ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí elektrické instalace ve stavbách občanské výstavby. Na deseti snímcích rozebírá základní problematiku.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP PELHŘIMOV Jihlava.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
VY_52_INOVACE_05_08_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.8 Rozvaděče Obor:Elektrikář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ivo Krsička Jedinečné spojení znalostí obchodu a distribuce energií.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Normativní požadavky kladené na veřejné osvětlení prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. Bc. Petr Šebesta VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Výroba elektrické energie - obecná část
Proudové chrániče.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Dispečerské řízení zahrnuje
Rozvíjení systémů a aternativní systémy Ing. Pavel Jirman.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financování přímých NIV
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Elektromagnetická slučitelnost
Zpráva o uplatňování územního plánu
Přehled nejdůležitějších novinek
Řízení distribuční soustavy
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Chytré město/Smart City = změna myšlení
UZEMŇOVÁNÍ ELEKTRICKÝCH ROZVODNÝCH ZAŘÍZENÍ
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Program Představení společnosti Vývoj měření
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Chytré elektroinstalace pro z pohledu technických norem EU a ČR
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Interaktivní elektrický obvod
Informace k tezím rekodifikace
Stavebně truhlářská výroba
Územní plán s prvky regulačního plánu
Život bez střeva , Praha.
Transkript prezentace:

ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE   ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE 31.12.2018 Autor: Ing. Jaroslav Bárta

Úvod Do r. 1993 normy OEG, ON v gesci energetiky EGP. Tyto normy převážně řešily problematiku předmětových norem pro prvky distribuční a přenosové soustavy a předpisy pro navrhování, montáž a provoz rozvodných zařízení. Řešily i problematiku bezpečnosti a provozu 1992 - vydání první normy PNE po dohodě s distributory (PNE 35 7149 – Rozváděče pro DTS vn/nn. Základní soubor norem PNE byl vypracován v letech 1993-1994 formou revize oborových norem OEG a ON nebo vypracováním zcela nových norem Normy PNE jsou obecně nižším stupněm technických norem a vhodným způsobem doplňují soustavu norem ČSN v oblasti elektroenergetiky. Z pohledu zákona č. 22/ Sb. lze chápat normy PNE jako podnikové technické normy výrazně oborového charakteru, přejímané organizacemi elektroenergetiky do svých vnitřních předpisů převážně závazného charakteru a uplatňované při technických řešení rozvodných zařízení v rámci smluvních vztahů s dodavateli mimo elektroenergetiku 31.12.2018 Autor:

Tvorba podnikových norem energetiky Norma PNE je vypracovávána na základě požadavků distribučních společností, případně dalších organizací elektroenergetiky (ČEPS, Energostrojírny, Orgrez ap.) Vlastní postup při řešení normy je obdobný s postupem při tvorbě ČSN (1. návrh normy, konečný návrh, metodika ap.) včetně zachování stejného třídícího znaku s normami ČSN. Samozřejmým požadavkem je respektování ustanovení mezinárodních, evropských i národních technických norem a právních předpisů – nesmí být PNE v rozporu vydávání norem PNE neomezuje jednotlivé organizace, které se přihlásily k její platnosti, vydávat vlastní podnikové normy platné uvnitř organizace. V nich mohou v rámci možností stanovených normou řešit specifické problémy dané organizace 31.12.2018 Autor:

Současný stav V současné době je vydáno celkem 76 (v r.2011 51) norem PNE, které řeší následující problematiku: •          ASDŘ, ochrany a automatiky – 6 •          Výpočty zkratových proudů – 2 •          Venkovní vedení – 14 •          Kabelová vedení – 7 Rozváděče nn - 3 •          Elektrické stanice – 8 •          Kvalita elektřiny řada PNE 33 3430 – 10 •         Řada PNE 33 0000 – 9 – základní normy PNE (bezpečnost) 31.12.2018 Autor:

PNE pro rozváděče PNE 35 7000 (1. vydání) - Distribuční rozváděče nízkého napětí – Kabelové rozvodné skříně (2016) PNE 35 7030 (1. vydání) - Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče. (2016) + Změna 1 (2017) PNE 35 7030 (1. vydání) - Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče (2016) PNE 35 7031 (1. vydání) - Rozváděče nízkého napětí – Elektroměrové rozváděče pro nepřímé měření elektřiny (ERNM) a související měřící zařízení v odběrných a předávacích místech napojených z distribučních sítí vn a vvn (2017) PNE 35 7149 (4. vydání) - Distribuční rozváděče nízkého napětí – Rozváděče pro distribuční transformovny vn/nn do 630 kVA. (2017) 31.12.2018 Autor:

Normy ČSN ČSN EN ČAN EN 61439-1 ed.2 Rozváděče nízkého napětí - Část 1: Všeobecná ustanovení – 2012 61439-2 ed.2 Rozváděče nízkého napětí - Část 2: Výkonové rozváděče – 2012 61439-3 ed.2 Rozváděče nízkého napětí - Část 3: Rozvodnice určené pro provozování laiky – 2012 61439-5 ed.2 Rozváděče nízkého napětí - Část 5: Rozváděče pro veřejné distribuční sítě – 2015 31.12.2018 Autor:

DTS vn/nn . Na místech přístupných veřejnosti, kde lze předpokládat maximální výskyt vody třídy AD3 musí být stupeň ochrany krytem u skříně rozváděče minimálně IP43. S použitím PNE 33 0000-2 se podařilo do PNE 35 7149 ed.4 zachovat ochranu IP 43. ČSN EN 61439-5 vyžadovala IP 44 (vliv AD 4) 31.12.2018 Autor:

Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta Normy PNE jsou veřejně přístupné na webových stránkách www.csres.cz Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ČENES 31.12.2018 Autor:

Východisko pro stanovení podmínek pro elektroměrové rozváděče Vzhledem k tomu, že existují v připojovacích podmínkách ČEZdistribuce, E.ONdistribuce a PREdistribuce určité rozdíly v požadavcích na elektroměrové rozváděče, určitým východiskem by bylo vypracovat společný předpis např. v členění: Charakter elektroměrových rozváděčů (dále ER) ER pouze pro odběr ER kombinované pro odběr a současně výrobnu el. energie Umístění ER rozváděčů Provedení ER (dle ČSN, požadované rozměry jednotlivých základních prvků - bloků, konstrukce kovové – plastové, PREMIX, zakrytí elektroměru pro odečet …) Výbava ER ER pouze pro odběr (výbava v části před elektroměrem a za elektroměrem) ER kombinované pro odběr a současně výrobnu (výbava v části před elektroměrem a za elektroměrem) Zajištění rozváděče a přístrojů proti neoprávněné manipulaci (plombování) Standardní přístrojová výbava elektroměrových rozváděčů (hl. jistič, HDO, elektroměr, MTP) Blokové znázornění možných variant bez podrobných schémat ER kombinované pro odběr a současně výrobnu Dimenzování vodičů (přímé měření, nepřímé měření, označení vodičů, vzdálenosti k MTP, provedení vodičů, HDV …) Základní bloková schémata s naznačenou variabilitou zapojení. Další technologie v ER pro OZE, „chytré“ elektroměry, „chytré“ distribuční sítě … Základní bezpečnostní požadavky (ochrana před úrazem el. proudem, uzemnění v ER, bezpečnostní značení … ) 31.12.2018 Autor:

Ing. Jaroslav Bárta Jaroslav.barta@email.cz Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta Jaroslav.barta@email.cz 31.12.2018 Autor: