se sbírá) Po odstavení se medový roztok přecedí Do ochlazeného roztoku (70°C) se zamíchá 6 dílů mouky a vytvoří se řidší těsto Těsto během chladnutí ještě zhoustne

Medové perníkové těsto s použitím IC a části včelího medu – VP Z části cukru a vody připravíme kulér Zbylý cukr a vodu svaříme na 115°C Po odstavení cukru provedeme inverzi (kyselina citrónová, rozvar zchladit pod 70°C, provedeme neutralizaci) Pak do IC zamícháme ostatní přísady – včelí med, džem připravený kulér = směs + vejce a mouka, zpracuje se v těsto

Inverze cukru Inverze je hydrolýza neboli rozklad (štěpení) sacharózy. Při inverzi se získávají dva jednoduché cukry (glukóza a fruktóza) zcela odlišné od sacharózy – nejen chemickým složením, ale i smyslovými a fyzikálními vlastnostmi. Viz učebnice - sumární rovnice inverze sacharózy /str.15/

Hlavní význam použití IC: nesnadno krystalizuje má schopnost rychlejší karamelizace při pečení příznivě ovlivňuje chuť perníku Nasycené roztoky IC jsou vláčné, sirubovité a hygroskopické – tyto vlastnosti získává i perníkové těsto

Neutralizace cukerných roztoků po provedené inverzi je třeba z roztoku odstranit kyselinu (jinak by reakce probíhala dál a cukr by se rozkládal). Kyselinu chlorovodíkovou po inverzi zneutralizujeme hydrogenuhličitanem sodným – při tom vzniká chlorid sodný, voda a oxid uhličitý.

Odležení těsta Výhody dlouhodobého odležení Suroviny navzájem prolnou V těstě probíhají děje fyzikálně chemické a biochemické (moučná bílkovina je rozrušována, což příznivě ovlivňuje pečivost)

Odležení těsta Nevýhody dlouhodobého odležení Skladováním těsto velmi ztuhne a vyžaduje namáhavé a nákladné zpracování Narušuje se plynulost výroby Těsto zabírá skladovací prostory, které vyžadují údržbu

Úprava těsta k pečení Odleželá těsta se upravují v silných mísících nebo hnětacích strojích Oschlý povrch tuhého těsta se ovlhčí vodou Těsto se po částech dává do mísícího stroje (prohnětení – zhomogenizování těsta) V průběhu hnětení se přidává směs koření Provedeme zkoušku pečení

Tvarování perníkového těsta /9. – 10./ Upravené těsto se vyvaluje na plát o tloušťce 5 – 10 mm ručně nebo na provalovacích strojích Z vyváleného těsta se vypichováním nebo řezáním vykrajují požadované tvary Vytvarované těsto se odsazuje na mastné plechy

Pečení Perníkové výrobky se pečou ihned po vytvarování Teplota a doba pečení závisí na velikosti a tloušťce tvarů Malé tvary – 200°C asi 7 minut Větší tvary – 180°C asi 18 – 20 minut Pláty – 200°C asi 15 minut