Účinky síly na těleso posuvné účinky síly

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Deformační účinky síly
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Vzájemné působení těles - síla
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Fyzika Účinky síly.
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
O síle působící proti pohybu
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Fyzika Síla a její měření.
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Vzájemné působení těles. Síla
Látky mohou mít tři skupenství:
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tuhé těleso, moment síly
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
UŽITÍ TŘENÍ Odporová síla prostředí Umíš odpovědět ? Kdy je tření užitečné a potřebné Kdy je neužitečné a nepotřebné Co je to odporová síla prostředí.
Síly a jejich vlastnosti přehled učiva Přehled základních znalostí o síle v učivu 7. ročníku Jsou zde doplněny otázky k procvičování (na konci prezentace)
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma síla a její měření AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_SÍLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST TEMA: FYZIKA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
1. Urči co se pohybuje snáze?
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST
VY_32_INOVACE_
OTÁČIVÉ ÚČINKY SIL (str )
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Účinky síly na těleso posuvné účinky síly síla může uvést těleso z klidu do pohybu, např. fotbalista kopne do míče síla může uvést těleso z pohybu do klidu, např. brankář chytí míč síla může pohyb tělesa zrychlit nebo zpomalit, např. síla motoru v autě síla může změnit směr pohybu tělesa, např. úderem tenisové rakety změníme směr míčku

otáčivé účinky síly síla může těleso roztočit, např. s pomocí klíče utahujeme šroub síla může zbrzdit, zrychlit či zastavit otáčivý pohyb, např. výherní kolo deformační účinky síly působením síly deformujeme tvar houby na tabuli působením síly rozlouskneme ořech působením síly zničíme pingpongový míček

Velký význam pro náš život mají brzdné síly Velký význam pro náš život mají brzdné síly. Setkáváme se s nimi doslova na každém kroku. Bez účinku brzdných sil bychom se pohybovali velmi obtížně. Brzdné síly rozdělujeme na: třecí – tyto síly způsobují, že auto po čase zastaví, pokud jej nebude pohánět síla motoru, také cyklista na kole po chvíli zastaví, pokud přestane šlapat atd. odporové – jsou to brzdné síly působící v kapalinách a plynech, musí je překonávat ryby, plavci atd.

Třecí sílu označujeme Ft. Brzdné síly vždy působí proti směru pohybu. Obr.1 Ft Třecí sílu označujeme Ft. Brzdné síly vždy působí proti směru pohybu.