Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Uhlí,dřevo,ropa,neobvyklá paliva
Lesní obratlovci – savci
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
Základní skupiny živočichů
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
Hloubky Ryb
Druhohory Mesozoikum.
Whale shark (žralok obrovský).
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Archeopteryx Vojtěch Smolík.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Neandrtálci (Homo neanderthalensis)
Plazi Vypracoval: Osička Jan.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Kytovci (Cetacea).
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Primáti Kristýna Semecká 8.B
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.12 Anotace:
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex
KYTOVCI SIMONA LEHOCKÁ.
Delfín obecný.
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
Hmyzožravci.
7.třída plazi.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_13_Savci _Kytovci Téma: 14C_Př8.roč.
Manta obrovská.
Zoo Praha - Hadi
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
zpracovaný v rámci projektu
PTAKOPYSK PODIVNÝ NICOLE VŠETULOVÁ.
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Druhohory Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_32_INOVACE_05_Kytovci
Jakub Pikal 7.A VELEJEŠTĚŘI
PARYBY převážně mořští kostra
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Veleještěři.
PARYBY I..
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Dinosauři Co vše o nich víme…? Vojtěch Kopřiva.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
PTÁCI Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
VY_32_INOVACE_5/11_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Strunatci Žraloci.
HLAVONOŽCI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210216
VY_32_INOVACE_PŘZOO.04 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Obratlovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Druhohory Mezozoikum.
Transkript prezentace:

Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI

Co jsou Ryboještěři? Ryboještěři (Ichtyosauři ) byli skupinou značně přizpůsobených vodních plazů, kteří žili v mořích a oceánech po většinu druhohorní éry (asi před 245 až 90 miliony let). Jejich charakteristickým znakem byl hydrodynamický tvar těla, značně podobný dnešním delfínům a většině ryb. Díky tomu byli ryboještěři rychlými a obratnými plavci, dokázali se pohybovat rychlostí až kolem 40 km/h.

Výzkumy… Jejich velikost kolísala mezi drobnými formami o délce několika decimetrů až k obřím formám velikosti dnešních velryb (Shonisaurus, délka až 23 m). Fosílie těchto pravěkých tvorů byly objeveny nejpozději již v roce 1699 ve Walesu, vědecky rozpoznány však byly až počátkem 19. století. První kompletní kostru ichtyosaura odkryla britská amatérská sběratelka fosílií Mary Anningová v roce 1811.

Shastasauridae Mezi šastasauridy patří dva dnes uznávané rody – Shastasaurus a Shonisaurus. Byli to vývojově poměrně primitivní ichtyosauři, kteří žili v období triasu (asi před 230-210 miliony let). Jejich hlavy byly velké a čelisti dlouhé a tenké. Hřbetní ploutve byly značně redukované. Byli největšími ichtyosaury vůbec, délka šonisaura mohla dosáhnout až 23 metrů. Jejich potravou byly obvykle ryby, amoniti a další mořští živočichové. KLIKNI PRO ZVĚDŠENÍ OBRÁZKU

Shonisaurus KLIKNI PRO ZVĚDŠENÍ OBRÁZKU Shonisaurus je největším dosud objeveným ichtyosaurem. První fosílie tohoto obřího mořského plaza byly objeveny v Nevadě (USA) v roce 1920. O třicet let později byly vykopány v počtu 37 fosilních jedinců. Název pochází od nedalekých Šošonských hor. Tito ryboještěři žili na samotném konci triasu (stupeň nor) a dnes rozlišujeme dva druhy - S. popularis s délkou kolem 15 metrů a obří S. sikkanniensis dosahující délky až 21 nebo dokonce 23 metrů. Tito plazi měli špičatou tlamu se zuby pouze v její přední části. Tělo se podobalo velrybímu a ploutve byly relativně dlouhé a štíhlé. Je pravděpodobné, že Shonisaurus představuje specializovanou vývojovou větev ichtyosaurů. KLIKNI PRO ZVĚDŠENÍ OBRÁZKU

Ichthyosaurus Ichthyosaurus ("rybí ještěr") je vyhynulým rodem spodnojurského mořského plaza z čeledi Ichthyosauridae. Jeho fosilní pozůstatky byly objeveny na území dnešní Belgie, Velké Británie, Německa a Švýcarska. Je jedním z nejlépe prostudovaných rodů ichtyosaurů a celé skupině dal také název. Rodové jméno odkazuje na značnou podobnost tvaru těla tohoto pravěkého plaza s rybami. Ichthyosaurus byl také prvním fosilním obratlovcem, jehož téměř kompletní kostra byla objevena v Anglii počátkem 19. století Mary Anningovou. KLIKNI PRO ZVĚDŠENÍ OBRÁZKU

Ichthyosaurus KLIKNI PRO ZVĚDŠENÍ OBRÁZKU Ichthyosaurus byl poměrně malým zástupcem čeledi, jeho délka se pohybovala kolem 2 metrů. Celé stovky nádherně zachovaných exemplářů tohoto plaza byly objeveny na lokalitě v Holzmadenu v Německu. Byly zde objeveny také kostřičky ještě nenarozených mláďat (ichtyosauři byli živorodí) a například také vzácné otisky obrysu těla. Díky tomu bylo zjištěno, že také na hřbetě měli tito výborní plavci dorzální ploutev a na ocase kaudální ploutev. Tito tvorové byli dravci, lovící především ryby a měkkýše. Spoléhali se přitom na svůj skvělý zrak a také dobrý sluch. Mláďata se rodila nejprve ocasem napřed, čímž bylo zabráněno riziku utonutí během porodu. KLIKNI PRO ZVĚDŠENÍ OBRÁZKU

Zdroje: Wikipedia.cz lemito.cz STAHUJTE NA: www.myactivities.iplace.cz TAKÉ NAVŠTIVTE: www.tes5-skyrim.webnode.cz (ve vývoji!)

KLIKNI PRO NÁVRAT

KLIKNI PRO NÁVRAT

KLIKNI PRO NÁVRAT

KLIKNI PRO NÁVRAT