Mineralogický systém III. Sulfidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola:. Základní škola Kladruby
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
SULFIDY Ec.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Minerály Sulfidy.
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Hra ke zopakování či procvičení učiva, nebo test k ověření znalostí Výrazy ‒ vyjádření neznámé ze vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Skupiny nerostů: 2. Halogenidy 3. Sulfidy Přírodopis 9. třída.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hmotnost
Fosfor Phosphorus Nekovový prvek V. A skupiny
Sulfidy.
Mineralogický systém III. Sulfidy
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
SULFIDY.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Mineralogický systém IV. Oxidy
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vlastnosti látek − hustota
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Objemové změny těles s teplotou
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém IV. Oxidy
Mineralogický systém II. Halogenidy
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém IV. Oxidy
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
Poznávačka minerály.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém Křemičitany
Transkript prezentace:

Mineralogický systém III. Sulfidy Antimonit, cinabarit (rumělka)

Sulfidy Sulfidy jsou bezkyslíkaté sloučeniny síry s kovy. Tvoří důležité rudy všech kovů. Mají většinou kovový lesk a vyšší hustotu. Od ryzích kovů se liší hlavně křehkostí. Minerály: antimonit, cinabarit (rumělka), galenit, chalkopyrit, pyrit, sfalerit.

Antimonit Složení: sulfid antimonu, Sb2S3 Vzhled: jehlicovité krystaly nebo sloupcovitě protažený, kovový lesk Použití: nejdůležitější ruda antimonu, často se těží i pro vysoký podíl zlata. Antimon se používá k výrobě slitin, pro legování ocelí odolných proti korozi, k impregnaci látek, v barvířství a ve výrobě keramiky.

[cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Antimonit [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barite-Stibnite-tmu27a.jpg>.

Antimonit [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stibnite-271355.jpg>.

Antimonit [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stibnite-21985.jpg>.

Cinabarit (rumělka) Složení: sulfid rtuťnatý, HgS Barva: jasně červená Použití: nejdůležitější ruda rtuti Využití rtuti: teploměry a tlakoměry, zubní plomby (dentální amalgámy), slitiny rtuti, zářivky Poznámka: rtuť je prudce jedovatá a za normálních teplot jako jediný kov tekutá

[cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Cinabarit (rumělka) [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnabar-Dolomite-Quartz-tch14a.jpg>.

Cinabarit (rumělka) [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnabar-rh02-02a.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnabar-157604.jpg>.

Využití rtuti – lékařský teploměr, amalgámová plomba, rtuťové výbojky (zářivky) [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clinical_thermometer_38.7.JPG>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leuchtstofflampen-chtaube050409.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amalgam.jpg>.

Kontrolní otázky Který kov je jako jediný za normálních podmínek tekutý? Správná odpověď: Rtuť Antimonit je nejdůležitější ruda antimonu. Kromě toho se však často se těží i pro vysoký podíl jiného kovu. Kterého? Správná odpověď: Zlata

Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické: Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-08]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/cinabarit.html> Cinabarit - Wikipedie [online]. [cit. 2011-09-08]. Dostupné na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Cinabarit>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnabar-Dolomite-Quartz-tch14a.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnabar-rh02-02a.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnabar-157604.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amalgam.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leuchtstofflampen-chtaube050409.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clinical_thermometer_38.7.JPG>.

Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické: Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-08]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/system.html#sulfidy> Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-08]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/antimonit.html> Antimonit - Wikipedie [online]. [cit. 2011-09-08]. Dostupné na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Antimonit>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barite-Stibnite-tmu27a.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stibnite-271355.jpg>. [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stibnite-21985.jpg>.