Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mineralogický systém IV. Oxidy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mineralogický systém IV. Oxidy"— Transkript prezentace:

1 Mineralogický systém IV. Oxidy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. Mineralogický systém IV. Oxidy

2 Oxidy Oxidy jsou sloučeniny …….. a …….. význam: kovové rudy, drahokamy
Podle toho, zda je v jejich krystalové mřížce obsažena voda, se dělí na: A. Bezvodé oxidy B. Vodnaté oxidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 A. Bezvodé oxidy V krystalové mřížce neobsahují H2O
Minerály: krevel (hematit), magnetit (magnetovec), korund, křemen, cínovec (kasiterit), smolinec (uraninit), rutil

4 Krevel (hematit) složení: oxid železitý
vzhled: tm. červený (název) až šedý využití: 2. nejdůležitější Fe ruda (čistý až 70 % Fe) jemnozrnný a mletý jako barvivo (rudka) nebo lešticí prášek, někdy jako ozdobný a drahý kámen Poznámka: Způsobuje červené zbarvení půd a hornin. Vyhledej v učebnici, jeho původní využití. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Krevel (hematit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Povrch Marsu zbarvený do ruda oxidem železitým (hematitem)
[cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Magnetovec (magnetit)
složení: oxid železa, Fe3O4 + příměsi kovů vlastnosti: černý, polokovový les není štěpný nejstarší známá látka s magnetickými vlastnostmi Použití: nejkvalitnější Fe ruda (až 72% Fe) Zajímavost: Zkus vyjít na Říp s kompasem  příměsi Mg, Al, Mn, Cr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Magnetovec (magnetit)
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 Korund Složení: oxid hlinitý Tvrdost: …
Barva: šedá, s příměsí Ti modrá (…………), s příměsí Cr červená (…………), vryp bílý Použití: brusivo, výroba hodinek, šperkařství výroba hodinek – ložiska, safírové sklo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Korund Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Křemen Složení: oxid křemičitý, SiO2 Tvrdost: ....
Barva: bělavý (obecný křemen) Barevné odrůdy: (bezbarvý, čirý), (fialový), (růžový), (žlutý), (kouřově hnědý) Různobarevné odrůdy: achát(vrstvy SiO2 a chalcedonu), jaspis, chalcedon (amorfní SiO2) Výskyt: jeden z nejběžnějších nerostů; Podkrkonoší – Kozákov (ametysty) Použití: sklářský průmysl, optické přístroje, radiotechnika; drahý a ozdobný kámen ametyst (fialový) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 [cit. 2011-09-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Obecný křemen [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 Křišťál a záhněda [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 Ametyst růženín [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 [cit. 2011-09-15]. Dostupný pod licencí Public Domain na www:
Citrín jaspis [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16 Achát [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

17 Cínovec (kasiterit) Složení: SnO2
Výskyt: Krušné hory (Cínovec, Krupka) pozn. nejbohatší naleziště v Číně, pochází odtud víc než 1/2 světové produkce Použití: ruda cínu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

18 [cit. 2011-09-16]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Cínovec (kasiterit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

19 Smolinec (uraninit) Složení: oxid uraničitý, UO2 s příměsí Ra
Barva: černá, smolně lesklý (odtud název smolinec) Vlastnosti: je radioaktivní Výskyt: Jáchymov, Příbramsko Použití: nejdůležitější ruda U a Ra Využití uranu: palivové články do jaderných elektráren, lékařství (ozařování), vojenství (jaderné hlavice, ochuzený uran jako střelivo), dříve k výrobě uranových barev Zajímavost: V rudě Jáchymovského smolince objevili roku 1898 Pierre a Marie Curie Ra a …. (viz. učebnice str. 29) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

20 Smolinec (uraninit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

21 Rutil Složení: oxid titaničitý, TiO2 Použití: ruda titanu, drahý kámen
Využití titanu: v kosmických technologiích a leteckém průmyslu výroba luxusních hodinek nebo částí šperků, golfových holí a speciálního nádobí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

22 [cit. 2011-09-16]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Rutil [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

23 Rutil (odrůda sagenit) v křemenu
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

24 Kontrolní otázky Který nerost je nejkvalitnější železnou rudou?
Které 2 nerosty jsou zdrojem Fe? Jaký prvek objevili roku 1898 Pierre a Marie Curie v rudě Jáchymovského smolince? Rudou kterého kovu je rutil? Jak se nazývá fialová odrůda křemene? Jakou tvrdost má křemen? Rudou cínu a název obce v Krušných horách je? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

25 B. Vodnaté oxidy V krystalové mřížce obsahují proměnlivé množství vody (zápis nH2O), netvoří krystalové tvary - amorfní Minerály: opál, hnědel (limonit), bauxit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

26 Opál Složení: SiO2 . nH2O Výskyt: vyplňuje dutiny hornin
Použití: klenotnictví a šperkařství Odrůdy: jednobarevný či opalizující (drahý opál, ohnivý opál), dřevitý opál Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

27 Drahý opál [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

28 Opál černý, neopalizující
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

29 Opál [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

30 Opál dřevitý a opál ohnivý
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

31 Hnědel (limonit) Složení: Fe2O3 . nH2O
Popis: okrová až rezavá barva, obsahuje 35-40% Fe. Vzniká zvětráváním železných rud. Výskyt: běžný minerál i v půdách, tmel pískovců – zvětrává pomaleji než pískovec, tvoří útvary…….. Viz. učebnice str. 30 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

32 [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hnědel (limonit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

33 [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public Domain na www:
Mšenské pokličky na Kokořínsku – geologický útvar vzniklý zvětráváním vrstev pod odolnějšími železitými pískovci (tmel obsahuje limonit) [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

34 Kontrolní otázky Jak se nazývá nerost, jehož složení můžeme vyjádřit následovně: hydrát oxidu křemičitého, SiO2 . nH2O? Jak se nazývají geologické útvary na Kokořínsku vzniklé zvětráváním vrstev pod odolnějšími železitými pískovci, jejichž tmel obsahuje limonit? Vysvětli pojem opalizující a u kterého minerálu se tento jev vyskytuje? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

35 Bauxit Řazen mezi rudy Al, spíše hornina Složení: Al2O3 . nH2O
Popis: zdroj Al Využití: konstrukční kov (automobily, letectví, cyklistika…), plechovky, výroba nádobí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

36 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Oxidy – Hematit Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 8, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, oxidy, bezvodé oxidy, krevel, hematit Anotace: Žáci se seznámí se základní charakteristikou oxidů a s nejdůležitějšími vlastnostmi a příklady využití krevelu (hematitu). Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřil: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.


Stáhnout ppt "Mineralogický systém IV. Oxidy"

Podobné prezentace


Reklamy Google