Tereza Javorková Monika Viktorinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Prevence rizikového chování
Zákon o sociálních službách
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Reprodukční zdraví a plánované rodičovství
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociální patologie SCPT SCPA
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Chudoba jako sociální problém
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Náhradní rodinná péče -NRP
Sociálně patologické jevy
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Sociální péče o osoby poskytující sexuální služby.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Mgr. Rostislav Navláčil 14. Kriminalita páchaná na dětech
Terénní programy.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Syndrom rizikového chování v dospívání
Prostituce PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Tereza Javorková Monika Viktorinová Prostituce Tereza Javorková Monika Viktorinová

Prostituce Prostituce = poskytování sexuálních služeb za úplatu, nejčastěji peněžitou, ale může se jednat o získání nějakých výhod, protekcí nebo se může jednat o nějaký druh protislužby Muži –sex. služby vyhledávají Ženy-sex. služby nabízejí Prostituce: heterosexuální, bisexuální, homosexuální

Prostituce v České republice Rozmach prostituce nastal po roce 1989, kdy se otevřely státní hranice, a došlo k celkové liberalizaci ve společnosti. Inzeráty nabízející a propagující prostituci můžeme nalézt téměř všude, na internetu, v novinách či časopisech. Sexuální turistika se zejména rozšířila na hranicích ČR s Rakouskem a Německem. Prostituce se zde odehrává dennodenně a je všem na očích, dokonce i dětem, což má za následek nepříznivý vliv na výchovu dětí a mládeže. Jaké jsou příčiny rozvoje prostituce? příčin je v dnešní době několik, jsou to např.: nedostatečné uznávání mravních norem konzumní styl života podceňování náboženství nízká mzda nekvalifikovaných žen (nebo i jejich nezaměstnanost)

Jaké jsou příčiny prostituce mládeže či mladých dospělých? nuda nedostatečná kontrola ze strany rodičů lhostejná veřejnost Prostituce jako taková zejména láká svoji snadností, jak si rychle a snadně vydělat v poměru s jinou prací dostatečné množství peněz.

Formy prostituce Luxusní prostitutky: prostitutky s vlastní, početně omezenou klientelou, které se často pohybují v luxusním prostředí, jsou vzdělané, často ovládají i několik cizích jazyků, mají vysoké příjmy Hotelové (pokojové) prostitutky: prostituci provozují v hotelích, barech a zejména ve vlastních bytech. Klienty si sjednávají na základě telefonních hovorů. Manželé o tom většinou vědí. Tato prostituce bnáší řadu kriminálních, sociálních a zdravotních rizik. Může dojít k ohrožení mravní výchovy jedince, v tom horším případě může být prostituce prováděna s dětmi.

Formy prostituce Prostituce jako organizovaný byznys: v erotických klubech, nočních klubech či masážních salonech. Často jsou prostitukými cizinky, které nelegálně pobývají na našem území. Za těmito podniky se často skrývají tzv. veřejné domy, které jsou zakázány zákonem č. 241/1922 sb., aby se zabránilo rozšiřování pohlavních nemocí Nejnižší prostitutky: prostitutky v levných barech a restauracích, které nabízejí své služby na okrajích silnic, dálnic a na ulicích a jsou podřízené kuplířům. Velmi často jsou tyto prostitutky nevzdělané, sociálně nevyspělé, mladistvé (někdy i mladší 15 let), na útěchu třeba z výchovných ústavů, rodin, celostátně hledané cizinky. Tato skupina je asi nejvíce ohrožena ale také ohrožující (pohl. nemoci, kriminalita)   Prostituce je nežádoucí sociálně patologický jev, který sebou přináší spoustu zdravotních, sociálních rizik, ale také i kriminalitu.

Zdravotní problémy Největším zdravotním rizikem pro prostitutky je především hrozba HIV/AIDS. Prostitutky se mohou nakazit od svých klientů a nemoc šířit dál. Přesný počet nakažených prostitutek není znám, protože prostitutky nejsou povinné docházet na venerologická vyšetření. Také jim tomu brání kuplíři, kteří raději prostitutkám obstarávají antibiotika jako prevenci (ale takto podávaná antibiotika zdraví škodí). Výskyt infekce HIV je pravidelně monitorován Národní referenční laboratoří pro AIDS.

Sociální problémy spojené s prostitucí Nechtěné těhotenství, následné opuštění dítěte, v příhraničních oblastech jsou prostitutky často cizí národnosti, které nemají povolení k pobytu → nevraživost místních obyvatel

Prostituce a kriminalita majetková - příjmy z prostituce nejsou zdaňovány, mravnostní – jedná se zejména o dětskou prostituci, násilná – pod hrozbou fyzického nebo psychického násilí, organizovaný zločin – obchod se ženami (nabídka zaměstnání v cizině, únos →přinucení k prostituci), užívání drog.

Dětská prostituce Velmi dobře organizovaná a krytá (pohlavní styk s osobou mladší 15 let je u nás trestný čin), důvody: kvůli financím (útěk z domova nebo z výchovného ústavu, drogy), : děti jsou nuceny vlastní rodinou, příbuzní pak z prostředků prostitucí získaných, žijí, dětští a mladiství homosexuálové (většinou ze sociálně slabých nebo nefunkčních rodin, někteří jsou závislí na drogách nebo automatech).

Legislativa Trestní zákon č. 140/1961 SB. uvádí činy, které jsou spojeny s prostitucí a jsou trestné, protože prostituce není v ČR považována za trestný čin. Kuplířství (nucení nebo svádění osoby k provozování prostituce), obchodování s dětmi, ohrožování mravní výchovy mládeže, ohrožování pohlavní nemocí, pohlavní zneužívání (tzn. pohlavní styk s osobou mladší 15 let), obchodování se ženami.

Prevence Primární – předcházení vzniku prostituce, dlouhodobé odstraňování příčin, které k prostituci vedou, prostituci nelze vymýtit, proto je důležité se zaměřit na snížení rizik s ní spojená (pohlavně přenosné nemoci). Sekundární – prováděna streetworkerem přímo na ulici, - streetworker poskytuje pomoc v krizi (jednání s policií, lékaři, institucemi), - občanská sdružení, např. Rozkoš bez rizika, jejichž cílem je snižovat riziko šíření pohlavních nemocí.