Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Halogenidy – Halit, fluorit Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 4, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, halogenidy, halit, sůl kamenná Anotace: Žáci se seznámí se základní charakteristikou halogenidů a s nejdůležitějšími vlastnostmi, nalezišti a příklady využití soli kamenné (halitu) a fluoritu. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřil: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

2 Mineralogický systém II. Halogenidy
Sůl kamenná (halit), fluorit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Halogenidy sloučeniny prvků ……..A sk. a kovů
většinou dobře rozpustné ve vodě vodné roztoky jsou elektrolyty, dobrá štěpnost minerály: halit fluorit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Halit (sůl kamenná) složení: NaCl
vlastnosti: tvrdost: …, krychlová s., barva –bílá, šedá, nažloutlá, narůžovělá, namodralá, dokonalá štěpnost, slaná chuť vznik: evaporizací výskyt: Slovensko (Solivar u Prešova), Polsko (Wieliczka), Rakousko (Alpy – Salzburg), Mexický záliv použití: potravinářství, zemědělství, chem. průmysl (Na, Cl2, NaHCO3,HCl), posypový materiál – proč? zajímavosti: Název halos – slaný a lithos – kámen Otázka: Kolik myslíte, že dospělý člověk zkonzumuje ročně soli? – Odpověď: název z řeckých slov 7,5 kg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Halit (sůl kamenná) [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Halit (sůl kamenná) [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Bývalý solný důl Wieliczka v Polsku
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Bývalý solný důl Wieliczka v Polsku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <

9 Solný reliéf Poslední večeře Páně v dole Wieliczka
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Bývalý solný důl Wieliczka v Polsku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <

11 Fluorit složení: CaF2 vlastnosti: tvrdost: …, nejčastěji zelený, fialový, v odstínech mezi žlutou a hnědou, též bezbarvý výskyt: Jílové u Děčína, Harrachov, Moldava, Německo, Norsko, GB použití: surovina pro výrobu sloučenin fluoru (PTFE, HF) v hutnictví jako příměs při tavení rud (snižuje teplotu tání), ve sklářství, při výrobě cementu, čiré krystaly v optice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 Fluorit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 Fluorit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Využití fluoru – teflon (teflonová pánev), freon (chladicí náplň do ledniček) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 Kontrolní otázky Jak se jmenuje bývalý solný důl v Polsku, kde se dnes nachází známé muzeum těžby soli? Jak se nazývá dnes již nepoužívaná chladicí náplň do ledniček? Která kyselina se vyrábí z halitu a která z fluoritu? Co je evaporizace? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16 Mineralogický systém III. Sulfidy
Pyrit, sfalerit, chalkopyrit, galenit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

17 SULFIDY soli H2S a kovu tvoří důležité rudy všech kovů
většinou kovový lesk a vyšší hustotu vznikly většinou z horkých roztoků často tvoří rudní žíly a poměrně snadno se rozkládají od ryzích kovů se liší hlavně křehkostí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

18 Pyrit Složení: FeS2 Vlastnosti:
zlatavá barva(zlato hlupáků či kočičí zlato), ale černý vryp nebo náběhové barvy neštěpný nejrozšířenější sulfid v zemské kůře Použití: výroba síry, dříve výroba H2SO4 náběhové barvy – namodralá, nazelenalá, červená Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

19 [cit. 2011-09-12]. Dostupný pod licencí Public Domain na www:
Pyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

20 Sfalerit Složení: ZnS Použití: hlavní ruda zinku
výroba slitin Cu + Zn - ……………… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

21 [cit. 2011-09-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Sfalerit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

22 Galenit Složení: PbS často příměsi Ag (1%)
vlastnosti: hustota: 7,5 (nápadně těžký!), barva stříbřitě šedá, kovový lesk Použití: zdroj Pb a Ag (polovina světové produkce) Využití olova: elektrické akumulátory (autobaterie), ochrana proti záření, střelivo, sklářství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

23 Galenit [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

24 Galenit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

25 Využití olova – olovnaté sklo na lustry, autobaterie, střelivo
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

26 Chalkopyrit složení: CuFeS2 + příměsi Ag
vlastnosti: zlatavá barva nebo náběhové barvy použití: ruda Cu, občas i jako drahý kámen, zdroj Ag Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

27 Chalkopyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

28 Cinabarit (rumělka) Složení: HgS Barva: jasně červená
Použití: nejdůležitější ruda Hg Využití rtuti: teploměry a tlakoměry, dentální amalgámy, slitiny rtuti, zářivky Poznámka: rtuť je prudce jedovatá a za normálních teplot jako jediný kov tekutá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

29 [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Cinabarit (rumělka) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

30 Cinabarit (rumělka) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

31 Využití rtuti – lékařský teploměr, amalgámová plomba, rtuťové výbojky (zářivky)
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

32 Kontrolní otázky Pro svoji zlatavou barvu bývá pyrit zaměňován se zlatem, proto se mu taky někdy říká ...? Sfalerit hlavní ruda ...? Galenit je hlavní rudou…? Měď se vyznačuje vynikající vodivostí tepla a ...? Slitina Cu a Zn je ….? Který kov bývá často příměsí pyritu, chalkopyritu? Který kov je jako jediný za normálních podmínek tekutý? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google