Mgr. Kateřina Krčálová Konečná Knihovna Ústavního soudu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná moc a veřejná správa
Advertisements

Organizace soudnictví v ČR
Ochrana práv ve veřejné správě
15. Moc soudní a výklad práva
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
Ochrana práv ve veřejné správě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Kontrola veřejné správy
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
Soudy Občanská výchova.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Subjekty trestního řízení
Exekutiva a justice VkO 9.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Správní soudnictví Veřejná správa.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Soudní moc
Veterinární a potravinářská legislativa
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Organizace soudů v ČR a základní principy soudní organizace
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Judikatura v trestním právu se vztahem k obchodnímu právu I. JUDr. František Púry Nejvyšší soud České republiky.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_04.
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
MP57903 Vyhledávání judikatury Nejvyššího správního soudu II. cvičení
Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc soudní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Kateřina Krčálová Konečná
Transkript prezentace:

Mgr. Kateřina Krčálová Konečná Knihovna Ústavního soudu Knihovny justice Mgr. Kateřina Krčálová Konečná Knihovna Ústavního soudu

Osnova přednášky Soustava soudů Justiční knihovny Knihovna Ústavního soudu Knihovna Nejvyššího soudu Knihovna Nejvyššího správního soudu

Soustava soudů ČR okresní soudy krajské soudy vrchní soudy Nejvyšší soud Nejvyšší správní soud Ústavní soud Státní zastupitelství Tip: Sem přidejte vlastní poznámky k prezentaci.

okresní, krajské a vrchní soudy okresní soudy: řízení v I. stupni ve věcech trestních, občanskoprávních, exekučních, dědických a ve věcech opatrovnictví krajské soudy: vedou obch. rejstřík a řeší věci související, vedou seznam znalců a tlumočníků; trestní řízení v případě závažných tr. činů, řízení ve vybraných věcech soukromoprávních; soudy II. stupně (odvolací) ve věcech, o kterých rozhodoval v I. stupni okresní soud vrchní soudy: soud II. stupně ve věcech, v nichž rozhodoval v I. stupni krajský soud

Nejvyšší soud rozhoduje o dovolání proti rozhodnutí krajských a vrchních soudů v občanskoprávních i trestních věcech Zajišťuje jednotu a zákonnost rozhodování českých soudů, zaujímá stanoviska Tip: Sem přidejte vlastní poznámky k prezentaci.

Nejvyšší správní soud Řízení proti rozhodnutí správních orgánů Ochrana před nečinností správních orgánů a před nezákonnými zásahy Rozhodování o kasačních stížnostech Rozhodování o kompetenčních sporech Rozhodování o návrhu na rozpuštění politické strany nebo hnutí

Ústavní soud Rozhodování o zrušení zákonů a jiných právních předpisů v rozporu s ústavním pořádkem Rozhodování o stížnostech orgánů územní samosprávy proti nezákonnému zásahu státu Rozhodování o stížnostech právnických nebo fyzických osob proti rozhodnutí a zásahu orgánů veřejné moci do ústavně zaručených zákl. práv a svobod Rozhodování o ústavní žalobě Senátu proti prezidentu Rozhodování o souladu mezinárodní smlouvy s ústavním pořádkem ČR Tip: Sem přidejte vlastní poznámky k prezentaci.

Justiční knihovny Knihovny v evidenci ministerstva kultury – knihovny veřejné: specializované Knihovna Nejvyššího soudu ČR (Brno) Knihovna Vrchního soudu v Praze Knihovna Krajského soudu v Ostravě – vyřazena 2014 Parlamentní knihovna Kanceláře Poslanecké sněmovny ČR základní se specializovaným fondem Knihovna Ústavního soudu ČR Knihovna Krajského soudu v Hradci Králové Knihovna Vrchního státního zastupitelství v Praze – vyřazena 2013

Knihovny evidované v Adresáři knihoven (Národní knihovna): Knihovna Krajského soudu Ostrava Knihovna Krajského soudu v Hradci Králové (veř.) Knihovna Krajského soudu v Praze Knihovna Vrchního státního zastupitelství v Praze Knihovna Nejvyššího státního zastupitelství v Praze Knihovna Nejvyššího soudu (veř.) Knihovna Ústavního soudu (veř.) Parlamentní knihovna (veř.)

Justiční knihovny obecně Mezi jednotlivými knihovnami existují značné rozdíly Pouze některé mají automatizovaný knihovní systém (ARL, Verbis), ostatní evidují knihy a časopisy v interních systémech a jako „majetek“ Velmi málo knihoven má webové stránky, webový katalog či jiné informace dostupné online Problém s personálním obsazením Snaha o spolupráci (jednotný knihovní systém, souborný katalog)

Knihovna Ústavního soudu Sídlo v Brně, v budově ÚS, součást analytického odboru Informace o knihovně na webu ÚS, přístup do online katalogu Primárně určená pro soudce, asistenty a další pracovníky soudu; přístup má i odborná veřejnost Neomezená výpůjční doba, bez upomínek, informační zázemí pro soudce; prezenční výpůjčky pro externí uživatele Monitoring denního tisku

Fond knihovny ÚS Převážně ústavní právo, základní lidská práva, občanské právo, mezinárodní právo, trestní právo, dějiny práva, obchodní právo Časopisecké tituly české i zahraniční odebírané ve více kusech Sbírka zákonů, Sbírka mezinárodních smluv, Sbírka nálezů a usnesení ÚS, Sbírka rozhodnutí a stanovisek NS Články z odborných časopisů Přístup do elektronických databází (Beck-online, ASPI, Westlaw) Knihovna nearchivuje soudní spisy

Fond knihovny ÚS Dokumenty se dělí do 35 předmětových skupin dle právních odvětví Předmětové skupiny se využívají pro stavění fondu, ve kterých se knihy řadí podle číselné řady Část fondu je ve volném výběru a část ve skladech Pro zabezpečení fondu se využívá technologie RFID

Katalog knihovny ÚS www.knihovna.usoud.cz Katalog systému ARL Lze vyhledávat knihy, časopisy a časopisecké články Knihovna aktivně skenuje obálky a obsahy všech knih i jednotlivých čísel časopisů Propojení katalogu s katalogem Nejvyššího soudu (bez propojení čtenářských kont) Uživatelská konta se vytváří pouze pro interní uživatele a spolupracující instituce; externisté konta nemají a neevidují se

Databáze NALUS www.nalus.usoud.cz Anonymizované nálezy a usnesení Ústavního soudu Nález = rozhodnutí ve věci samé, skládá se z návětí výroku, výroku, odůvodnění a poučení Usnesení = není rozhodnutím ve věci samé, nejčastěji jde o odmítnutí ústavní stížnosti, dále např. udělení pořádkové pokuty Stanovisko pléna viz § 23 zákona č. 182/1993, o Ústavním soudu

Databáze NALUS Označování rozhodnutí ÚS rozhodnutí se spisovou značkou sp. zn. Pl. ÚS 16/14 (povinné očkování) sp. zn. I. ÚS 1586/09 (spor s bulvárem) rozhodnutí vydané ve Sbírce zákonů 71/2016 Sb. (sp. zn. Pl. ÚS 15/14) rozhodnutí vydané ve Sbírce nálezů a usnesení ÚS N 134/74 SbNU 35 Pozor na chyby při zápisu rozhodnutí (problém při katalogizaci)

Knihovna Nejvyššího soudu Sídlo v Brně, v budově NS (Burešova 20), samostatná součást soudu Na webu NS pouze odkaz na online katalog Primárně určena pro soudce a jejich asistenty; externí uživatelé pouze prezenční služby Evidovaná u ministerstva kultury Aktuálně probíhá revize fondu a revize knihovního řádu Nepříliš vyhovující prostory (příprava rekonstrukce)

Fond knihovny NS Různá právní odvětví (NS soud řeší případy občanskoprávní, trestní, rejstříkové) České časopisecké tituly, zahraniční časopisy neodebírá Sbírka zákonů, Sbírka mezinárodních smluv, Sbírka nálezů a usnesení ÚS, Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek NS Články z odborných periodik Knihovna nearchivuje soudní spisy

Fond knihovny NS Dokumenty se dělí do předmětových skupin dle právních odvětví V rámci předmětových skupin se dokumenty řadí dle číselné řady Část fondu ve volném výběru, část ve skladech Aktuálně knihovna nepoužívá žádné zabezpečovací zařízení

Katalog knihovny NS http://arl4.library.sk/i2/i2.entry.cls?ictx=nsb &language=2&logout=1 Katalog systému ARL Lze vyhledávat v různých typech dokumentů Propojení katalogu s katalogem Knihovny ÚS (bez propojení čtenářských kont) Čtenářská konta mají pouze interní uživatelé

Databáze rozhodnutí a stanovisek NS www.nsoud.cz Anonymizovaná rozhodnutí a stanoviska Nejvyššího soudu Rozhodnutí = rozsudek nebo usnesení Stanoviska = zaujímá kolegium nebo plénum k rozhodovací činnosti soudů ve věcech určitého druhu a k názorům senátu NS, které se odchylují od dosavadní praxe NS Rozdělení soudců na občanskoprávní a obchodní kolegium a trestní kolegium

Databáze rozhodnutí a stanovisek NS – označování rozhodnutí NS je vnitrostátním koordinátorem identifikátoru evropské judikatury ECLI ECLI:kód země:zkratka soudu:rok vydání rozhodnutí:pořadové číslo rozhodnutí (sp. zn.).1 ECLI:CZ:NS:2013:4.TZ.104.2012.1 Spisové značky rozhodnutí a stanovisek 4 Tz 104/2012 28 Nd 230/2015 Cpjn 206/2010 – stanovisko 29 NSCR 15/2009

Knihovna Nejvyššího správního soudu Sídlo v Brně, v budově Nejvyššího správního soudu (Moravské nám.), spadá pod Kancelář předsedy soudu Není veřejnou knihovnou, poskytuje služby pouze soudcům a zaměstnancům NSS Dokumenty jsou evidovány v interním systému bez online katalogu Zaměřená na správní právo, správní soudnictví a další právní odvětví

Databáze rozhodnutí správních soudů Obsahuje rozhodnutí všech správních soudů Rozhodnutí = rozsudek nebo usnesení Stanovisko = k rozhodovací činnosti soudů určitého druhu; sledování a vyhodnocování pravomocných rozhodnutí soudů ve správním soudnictví Plénum, rozšířené senáty, senáty Spisové značky 14 Kse 4/2015 – 41 – kárné řízení 3 Ads 102/2015 – 34 – kasační stížnost

Děkuji za pozornost.