Jednotné principy klasifikace na GJKT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NOVÁ MATURITA Stručná informace o průběhu a přípravě.
Advertisements

GVID – MATURITA 2014 aktuální stav – říjen 2013.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Práce předsedy zkušební maturitní komise
Model reformní maturity (Změna vyhrazena)
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Plán pedagogického rozvoje
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
OTP VH ČKA 2010,2010 – Aktivity ČKA při přípravě nových OTP ČKA se problematice OTP věnuje soustavně od roku 2008 udělala si vlastní analýzu tehdy.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Obnova vozového parku v České republice
GVID – MATURITA 2015 aktuální stav – září STRUKTURA MATURITNÍ ZKOUŠKY Maturitní zkouška (MZ) Společná část MZ Český jazyk a literatura Matematika.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Seminární práce Postupy pro školní rok 2014/2015.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
vlastní hodnocení školy
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Úvodní hodina PVY Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák Web: xjv.webnode.cz.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Byly jsme jako škola zařazeni do IPRM Děčína. V rámci projektu Modernizace sportovišť ZŠ Kamenická, ZŠ Vrchlického a ZŠ Komenského náměstí, Modernizace.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Školské dokumenty. Osnovy Dříve dány centrálně. Jednotné pro všechny pro všechny školy daného typu. Od roku 2007 si osnovy vytváří každá škola na základě.
REFORMA EDUKAČNÍHO PROCESU NA GJKT (KONCEPCE 2016 – 2022)
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Maturity – jaro 2013.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
Přijímací řízení 2017/ Krajský úřad Libereckého kraje
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Nová závěrečná zkouška Komentář
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
tisková konference CERMAT dne
Úvodní hodina Bc. Zdeněk Staroba
Hlavní manažér SP Kvalita I
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona
Transkript prezentace:

Jednotné principy klasifikace na GJKT Prezentace (závazné znění je uvedeno ve školním řádu)

Proč byly zavedeny jednotné principy klasifikace? Značné rozdíly v požadavcích na žáky od různých učitelů i v rámci jednoho předmětu. Průběžné hodnocení se orientovalo především na znalosti a bylo soustředěno převážně na konec pololetí. Nepřehlednost v pravidlech klasifikace (12 předmětů = 12 různých pravidel). Různá pravidla znemožňovala zavedení dálkové evidence hodnocení. Žáci/rodiče nevěděli, jaké mají průběžné známky (1/3 žáků v ročníku).

Jak jednotné principy klasifikace vznikaly? 1/15: Prvotní návrh vedení (počítal např. s body, nikoli s %) 2-6/15: Zapracování připomínek ze strany učitelů (proběhlo ve 3 kolech) 2015/16: Ověřování funkčnosti (revize za účasti studentů a rodičů) 2/16: Úprava převodu % na známky na návrh SP (pětka se ze 45% snížila na 40%) 6/16: Dílčí úpravy obecných pravidel klasifikace 9/16: Zpřístupnění elektronické evidence hodnocení pro učitele 10I16: Zpřístupnění elektronické evidence hodnocení pro žáky/rodiče

V čem spočívají jednotné principy klasifikace? Hodnotí se v %, neboť klasické známky (1 – 5) nedostatečně rozlišují dosaženou úroveň (55% - 75% = 3, ale rozhodně nikoli stejná úroveň). Stanovené formy rozlišují nejen znalosti (shrnující test, písemný test), ale i dovednosti (domácí příprava, samostatná práce, práce v hodině) a postoj ke studiu (aktivita). Váhy dílčích hodnocení umožňují rozlišit jejich odlišnou náročnost. Jednotná převodní škála % na známky zpřehledňuje dosaženou úroveň (dříve hranice 5: (Aj = 56%) x (IVT = 32%) a umožňuje el. evidenci. Limity pro Četnost hodnocení omezují preferenci konkrétní formy hodnocení (např. dílčích testů na úkor samostatné práce).

Proč principy, a nikoli nadiktovaná pravidla? Ředitel školy v žádném případě nechce opomíjet jedinečnost každého vyučovaného předmětu ani individuální přístup učitelů k výuce. Ředitel školy je ze zákona odpovědný za průběh klasifikace ve škole. Rozdělení kompetencí při tvorbě kritérií klasifikace Vedení/ředitel předmětová komise učitel Stanovuje formy hodnocení a vytváří jejich charakteristiku   Nastavuje rozpětí pro četnost hodnocení v jednotlivých formách závazných pro všechny PK Nastavuje škálu převodu % na známky závaznou pro všechny PK Formuluje Obecná ustanovení platná pro všechny PK Stanovuje společná zadání hodnotících podkladů (v rámci stanovených forem), závazných pro daný předmět Stanovuje četnost hodnocení v jednotlivých formách (v rámci centrálního nastavení), závaznou pro daný předmět Stanovuje váhu jednotlivých forem hodnocení, závaznou pro daný předmět Zařazuje do klasifikace společná zadání závazná pro PK Zařazuje do klasifikace vlastní zadání, která jsou v souladu s charakteristikou obecných forem hodnocení Určuje konkrétní četnost hodnotících podkladů v jednotlivých formách v rámci parametrů stanovených PK

Co od zavedení jednotných principů klasifikace očekáváme? …že budeme moci daleko přesněji hodnotit Váš průběh a výsledky vzdělávání v souladu s požadavky současné doby. … že Vy i Vaši rodiče budete lépe vědět, v čem jste dobří a v čem se zlepšit.