Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mineralogický systém IV. Oxidy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mineralogický systém IV. Oxidy"— Transkript prezentace:

1 Mineralogický systém IV. Oxidy
Krevel (hematit) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

2 Oxidy Oxidy jsou sloučeniny kyslíku s kovy.
Mnoho z nich je důležitými kovovými rudami. Další jsou ceněné drahokamy. Podle toho, zda je v jejich krystalové mřížce obsažena voda, se dělí na: A. Bezvodé oxidy B. Vodnaté oxidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 A. Bezvodé oxidy V krystalové mřížce neobsahují vodu.
Minerály: krevel (hematit), korund, křemen, magnetit (magnetovec), cínovec (kasiterit), smolinec (uraninit). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Krevel (hematit) Složení: oxid železitý, Fe2O3
Využití: důležitá železná ruda (čistý obsahuje až 70 % Fe), jemnozrnný zemitý a mletý se používá jako barvivo (rudka) nebo lešticí prášek, někdy jako ozdobný a drahý kámen. Poznámka: Způsobuje červené zbarvení půd a hornin. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Krevel (hematit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Krevel (hematit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 [cit. 2011-09-13]. Dostupný pod licencí Public Domain na www:
Krevel (hematit) [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Povrch Marsu zbarvený do ruda oxidem železitým (hematitem)
[cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 Kontrolní otázky Kterého kovu je krevel je důležitou rudou?
Správná odpověď: Železa Jaké je chemické složení a vzorec krevele? Správná odpověď: Oxid železitý, Fe2O3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Hematit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Mineralogický systém IV. Oxidy"

Podobné prezentace


Reklamy Google