Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika částic http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/interakce/particles.html.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika částic http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/interakce/particles.html."— Transkript prezentace:

1 Fyzika částic

2

3

4

5

6 1.generace 2.generace 3.generace

7 V tabulce - mezony a baryony
složené z 1. generace kvarků (d, u). U mezonů se spin kvarků složí souhlasně na hodnotu 1 nebo nesouhlasně na hodnotu 0. U baryonů složených ze 3 kvarků je spin buď 1/2 (jeden kvark má opačný spin) nebo 3/2 (všechny kvarky mají souhlasný spin).

8

9 slovo mezon (částice s hmotností "mezi" elektronem a protonem).

10

11

12

13

14 K hadronizaci došlo v počátečním období vesmíru,
Právě na konci druhého tisíciletí, v roce 2000, byla objevena nová forma hmoty: kvark-gluonové plazma. Za teplot stotisíckrát vyšších než v centru Slunce a hustot dvacetkrát vyšších než v atomovém jádře se v laboratoři CERN pravděpodobně podařilo na krátký okamžik roztavit samotné částice atomového jádra -- protony a neutrony. Lidstvo se tak poprvé přiblížilo k unikátním podmínkám, které panovaly na samém počátku Vesmíru. Pojďme nyní společně sledovat tento prazvláštní příběh ... Hadronizace je změna stavu látky z kvarkového plazmatu na hadronové plazma. K hadronizaci došlo v počátečním období vesmíru, kdy dostatečně poklesla hustota a teplota. Dochází k ní v urychlovačích částic po vytvoření kvarkového plazmatu při vysokoenergetické srážce těžkých iontů.


Stáhnout ppt "Fyzika částic http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/interakce/particles.html."

Podobné prezentace


Reklamy Google