Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma síla a její měření AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma síla a její měření AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova."— Transkript prezentace:

1 Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma síla a její měření AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k odpovědnosti za svá rozhodnutí.Schopnost vyhledávání informací. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaSměr pohybu, rychlost, síla, Izák Newton, siloměr Druh učebního materiáluPracovní list Druh interaktivityAktivita Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzdělávánízákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina13 - 14 let Celková velikost304 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Síla a její měření Silou svalů natáhneš pružinu Silou svalů natáhneš pružinu Síla větru roztočí větrník Síla větru roztočí větrník Síla vody roztočí vodní mlýn Síla vody roztočí vodní mlýn Síla tvých svalů, ale především větru a vody dokáže také ničit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Příklad Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. http://galerie.fotozcest.cz/galerie/thumbnails.php?album=lastup&cat=0&page=6

4 Síla Táhneš saně, ty se Táhneš saně, ty se pohybují směrem dopředu. Kamarád ti pomůže tak, že zezadu zatlačí. Jeho síla působí stejným směrem, jako ta tvoje. Rychlost pohybu sáněk se zvětší. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Síla Kamarád ale začne být zlomyslný a bude sáně vzadu táhnou zpět, tedy opačným směrem než ty. Rychlost pohybu sáněk se zmenší. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Shrnutí poznatků Síla, která působí ve směru pohybu, pohyb zrychlí. Síla, která působí proti směru pohybu, pohyb zpomalí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Příklad Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. http://www.obrazyramy.cz/index.php?idcat=16&view=4&PHPSESSID=0e51f6af9666fe97c4a185a8fcfc8203

8 Síla – může změnit tvar tělesa - uvést těleso do pohybu - pohyb tělesa zrychlit, zpomalit, zastavit Naše Země působí svou gravitací – přitažlivostí na všechna tělesa, která jsou v jejím okolí Proto všechna tělesa padají svisle k zemi – např. jablko ze stromu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Izaac Newton Isaac Newton se narodil 4. ledna 1643 ve vesnici Woolsthorpe nedaleko Granthamu (asi 200 km severně od Londýna) v roce 1643. Do svých 11 let Isaac Newton navštěvoval vesnickou školu a od roku 1654 pak pokračoval ve studiu na King's school v Granthamu. V roce 1661 začal Isaac Newton studovat univerzitu v Cambridgi. Byl to vědec, fyzik, který se zabýval zákonitostmi síly, klidu, pohybu a gravitace. Po něm je nazvaná jednotka síly newton ( njutn), značka N. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Ocelová pružina, která se napíná silou - siloměr http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Velikost síly měříme siloměrem

11 Opakování Uveď příklad síly, která uvádí těleso do pohybu Uveď příklad síly, která uvádí těleso do pohybu Uveď příklad síly, která těleso zastavuje Uveď příklad síly, která těleso zastavuje Jak nazýváme jednotku síly a podle koho? Jak nazýváme jednotku síly a podle koho? Čím měříme sílu? Čím měříme sílu? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Řešení Saňoví psi táhnou saně, někteří z nás jsou odkázáni na vozík – kamarád tlačí invalidní vozík, síla motoru v autě, letadle, či jiném dopravním prostředku, atd.. Saňoví psi táhnou saně, někteří z nás jsou odkázáni na vozík – kamarád tlačí invalidní vozík, síla motoru v autě, letadle, či jiném dopravním prostředku, atd.. Saně na kterých chceš jet z kopce, někdo zezadu drží, narazíš na stromek – saně se zastaví, atd.. Saně na kterých chceš jet z kopce, někdo zezadu drží, narazíš na stromek – saně se zastaví, atd.. Jednotka síly je newton (njutn), podle anglického vědce – fyzika. Jednotka síly je newton (njutn), podle anglického vědce – fyzika. Sílu měříme siloměrem. Sílu měříme siloměrem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma síla a její měření AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova."

Podobné prezentace


Reklamy Google