Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_ : XIV/VIII _1_11_Mléko Šablona číslo: XIV/VIII Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 11 Autor: Ing. Lenka Nováková, Ing, Miluše Janišová
Anotace Materiál seznamuje žáky s problematikou složení, výroby a obchodního sortimentu mléka. Autor Ing. Lenka Nováková Klíčová slova sušina, kasein, laktóza, pasterace, uperizace Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Zbožíznalství
MLÉKO
Složení mléka Emulze tuku a vody Složení: 80% vody 3-4% bílkovin 4% mléčného tuku 4-5% laktózy 2% vitamínů a minerálních látek
Zpracování mléka Vstupní kontrola Tepelné ošetření Odstřeďování tuku Pasterace Uperizace Odstřeďování tuku Balení
Druhy mléka Konzumní Trvanlivé Zahuštěné Sušené Kyselá mléka
Zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Nováková Peter Anderle, Helmuth Schwarz, Zbožíznalství, vydání 2: Nakladatelství SNTL Praha