Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola pro 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3315 Téma sady: CHEMIE Název: VY_32_INOVACE_KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Karboxylové kyseliny obsahují karboxylovou skupinu O C OH COOH
Karboxylové kyseliny citrónová jablečná mravenčí palmitová
kyselina methanová HCOOH kyselina mravenčí obsažena ve žlázách v zadečku mravenců také v chloupcích kopřiv (příčina pálivosti) ničí bakterie – používá se jako dezinfekční látka HCOOH
kyselina citronová kyselina palmitová v citrusových plodech nejběžnější konzervační látka E 330 – v řadě potravinářských výrobků sraženina, která se vyloučila z roztoku mýdla získává se z kokosového oleje používá se k výrobě mýdla a kosmetiky (také kyselina stearová)
Kyselina octová (ethanová) CH3COOH Zředěný líh bukové hobliny vzduch ocet
Test č. 1 1) Z čeho vzniká kyselina octová? Kvašením ethanolu. 2) Jaké je její využití? Potravinářský průmysl, surovina chemického průmyslu.
Test č. 2 1) Kde najdeme kyselinu mravenčí? Ve žlázách v zadečku mravenců, v chloupcích kopřiv. 2) Použití? Dezinfekce.
Aminokyseliny -NH2 skupinu karboxylové kyseliny obsahující v molekule kyselina aminooctová = GLYCIN napomáhá svalové výkonnosti, funkci mozku a paměti -NH2 skupinu
Spojte obrázky s pojmy. kyselina palmitová kyselina methanová kyselina ethanová kyselina stearová glycin