Jádro jádro Studujeme srážky jader olova , které mají 82 protonů a 125 neutronů. Jádra o sebe mohou jen škrtnout nebo se opravdu dramaticky srazit s velkou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled na svět dalekohledem
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Zpracováno dle: Dobrodružství částic Zpracováno dle:
Magnetické vlastnosti látek
Elektrický proud.
HVĚZDY Navrátilová Pavlína. Holly Marie Combs Narozena: Místo narození: San Diego, Kalifornie, USA Výška : 1,55 m Náboženství: Protestantské.
. Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem. Toto je výlet velikou rychlostí překonáváním vzdáleností s frakcí 10. Za č n ě me vzdalováním a ž naše p.
Pohled na svět dalekohledem
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Planetky.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
V naší prezentaci, videích a fotkách chceme ukázat, jak taková kyberšikana vypadá, zvláště chceme poukázat na to, že i vzhled dělá hodně!
Jaderná energie.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pojem účinného průřezu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba atomového jádra
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
RF Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E
Fyzika elementárních částic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Quiz Jak se jmenuje částice zprostředkující silnou interakci? Neutralino A Snail B Gluon C Pigsino D 1.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Modifikace spekter částic médiem na experimentu ALICE v CERN
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Na výletě v Bruselu Alena Rampová Mateřská škola Kličkova vila Příbram.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
POZNÁVÁNÍ MIKROSVĚTA. Okolní svět vnímáme smysly vysvětlujeme rozumem necháváme působit na sebe ovlivňujeme svou činností 1/8.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Nerovnice Ekvivalentní úpravy.
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
Detektor ALFA-ATLAS v CERNu
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Elektronový obal.
Radioaktivita.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_11_Tropický pás
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 2..
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 1..
Stavba atomu.
Atómy, ich zloženie a štruktúra.
zpracovaný v rámci projektu
CHEMICKÉ PRVKY.
Kvark-gluonové plazma
Prvních pár mikrosekund
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Fyzika částic
Transkript prezentace:

jádro jádro Studujeme srážky jader olova , které mají 82 protonů a 125 neutronů. Jádra o sebe mohou jen škrtnout nebo se opravdu dramaticky srazit s velkou oblastí překrytí.

proton proton Určitě jednodušší je podívat se nejdřív na srážku dvou protonů. V ní se obvykle narodí mnoho nových částic rozlétajících se na všechny strany.

proton proton Někdy (nepříliš často) ovšem vyletí skupina hodně energetických částic jedním směrem, na druhou stranu druhá skupina. Takovým skupinám částic říkáme v naší hantýrce JETY. Energie obou takových jetů je podobná.

více více protonů protonů Vraťme se ale ke srážkám jader. Každé z jader je mnoho protonů a neutronů. Srážka dvou jader by mohla vypadat jako naskládání jednotlivých protonových a neutronových srážek na sebe. Většinou to tak vypadá. Než se narozené částice stačí rozletět, je na místě srážky asi hodně hustá a horká částicová polévka.

proton proton Jak se asi chovají JETY v té horké a husté polévce? Experiment ATLAS ukázal, že v některých srážkách jader mají vzniklé jety významně odlišnou energii. Odpovídá to představě, že jety letící tou hustou a horkou částicovou polévkou po srážce v ní ztrácejí energii. Stačí pak, aby v oblasti srážky prolétly různou dráhu. Pak každý z nich ztratí různou energii a nerovnováha je na světě. Fyzikové tento jev dávno předpovídali, ale teprve teď ho vidíme. A ta hustá a horká částicová polévka připomíná raný vesmír … .